Към днешна дата поне 150 млн. лева са загубите от

...
Към днешна дата поне 150 млн. лева са загубите от
Коментари Харесай

Експерт: Поне 150 млн. лева са загубите от оборот в строителството заради коронавируса

Към днешна дата най-малко 150 млн. лв. са загубите от оборот в строителството поради рестриктивните мерки по отношение на рецесията с ковид, разяснява за Българска телеграфна агенция ръководителят на Управителния съвет на Камарата на строителите инж. Илиян Терзиев. 10-15 на 100 от компаниите от строителния отрасъл са затворили или отчасти са разпуснали служащите си. Това се отнася да вземем за пример за компаниите, които работят със Столична община, поради ограничаването до най-малко на обектите, които общината финансира, като и поради възбраната на някои държавни организации за строителството на тяхна територия.

"Оборотът в строителния отрасъл на месец е към 1 млрд.лева, а все още междинните загуби от оборот са 10-15 %. Това значи загуби за производителите на материали, за транспортните компании, за заплати и други ", сподели Терзиев.

От Камарата на строителите са разтревожени, че строителният отрасъл е останал отвън обсега на поддръжката от страната. Това за мен значи, че би трябвало да се спасяваме сами, сподели Терзиев.

Национален статистически институт: Общите разноски на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват

Сред главните ограничения в поддръжка на сектора от страна на страната, съгласно Терзиев, е наложителното разплащане за свършената от строителите работа по публичните поръчки. Забавените заплащания към сектора към днешна дата са към 220 млн. лв.. "Целта е, когато се получат тези пари, да може бизнесът незабавно да се разплати със чиновниците си и с подизпълнителите, с което ще бъдат подкрепени най-много служащите с цел да могат да преминат през рецесията ", разяснява Терзиев.

Той уточни, че не би трябвало да стопират поръчките, които се отнасят до избор на реализатор. "В момента към 20 - 25 % от чиновниците на компаниите работят в домашни условия - инженери, архитекти и други, те могат да приготвят тези поръчки с концепцията, когато се даде рестарт на стопанската система, към този момент да има определен реализатор ", сподели Терзиев.

От сектора упорстват също да не се ползват непотребни ограничаващи за строителството ограничения.

Национална агенция за приходите с значима информация за налози и осигуровки по време на изключителното състояние

"Най-важните рекомендации поради ковид, които сме отправили към нашите членове, а те надлежно към своите служащи, е за съблюдаване на дисциплината, прилагане на дезинфектанти и маски, правила за разпределението на хората, които са на работа, с цел да може да се съблюдава нужната отдалеченост сред тях ", изясни Терзиев. Той добави, че са обезпечени на всички заети по обектите маски, ръкавици и почистващи препарати. В сектора, съгласно регистъра на Камарата, има 5500 компании, а заетите са сред 200 и 220 000.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 2181  Агенция Агенция " Митници " дава на РЗИ и пожарната над 158 000 л етилов алкохол за стерилизация  " Галъп ": Като цяло българите одобряват и поддържат изключителното състояние  Мангъров: Трябва да създадем сериологично проучване на популацията поради COVID-19 Мангъров: Трябва да създадем сериологично проучване на популацията поради COVID-19
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР