Към момента жените военнослужещи във въоръжените сили са 4 606.

...
Към момента жените военнослужещи във въоръжените сили са 4 606.
Коментари Харесай

Военният министър: С един от най-високите проценти на жени военнослужещи сме в НАТО

Към момента дамите военнослужещи във въоръжените сили са 4 606. Това съставлява 17 % от военнослужещите - един от най-високите проценти измежду страните членки на НАТО, може би втори или трети сме измежду страните от алианса по брой военнослужещи дами. Това сподели министърът на защитата в служебния кабинет Георги Панайотов в отговор на въпрос на парламентарния надзор за позиция на МО по отношение на равнопоставеността на половете в Българската войска, съобщи Българска телеграфна агенция.

На командни длъжности като пълководец, заместник-командир, шеф и заместник-началник са назначени 697 дами военнослужещи - 10 % от общия брой командни длъжности във въоръжените сили.

Министър Панайотов уточни, че дами военнослужещи се назначават освен във военните формирования от въоръжените сили, само че в сформира на многонационални формирования в интернационалните организации на територията на страната. Той даде образец с командира на националния мобилен модул по информационната и осведомителна система /КИС/ на НАТО.

Освен това във висшите военни образователни заведения също има командири дами, сподели Панайотов, като уточни, че във Висшето военноморско учебно заведение във Варна командирът на курсантския батальон също е жена.

Нормативната уредба, която регламентира осъществяването на военна работа не съдържа ограничавания или нарочни условия за заемане на длъжности от мъже или дами, акцентира министърът и добави, че военнослужещите се назначават на длъжности, които са избрани в класификатора на длъжности в Министерството на защитата и структурите на директно послушание на министъра на защитата и Българската войска. Класификаторът е признат с разпореждане на Министерския съвет и не съдържа диференциране по сексуален симптом.

Във въоръжените сили военнослужещите дами със старше офицерско звание /майор, подполковник и полковник/, минали нужното образование, са 159, осведоми министър Георги Панайотов.

От 2012 година за заграбване на висши офицерски звания се изисква офицерите да придобият образователно-квалификационна степен " магистър " в професионално направление " Военно дело " по специалността " Стратегическо управление на защитата и Въоръжените сили " във Военната академия " Г. С. Раковски " или приравнена на нея компетентност във военни колежи и университети в чужбина. Такова образование за генералски длъжности са минали 3 дами. За повишение в звание " полковник " се изисква образование в стратегически курс, каквото са минали 21 дами военнослужещи.

А за заграбване на първо старши офицерско звание " майор " се изисква образователно-квалификационна степен " магистър " по специалността " Организация и ръководство на военни формирования на оперативно равнище " или приравнени на нея специалности във военни колежи и университети в чужбина. Такова образование са приключили 106 дами.

Задалият въпроса народен представител от ГЕРБ-СДС Христо Гаджев се съгласи, че няма законови или подзаконови спънки или диференциране в длъжностите за мъже и дами, само че разяснява, че въпросът е дали има така наречен стъклен капак - неофициални спънки за заемане на дадена служба или опозиция за построяването на професионална кариера.

Гаджев регистрира, че това не се отнася единствено до българските въоръжени сили, тъй като сходни имало и в други страни. Христо Гаджев счита, че диалогът в Народното събрание би трябвало да продължи, за се обясни дали има такива неофициални спънки пред кариерното израстване на дами военнослужещи.

Не единствено няма " стъклен капак ", а беше подредено реализирането на преднамерено проучване по отношение на ролята и мястото на дамите в Българската войска и във Въоръжените сили, съобщи в отговор министър Панайтов.

Той уточни, че според резултатите от проучването, което към момента се проучва, е било открито, че има трендове към " позитивна дискриминация " - че дамите военнослужещи от време на време може би да имат повече права от сътрудниците си мъже. Така че няма никакъв " стъклен капак ", даже в противен случай, съобщи Панайотов, като още веднъж посочи позицията на МО, че дамите военнослужещи са безусловно равнопоставени с мъжете.

Същевременно той означи, че избрани задания изискват съответни физически характерности. По думите му, към този момент нямаме жена водач на изтребител, само че това не е тъй като дамите нямат право да станат такива.

В началото на ноември от МО излязоха с позиция във връзка " погрешни и подвеждащи изказвания в общественото пространство по отношение на равнопоставеността на половете в Българската войска ". В нея се заявяваше, че през днешния ден в Българската войска дамите военнослужещи се употребяват с всички права, с които се употребяват и сътрудниците им мъже, и че няма никакви ограничавания за заемането на каквато и да е служба по сексуален симптом.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР