Към момента цената на яйцата е около 0,25 лв. за

...
Към момента цената на яйцата е около 0,25 лв. за
Коментари Харесай

Браншът: Не се очаква голямо поскъпване на яйцата за Великден

Към момента цената на яйцата е към 0,25 лева за брой. Това сподели ръководителят на УС на Съюза на птицевъдите в България Ивайло Гълъбов пред " България он ер ". Според него не може да се чака цената на яйцата да не следва цените на суровините, а те се повишават непрекъснато в последните 6 месеца. По думите на Гълъбов обикновено е цената на яйцата да се повишава. Според него обаче в страната ни има добре развито произвеждане, по тази причина надали може да чакаме огромно повишаване на яйцата.

" Търговските вериги постоянно към Великден вършат промоции. В България има мощно развъртян конкурентен пазар, всеки се бори за клиенти. Заради това цените на яйцата са атрактивни през съвсем цялата година ", уточни той. По неговите думи в България има задоволително количество яйца, които да се предложат на другите страни, само че българските производители предпочитали да работят на българския пазар.

" В България от години се внася птиче месо, най-много от Европейски Съюз. Това месо би трябвало да дава отговор на всички стандарти, на които дава отговор българското. Настояваме за непрекъснат мониторинг по повод най-много на салмонелата и периода на валидност ", съобщи Гълъбов. Той посъветва потребителите да поддържат родното произвеждане, тъй като е най-вкусно и на ниска цена.

Загубите през последната година в сектора възлизат на към 80 млн. лева Гълъбов разгласи, че най-големият проблем за птицевъдството е птичият грип и че у нас има много случаи. Той обаче добави, че в България въпреки всичко са взети нужните ограничения това да се ограничи.

В област Пловдив бе засечено огнище на птичи грип, оповестиха от Българската организация по сигурност на храните. Вирусът е открит във плантация за развъждане на кокошки носачки, намираща се в землището на гр. Асеновград, общ. Асеновград, в която се отглеждат към 177 хиляди птици. От 2019 година насам това е третото огнище, обявявано в животновъден обект на този притежател. Започнало е умъртвяване на птиците. Около засегнатия животновъден обект е избрана 3-километрова защитна зона, в която попадат гр. Асеновград и с. Боянци от общ. Асеновград и с. Моминско от общ. Садово. Има и 10-километрова зона за наблюдаване.

Общият брой птици, унищожени поради вируса през последните три години, е над 600 000. От БАБХ напомнят, че птичият грип е остро заразно заболяване, само че не е рисково за хората, в случай че птичите артикули се употребяват след термична обработка.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР