Калоферската дантела вече ще има постоянен домИсторията на калоферската дантела

...
Калоферската дантела вече ще има постоянен домИсторията на калоферската дантела
Коментари Харесай

Калоферската дантела вече ще има постоянен дом

Калоферската дантела към този момент ще има непрекъснат дом
Историята на калоферската дантела е една от илюстрациите към изказванието, че ученикът постоянно надминава учителя си, споделя кореспондентът на БГНЕС от Пловдив.

Първообразът е брюкселската дантела, мостри от която са донесени в Калофер от търговци още в края на 19 век. Будно и работливо градче, отворено към новото, Калофер по собствен метод преобразява и усъвършенства умеенето. Става по този начин, че в калоферски вид познатата в целия свят дантела към този момент е по-фина, по-нежна, в нея влизат флорални претекстове. Докато си стане обособен бранд, както бихме го нарекли през днешния ден. Тя има и собствен принос в оцеляването на града.

След опожаряването на града през 1877 година, тъкмо тя е поминъкът, който оказва помощ на хората да се възстановят.

Подобна история, прочее, има и ирландското плетиво, което обезпечава главен занаят на фамилиите по време на картофената рецесия.

Редките през днешния ден умения, става известно, са се оказвали жизненоважни в един интервал от време и даже единствено за това заслужават да не бъдат забравени. А е било време в Калофер, когато мнозина са умеели изкуството да трансферират по този начин совалките, че придвижванията се сливат, а на цилиндъра да се появяват приказни дантели.

През 1910 година се открива единственото в страната Дантелено учебно заведение "Трудолюбие", то предлага двугодишен курс на образование и през него минават 1800 девойки и дами. През 1935 година то се преобразува в Занаятчийско, а паралелките за дантела остават две. Така лека бавно умеенето се изтиква встрани във времето, а в по-късни години до през днешния ден то се предава от майки на дъщери. Още по-ценно е в този момент.

В Калофер от 19 години се организира Празник на калоферската дантела, денят му не е инцидентен - 15 август, Голяма Богородица. Тази година, обаче, той се чака да бъде по-значим, тъй като следва откриването на Център на калоферската дантела с непрекъсната експозиция. Това става допустимо с помощта на план по линията на фондация "Пловдив 2019" и има общо с Пловдив Европейска столица на културата.

Центърът ще бъде в една от най-хубавите здания на Калофер, част от мемориалния комплекс "Христо Ботев" и в него, с изключение на музейната част, ще се настани и кръжокът по плетене, който съществува от една година. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР