Към момента няма да има. Така вицепремиерът и военен министър

...
Към момента няма да има. Така вицепремиерът и военен министър
Коментари Харесай

След Нова година няма да лети нито един самолет „Спартан“

Към момента няма да има. Така вицепремиерът и боен министър Красимир Каракачанов отговори на въпроса дали след Нова година ще има летящ транспортен аероплан Спартан, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Днес Каракачанов и ръководителите на синдикалните организации ФНСО „ Българска войска " и на Народно събрание „ Отбрана " Георги Братованов и Тодор Воденов подписаха нов Колективен трудов контракт в Министерството на защитата и Споразумение по отношение на представителните и защитните функционалности на синдикатите с оглед ползите на цивилните чиновници по служебно правно отношение. Военният министър изрази вяра, че през идната година Авионамс „ ще пристигна там където му е мястото, а точно в Терем и към Министерство на защитата “.

„ Определено „ Авионамс “ би могъл да бъде извънредно потребен, дружно с „ Терем Летец “ при поддръжката на нашата авиационна техника, само че доколкото знам там няма лицензи за тази активност все още. Това не е нерешим проблем, въпрос на разпоредителност е, въпрос на това да се потърсят тези лицензи. Подходът е същият както направихме с изтребителите - идва група от РСК МиГ, ревизира какво е положението и на техниката, на документите, преценя се кои действия би трябвало да бъдат лицензирани, свършва се това нещо и мисля, че „ Авионамс “ може да бъде употребен. Въпреки това ние в предварителния контракт, който бяхме подготвили сме заложили присъединяване на „ Авионамс “ при процеса на ремонт на нашите изтребители, макар че все още той не е в нашата система. Аз съм разговарял и с премиера, има такова виждане, че е обикновено „ Авионамс “ да мине към групата на ТЕРЕМ, само че въпросът към момента не е конкретизиран в детайлности. Надявам се, че в първите една-две седмици след Нова година този въпрос ще го решим. Той би трябвало да бъде с решение на Министерски съвет “, съобщи военният министър.

БГНЕС напомня, че още при започване на месеца пред депутатите в отрасловата комисия, Каракачанов отговаряйки на въпроса за по-нататъшната употреба на военно транспортните самолети „ Спартан “ сподели, че въпросът с поддръжката на трите самолета на „ Спартан “ остава да виси. „ Както знаете всички – 3 „ Спартан “-а, съгласно Плана за развиване на Въоръжените сили, би трябвало да разполагаме с 3 самолета “, уточни той. Към момента лети един. „ Договорът, новият не е подписан. След извършените договаряния, които са водени в министерството на защитата с Леонардо за идващият четиригодишен интервал сумата, която се обрисува, не е дребна – над 17 милиона. Точната цифра е 17 037 000 евро. Това са близо 34 милиона лв. “, сподели той тогава и съобщи, че са уведомили МФ още юни. „ Това е един от болните проблеми – от три – един. До края на годината е гарантиран със складовите наличия това, което има се обезпечава годността му сега. Но ще изпадне в затруднено състояние при започване на идната година “, предизвести министърът.

Темата бе коментирана и на държавно съвещание. „ И трите „ Спартан “-а на 31 декември стопират да летят, а в този момент лети единствено един от тях. Това ми рапортува Каракачанов през днешния ден след направената от него инспекция. Никой не можа да ми изясни от военните за какво единствено транспортни средства и единствено за авиацията е отишла такава голяма сума от бюджета на страната “, сподели министър председателят Бойко Борисов и разпореди на министрите на защитата и на финансите да създадат обзор и оценка на опциите за договорите за поддръжка на наличната техника, които може да бъдат подписани до края на годината. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР