Калият е жизненоважен за мускулите, нервите и сърдечно-съдовото здраве. По-голямата

...
Калият е жизненоважен за мускулите, нервите и сърдечно-съдовото здраве. По-голямата
Коментари Харесай

Признаците, които издават недостиг на калий

Калият е жизненоважен за мускулите, нервите и сърдечно-съдовото здраве. По-голямата част от този детайл в тялото ни (около 98 процента) се намира в клетките. Именно посредством него нашите нерви и мускули споделят и транспортират хранителни субстанции до клетката.

Калият оказва помощ на бъбреците да контролират равнищата на натрий. Естествено е да се допусна, че в случай че има дефицит на калий в организма, това ще се отрази отрицателно освен на бъбреците, само че и на мускулите, нервите, съдовете и сърцето.

За благополучие, това хранително вещество се съдържа в доста вкусни храни (пъпеши, авокадо, банани и бял боб). Но даже и да приемате предложената доза калий от 4700 mg дневно, отново може да имате недостиг на този детайл. Състоянието е известно като хипокалиемия.

Вероятно към този момент си задавате въпроса по какъв начин е допустимо да имате калиев недостиг в случай, че приемате задоволително калий.

Това е по този начин, тъй като колкото повече натрий консумирате, толкоз повече калий се отделя от тялото ви. Дефицитът се следи доста по-често при хора, които губят калий посредством изпотяване, като и при тези, които злоупотребяват с лаксативи и диуретици или имат стомашно-чревни разстройства, диабет, диария.

Признаците на недостиг на калий са сложни за различаване, защото те са постоянно срещани признаци на други болести. Но това не значи, че хипокалиемията е маловажна.

Дефицитът на калий в действителност е гибелен, съгласно специалисти. 

Хората, които имат очевиден дефицит на този детайл, могат бързо да се изправят пред рискови сърдечно-съдови болести.

Бъдете изключително деликатни, в случай че усетите някой от изброените по-долу признаци и не можете да определите главната причина за това. В случая е значимо да посетете вашия доктор и да ревизирате равнищата си на калий.

Ето кои са признаците, които издават, че имате дефицит на калий в тялото си.

Слабост и отмалялост

Ако сте спали задоволително, само че към момента се чувствате изтощени през целия ден, може да се наложи да преразгледате дневния си банкет на калий.

Слабостта и умората постоянно са първите признаци на калиев недостиг. Този минерал оказва помощ за контролиране на мускулните контракции.

Мускулни крампи и конвулсии

Мускулните крампи са неочаквани мускулни контракции, които могат да зародят, когато равнищата на калий са ниски. Тъй като калият е директно обвързван с мускулните контракции, незадоволителните му равнища може да доведат до неконтролирани и продължителни мускулни болки и крампи.

Храносмилателни проблеми

Калият оказва помощ за предаването на сигнали от мозъка към мускулите, ситуирани в храносмилателната система. Поради това неналичието му може да аргументи запек, отичане на корема и коремни конвулсии.

Неравномерен сърдечен пулс

Недостигът на калий може да аргументи неприятно чувство за учестен пулс. Симптомът може също да демонстрира аритмия или несиметричен сърдечен темп, което също е обвързвано с неналичието на този минерал. Това може да е симптом и на по-сериозно сърдечно заболяване.

Скованост и болежка в мускулите

Когато равнищата на калий са доста ниски, кръвоносните съдове се свиват и това лимитира притока на кръв (следователно и на кислород) към мускулите, причинявайки клетъчен апетит. Резултатът е положение, наречено рабдомиолиза, което протича с бързо разграждане на мускулите, съпроводено от признаци като мускулна вдървеност и болежка.
 6 признака за дефицит на калций, които не би трябвало да пренебрегвате 6 признака за дефицит на калций, които не би трябвало да пренебрегвате
Дефицитът на калций (по-известен като хипокалциемия) е положение, при което няма задоволително калций в кръвта. Често се предизвиква от липс...

Изтръпване и боцкане 

Калият оказва помощ да поддържате нервите си здрави и без него може да изпитате чувство, известно като мравучкане. Това чувство най-често визира ръцете, краката и ходилата.

Проблеми с дишането

Калият оказва помощ на белите дробове да се уголемяват и свиват, тъй че неналичието му може да докара до зной. По-лошото е, че тежкият недостиг може да спре изцяло функционалността на белите дробове, което би било съдбовно.

Високо кръвно налягане
 Пребори депресията с тези храни и витамини Пребори депресията с тези храни и витамини
Колкото по-възрастен става човек, толкоз по-голям е рискът от меланхолия или обособените му прояви - неприятно въодушевление, потиснатост и така нататък -...

Без задоволително калий, който да ви помогне да отпуснете кръвоносните съдове, те се стесняват и това провокира повишение на кръвното налягане.

Припадък и световъртеж

Спадът в равнищата на калия може да забави сърдечния темп дотам, че да докара до световъртеж и даже до пристъп.

Най-добрият метод да си набавите 4700 мг от този минерал дневно е като ядете доста плодове и зеленчуци.

Но съгласно Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите единствено 1 на всеки 10 възрастни употребява предложените количества плодове и зеленчуци. Докато бананите са известни като храната с най-високо наличие на калий, добре е да знаете, че не им отстъпват и куп други храни - зеленолистни, домати, краставици, тикви, патладжан, авокадо, тиква, картофи, моркови, стафиди, моркови, фасул, кисело мляко, месо, риба и ядки. 

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР