Към момента няма нито една готова експертиза като част от

...
Към момента няма нито една готова експертиза като част от
Коментари Харесай

Няма експертизи, няма заподозрени. Ясен Тодоров с нови твърдения за взрива до кортежа на Гешев

Към момента няма нито една подготвена експертиза като част от следствието на Иван Гешев , а самото следствие ще продължи дълго време. Това сподели в сряда зам.-директорът на Националната следствена работа (НСлС) Ясен Тодоров в " спонтанен брифинг " единствено за Българска национална телевизия, бТВ и Нова телевизия.

По думите му брифингът се е наложил поради множеството " хипотези и конспирации, които объркват обществеността ", откакто в понеделник беше обявено за детонация до пътя сред Белчин и София, по който се е прибирал кортежът на Гешев.

Оттогава до момента разнообразни публични представители, измежду които Тодоров, заместникът на основния прокурор и шеф на националното разследване Борислав Сарафов , както и министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев дадоха изказвания, които частично съдържаха неясноти и несъгласия.

Те дефинираха като съществена версията, че става въпрос за опит за атентат против Иван Гешев. На този декор в сряда Ясен Тодоров призна, че досега проверяващите не разполагат с нито една подготвена експертиза.

" Няма нито една подготвена експертиза все още. Не мислете, че една такава експертиза може да бъде направена в границите на часове или няколко дни ", сподели зам.-директорът на Национална следствена служба.

" Процесът на следствие ще е дълъг, не очаквайте за три месеца следствието да завърши, то ще е извънредно комплицирано ", добави той.
Има ли обвинени
Въпреки че ден по-рано вътрешният министър Иван Демерджиев, Тодоров отхвърли такива да са били излъчени на следователите.

" Теоретично е допустимо в случай че Министерство на вътрешните работи има данни за някое лице, това лице да бъде арестувано за 24 часа, само че в границите на тези 24 часа в случай че се реши, че има данни за съпричастност към съответното действие, би трябвало да бъде предаден на екипа проверяващи следователи. Това изказване беше направено през вчерашния ден по обяд, в случай че не се неистина, до през днешния ден на обяд такова лице не ни е предадено ", сподели Тодоров.
Участвал ли е израелски експерт
Той отхвърли и експерт от Израел да е взел участие на място в огледа. По думите на Тодоров подобен експерт единствено " се е срещнал образно със случая " и е дал съответните насоки на българските следователи.

Ден по-рано заместникът на основния прокурор и шеф на националното разследване Борислав Сарафов сподели, че прокуратурата е потърсила импровизирано подпомагане от специалист по гърмежи от Израел, който е удостоверил, че против Гешев е осъществен опит за нападение. Тогава той не сподели в какво се е изразявало присъединяване му.

За следващ път Тодоров отхвърли и версията за допустима инсценировка на гърмежа и сподели, че казусът се използва " политически ".

" Предлагам на тези радетели за правосъдна промяна, които се оказаха и огромни експерти по гърмежи, в случай че се наложи ние да вършим следствен опит, да вземат участие в него, като се качат на един автомобил и преминат с него сега, в който възпроизвеждаме гърмежа, който се е случил ", сподели Тодоров.

През последните дни разнообразни политици, измежду които Атанас Атанасов от " Демократична България " и Лена Бориславова от " Продължаваме промяната " показаха подозрения, че случилото се може да е било и инсценировка. В сряда Асен Василев от Политическа партия.

По-рано във вторник Тодоров против Гешев с лансираните от някои политически сили хрумвания за механизъм за надзор и без значение следствие на основния прокурор, за който от години упорства Брюксел.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР