Към настоящия момент 497 са случаите на морбили в страната.

...
Към настоящия момент 497 са случаите на морбили в страната.
Коментари Харесай

7% от децата без първа ваксининация срещу морбили, 13% - без втората

Към сегашния миг 497 са случаите на морбили в страната . Постепенно случаите на болни от морбили затихват в област Благоевград, само че стават повече в София и София-област. Няма към момента отчетливи огнища в други региони.

Данните показа основният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев на конференция, отдадена на Европейската имунизационна седмица 2019 година

Кунчев е безапелационен, че имунизациите против морбили работят и няма теоретичен и тестван факт, който да потвърждава противоположното . Той е сигурен, че хората, които не са ваксинирани против морбили, ще се разболеят.

" Ваксинацията не е отговорност по отношение на личното ни дете, а защищава една огромна част от другите деца, които по една или друга причина не могат да бъдат предпазени , а предпазените са гаранция за тяхното здраве ", акцентира Кунчев.

Здравният контрольор регистрира още, че 7% от децата не са получили първата имунизация за морбили на 13 месеца, а 13% не са получили втората имунизацията на 12-годишна възраст. По-трудно инспекторите откриват хората от ромското население и антиваксиналните настроени родители. При ромското население здравните експерти се сблъскват със усложнение по намирането им, а на другите е нужно да се изяснява изгодата от имунизациите.

Ангел Кунчев желае да се лимитират опциите на антиваксърите за въздействие им върху хората. Той недоволства, че хората имат вяра на информация за умряли в резултат на слагане на ваксини и настоя, в случай че има такива, информация за това да бъде дадена на Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ ). " Хвърлят се едни огромни приказки по медиите и объркваме хората - това е истината ", съобщи Кунчев.

Той разяснява и появилата се информация в медиите, че съветското държавно управление решило да промени Наказателния кодекс и да включи разпространението на погрешни обстоятелства във връзка с имунизациите като закононарушение . За него това е извънредно, не го желае и не го предлага .

По думите на здравния контрольор страната всяка година отделя 40 милиона лв. за ваксини и за осъществяване на имунизационния календар. Ваксините са най-хубавите за българските деца и това, което се прави в България, се прави на всички места по света, увери медикът.

На брифинга в Министерството на здравеопазването от Световната здравна организация настояха за повече осведоменост за изгодите от имунизациите.

В днешно време всяко едно дете, без значение къде е родено и без значение от неговия стопански и обществен статус, може да се възползва от имунизациите. Ние осъзнаваме каква отговорност носим, с цел да подсигуряваме имунизациите на всички деца, съобщи представителят на Европейския офис на СЗО доктор Сидхарта Санкар Датта .

По думите му имунизацията играе значима роля за публичното здраве и всеки има обществена и самостоятелна отговорност да реализира имунизационното покритие.

СЗО отбелязва нараснало ваксинално покритие с 2% за 2017 година по отношение на миналата година .

Д-р Сидхарта Санкар Датта прикани медиите и политиците, че би трябвало да се осведоми обществото повече за сигурността и успеваемостта на имунизациите.

Световната здравна организация обезпечава техническа помощ и подпомагане за справяне с всеки един епидемиологичен гърмеж като бързо разкриване на източника, идентифициране на източника и предприемането на съответни ограничения за лечение.
 Национален съвет управлява морбилито
Национален съвет управлява морбилито

Проучват най-засегнатите региони за предпазен имунитет против морбили
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР