Към момента няма пряка заплаха за България вследствие на обстановката

...
Към момента няма пряка заплаха за България вследствие на обстановката
Коментари Харесай

Борисов: Няма заплаха за България от мигрантска вълна

Към момента няма директна опасност за България в резултат на ситуацията в Сирия и обстановката с мигрантите. Това разгласи министър председателят Бойко Борисов, откакто през вчерашния ден организира поредност от телефонни диалози поради опасността на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да отвори границата към България и Гърция за мигранти. Двамата се схванаха да проведат среща по рецесията в понеделник.

" Проведох телефонни диалози с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел. Запознах ги с въпросите, които по-рано денем обсъдихме с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. За България опазването на външната граница на Европейски Съюз е главен приоритет и изпълняваме прецизно своите задължения. Ние ценим високо добросъседските връзки с Турция, която сега се намира в сложна обстановка и е добре в такива моменти да усеща поддръжката на Европейски Съюз ", заяви още министър председателят.

Ситуацията по границата е относително спокойна, демонстрират репортажи от вечерта на Би Ти Ви. Неколкостотин души, в това число фамилии с деца, са се събрали на турския пункт Пазаркуле. Според техните разкази към границата са тръгнали към 5000 души - множеството от тях с рейсове, проведени от общността. На границата с Гърция турските управляващи оставят хората да се настанят на ничия земя, в очакване Гърция да ги пусне, предава екип на малкия екран. Има известия за периодически напрежения.

Както е известно, през вчерашния ден държавното управление в Анкара разгласи, че вече няма да задържа мигрантите в страната и ще ги остави да преминат границата и да влязат в Европа. Причината е внезапната ескалация на напрежението в Сирия - след въздушен удар от авиацията на Башар ал Асад против турска база в северозападна Сирия починаха най-малко 33 войници. В резултат на тази опасност България взе решение да укрепи защитата на границата с 1000 души жандармерия и до 140 единици техника.

След изключителното държавно съвещание Борисов съобщи: " Имаме данни за много скупчване на мигранти в Одрин, дислоцирахме жандармерията по границата, усилили сме оптимално границата. Притеснително е, че турските граничари се отдръпнаха. Да се надяваме, че са ги дръпнали по-навътре в страната, там да ги стопират ", разяснява Борисов.

Европейската комисия твърди, че не е осведомявана за смяна в политиката на Турция към мигрантите. От Брюксел приканиха Анкара да съблюдава съглашението за надзор на мигрантските потоци.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР