Към момента средно за страната сме достигнали 150 на 10

...
Към момента средно за страната сме достигнали 150 на 10
Коментари Харесай

Д-р Ангел Кунчев: Другата седмица още области ще бъдат засегнати от грипа

Към момента приблизително за страната сме достигнали 150 на 10 000 болни от грип, което към момента е под епидемиологичните равнища, само че има обособени области, като тези, в които е оповестена грипна зараза, където заболяемостта е 300-400 на 10 000. Това съобщи в студиото на " Още от деня " доктор Ангел Кунчев основен държавен здравен контрольор. По думите му още от другата седмица ще бъдат наранени евентуално още области. Най-близко по данни са Ямбол, Перник, Пазарджик, където заболяемостта е най-висока по отношение на другите региони.

По данните от през днешния ден и през вчерашния ден Ямбол са на ръба на епидемията, съобщи доктор Кунчев. Той заключи данните на заболелите от грип досега в страната, като приблизително те са 150 на 10 000. Това към момента е под епидемиологичните равнища, само че има обособени области, където тя е 300-400, а в обособени дни се хваща заболяемост към 600-700 на 10 000, което е голяма цифра. В тези дни натискът върху системата е значителен.
" За да се популяризира толкоз бързо, съществена роля играе доста ефикасният му метод на предаване. Това, че единствено до момента в който приказваш, кихаш и кашляш може да заразиш хора на 2-3 метра към теб и даже повече - и му дава огромно преимущество. Специално при кихавицата, доближава даже до 3 и 3.5 метра. ", сподели доктор Кунчев.
Той обясни още, че настинката се разграничава от грипа по това, че при нея нещата стартират с хрема, запушен нос, кашлица, кихане. При грипа водещи са признаците главоболие, температура, изнемощялост, болки по мускулите и ставите.
" Почти всички типове грип се развиват в границите на 4-5 дни, най-вече до седмица. Нашето внимание е повече ориентирано към тези групи, които са по-податливи на затруднения и при които една грипна зараза може да е по-опасна и поради това стремежът ни е да ги предпазим ", сподели основният държавен здравен контрольор.
Основната неточност по думите му е подценяването на болестта. При едно обикновено протичане на грипа, при добре чувстваш се организъм, човек се оправя до 4-5 дни. Когато това не стане, би трябвало да се потърси доктор, поучава доктор Кунчев.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР