Към края на тази година можем да се върнем назад

...
Към края на тази година можем да се върнем назад
Коментари Харесай

Отрицателните лихви са сериозно предизвикателство за банковия сектор у нас

Към края на тази година можем да се върнем обратно и да оценим годината като по едно и също време сложна, само че и сполучлива. Тя бе сложна заради общата неустановеност, на първо място обвързвана с външната среда. Проблемите в международната търговия, забавянето на международната стопанска система повлияха на паричната политика. Това съобщи шефът на Българска народна банка Димитър Радев по време на обичайния коктейл, проведен от Асоциацията на банките в България, във връзка Деня на банкера - 6 декември.

Гуверньорът регистрира провокациите пред бранша, като уточни, че тежестта не е паднала единствено върху централната банка, само че и върху други шест финансови институции. “Очевидно тази среда на неустановеност, на негативни лихви, е съществено предизвикателство за всички, които работим в този бранш - и за централната банка, и за комерсиалните банки”, акцентира той.

Независимо от това, че годината беше сложна, тя беше и сполучлива, продължи Радев, като уточни положителните резултати на банките като съществена причина за това. По неговите думи те са свързани с нарасналата кредитна интензивност, подкрепяща икономическия напредък, увеличващата се облага, както и спада при неприятните заеми. Що се отнася до главните знаци финансова адекватност и ликвидност - те остават над междинното за Европейски Съюз. “На фона на тази неподходяща външна среда това са фактически забележителни резултати и аз мисля че те би трябвало да бъдат оценени по достойнство”, сподели още шефът на Българска народна банка.

Димитър Радев предвижда, че през идната година не се чака основна смяна в световната икономическа среда, само че изрази мнение, че се нагнетява прекален скептицизъм, което не се отразява добре на бизнеса.

“Има и положителни неща, които би трябвало да бъдат оценени. Те са свързани главно с обстоятелството, че чакаме отговори на някои значими въпроси през идната година. И тук не приказвам за тематики като международната търговия и Брексит, а за неща, които съответно ще имат отражение върху това, което ние правим”, продължи гуверньорът. Това, съгласно него, ще се прояви по две линии.

Първата е иницирането на нов стратегически обзор на паричната политика. Прегледът ще се концентрира върху значими тематики за банките, измежду които тяхната самостоятелност, мандат, принадлежности, като по този метод ще се реализира ясно разграничение сред паричната и фискалната политика, което, съгласно специалиста, сега не се следи.

Втората линия е обвързвана с опита да се започва съответна и дълбока полемика във връзка с поддъжащите ограничения за стопански напредък във фискалната и структурната политика - нещо, на което не сме били очевидци, най-малко в последните години. “Затова има два доста мощни сигнала - единият идва от новото управление на Европейска комисия във връзка с общонационалните принадлежности, а другият - от водещи страни в еврозоната, които фактически сложиха на масата доста значими тематики, които до момента не са дискутирани по толкоз пряк метод. Така че можем да чакаме отговори в тази посока”, сподели още Радев

“Разполагаме с експертизата и здравия разсъдък да движим бранша в вярната посока. Аз съм уверен, че ще продължим да вършим това и през идната година. Надявам се че тя ще бъде може би един от финалните стадии на това към което се стремим, най-малко като първа стъка - еврозоната. Не тъкмо актът по приемането, а процесът е значим - всичко да вършим по метода, по който го вършим. Според мен резултатите за тази година удостоверяват, че най-малко тези, които сме тук си вършим работата по метода, по който би трябвало да я вършим”, заключи шефът на Българска народна банка.

Обичайно събитието събра политици и представители на финансовия бранш и на бизнеса. Сред гостите бяха и някои от най-важните за стабилността на банковия бранш персони - финансовият министър Владислав Горанов и ръководителят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР