Към момента няма пряка опасност от въвличане на България във

...
Към момента няма пряка опасност от въвличане на България във
Коментари Харесай

Няма пряка опасност от въвличане на България във военен конфликт

Към момента няма директна заплаха от замесване на България във боен спор, съобщи служебният министър на защитата Димитър Стоянов след съвещание с сътрудниците си от НАТО в Брюксел.

На въпрос на кореспондента БНР дали включването на страната ни в самодейността " Европейски небесен щит " не е самопризнание за накърнимост, откакто страната ни беше упомената от следствието в Русия по отношение на гърмежа на Кримския мост, министър Стоянов отговори:

" Не бих свързал по този метод нещата. Това е една обща концепция, както знаете България разполага със остарели руски системи за противовъздушна защита, приказваме за единна система под единно управление, която да може да реагира във всеки един миг. Откъде ще пристигна опасността? Може да пристигна отвред ".

Министър Стоянов посочи, че имаме незабавна нужда от включване в единна система на противовъздушните средства, с които разполагаме. " Нашите средства не са обновени и не всички разполагат със системата " свой-чужд ", акцентира той.

14 страни членки на НАТО, измежду които и България, подписаха през днешния ден декларация за включване в взаимен план - " Европейски небесен щит " - с който се цели възстановяване на противовъздушната защита на Европа.

Освен нашата страна в самодейността се включват още Германия, Англия, Нидерландия, Белгия, Норвегия, Финландия, Литва и Латвия, Унгария, Чехия, Словакия, Румъния и Словения.

На церемонията по оповестяването на самодейността в щаб-квартирата на НАТО в Брюксел немската министърка на защитата Кристине Ламбрехт съобщи:

" Това е общ метод към нашата взаимна отговорност да осигурим сигурността на континента. Правим го, впрягайки дружно ресурсите си, с цел да реализираме политическа, финансова и софтуерна синергия. Така ще запълним празнината в полето на европейската противовъздушна защита. Най-важното е, че по този начин всички можем да спестим при поръчката, при оперативните разноски също. всички печелим При всички случаи. първите съответни стъпки ще бъдат направени доста скоро, на дневен ред е взаимната покупка на ракети " Пейтриът " също и на модерните системи ИРИС-Т. "

Освен американските " Пейтриът " и немските ИРИС-Т съдружниците позволяват взаимна покупка и на израелско-американски системи " Ароу 3 " с хиперзвукови муниции, предопределени за събаряне на балистични ракети. И трите типа установки са с наземно базиране.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР