Към момента 100 работещи издържат 71 пенсионери. Към 2050 г.

...
Към момента 100 работещи издържат 71 пенсионери. Към 2050 г.
Коментари Харесай

Христина Христова: Тази година за пенсии са нужни почти 22 млрд. лева, като 10 млрд. от тях ще дойдат от бюджета

Към момента 100 работещи устоят 71 пенсионери. Към 2050 година това съответствие ще бъде може би 100 към 100 пенсионери. В държавната стратегия е записано, че до края на юни би трябвало да бъде изработен разбор, който да регистрира всички тези фактори ”. Това изясни Хасан Адемов, някогашен министър на труда и обществената политика, в ефира на „ Твоят ден ” по NovaNews.

Той добави, че за финансовата резистентност и адекватността при установяване на размера на пенсиите има два значими критерия. Единият е съотношението сред броя работещи и пенсионерите. „ Другият е коефициентът на заменяне на приходите на труд, който в България в този момент е към 69,7%. Това значи, че при 1000 лева заплата, ще получаваш 700 лева пенсия, в случай че приказваме за междинен размер ”, разясни Адемов.
По думите му всички нараствания на минималната и междинната пенсия имат своята цена. „ Въпросът е по какъв метод обществото, политиците и специалистите ще се обединят. За 2024, 2025 и 2026 се плануват спомагателни средства за покачване на пенсиите ”, разяснява още Адемов.

Той напомни, че през 2000 година беше направена сериозна промяна в пенсионната система. „ Основните правила, заложени тогава, бяха тези на солидарността и адекватността. Но през годините те бяха изкривени и упованията да се получават съответни пенсии не се сбъднаха в цялостен размер ”, съобщи Хасан Адемов.
Според Христина Христова, някогашен обществен министър в кабинета „ Сакскобургготски ”, е наложително да се направи разбор на пенсионно-осигурителната система и някои неща да се трансформират. „ Пенсиите не би трябвало повече да се преизчисляват по административно-политически аргументи, без да се гледа осигурителното право на индивида. В последните 5-6 година се направиха сходни неща, увеличи се минималната пенсия, която се приближи до междинната за страната. Това понижи мотивацията за обезпечаване, докара и до дисторция ”, сподели Христова.

Според нея демографската картина в целия Европейски Съюз е обективната причина за промяна на пенсионната система. „ Тази година за пенсии са нужни съвсем 22 милиарда лв., като 10 милиарда от тях ще дойдат от бюджета. Започва да се появява и световно несъгласие сред поколенията ”, сподели Христова.

По думите ѝ субсидирането на минималната пенсия би трябвало да е деликатно, тъй като това е пенсионна система, а не обществена помощ. „ По морално-етични съображения страната подсигурява минималната пенсия, което не е заслужено ”, изясни Христова.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР