Към момента България е внесла поправки в Плана за възстановяване

...
Към момента България е внесла поправки в Плана за възстановяване
Коментари Харесай

Имало обратна връзка от ЕК по Плана за възстановяване

Към момента България е внесла ремонти в Плана за възобновяване и резистентност, който бе върнат с редица забележки от Европейската комисия. Има получена противоположна връзка от Брюксел, само че за момента тя е единствено неофициална.

Това се разбра от изявление на вицепремиера с сектор " еврофондове " и министър на финансите Асен Василев. Днес той даде началото на поредност публични препоръки, отдадени на разискване на предложенията на страната ни по Плана за възобновяване и резистентност, от който чакаме милиарди евросредства в идващите години. В петък Василев организира разисквания в ресорите " опазване на здравето ", " превоз " и " енергетика ". Целта е в сходен вид формати да бъдат адресирани възможните забележки от Европейската комисия.

" Къде сме досега в процеса по проекта - предали сме новите оферти в Европейска комисия, получили сме неофициална противоположна връзка, като чакаме и официална такава. Идеята е, когато получим цялата противоположна връзка, да седнем и да преценим - това са плановете, които България желае да бъдат включени. Идеята е да забележим има ли опция за усъвършенстване на плановете, да забележим какви са те и какво се прави ", сподели Василев.

Какви са базисните условия от страна на Брюксел за допустимост на плановете, залегнали в проекта - незначителна щета върху околната среда, доста присъединяване на " зелени " и цифрови технологии, както и парите да не бъдат употребени за покриване на разноски от държавния бюджет.

3,6 милиарда лв. или 26,2% от парите са предопределени за стопански ограничения, 5,6 милиарда лв. или 41,1% са за енергиен преход, 2,4 милиарда ще отидат за цифровизация и съгласуваност, а 2 милиарда за обществени ограничения.

До най-сериозно преправяне на проекта от българска страна се е стигнало в сфера " превоз ", уточни още той. И акцентира - за разлика от елементарното еврофинансиране, парите по Плана няма по какъв начин да бъдат получени без действителни забележими промени в съответните браншове. При превоза главната рекомендация е вложенията да се съсредоточат с резистентен превоз, екологичната инфраструктура и зеления преход.

" Проектите, които вършим би трябвало да извършват под една или друга форма тези условия ", изясни финансовият министър.

От министерството на туризма Виктор Чаушев представи главните планове. " Тези планове също така би трябвало да повлияят на живота на всеки един, а въпреки това сме ограничени във времето - до 30 юни 2026. Най-сериозният план е доставка на мотриси за районни транспорти - 42 броя, плануваното финансиране е 72 милиона лв., а страната ще ги поддържа в идващите 15 години. Вторият план е закупуването на 20 електрически push-pull влака с висока оптималната скорост от 200 км/ч, които да обслужват главните посоки. 18 броя електрически локомотиви ще се закупят за маневрени дейности в депата, като задачата е да понижим разноските си по това перо ", сподели Чаушев.

Предвижда се още и въвеждането на европейската система за ръководство на жп превоза, ново бордово съоръжение на локомотивите, създаване на интермодален терминал в Русе, като задачата му е притегли повече вложения в Северна България.

Разкритикуван, че фокусът е главно върху ЖП превоза, представителят на МТ уточни, че точно там са ориентирани функционалностите на ведомството, а в останалите браншове имало планове в Министерство на регионалното развитие да вземем за пример. " Няма по какъв начин да бъдат финансирани също така планове, свързани с авто превоз заради условието на невредимост върху околната среда ", добави от своя страна Асен Василев.

" Ако не се изпълнят условията, парите се връщат в целокупност, освен за съответния план. Затова сме заложили единствено такива планове, които сме сигурни, че ще могат да бъдат изпълнени ", сподели още представителят на транспортното ведомство.

Във всяка една сфера ще бъдат проведени по-подробни диалози и работа по предложенията, с цел да се влезе в подробност, сподели вицепремиерът.

Всички полемики се излъчват онлайн във Фесбук и Ютуб канала на Министерството на финансите, а резултатите ще бъдат обществено оповестени.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР