Калина Гарелова е лингвист, професионален редактор и критик. Завършила е

...
Калина Гарелова е лингвист, професионален редактор и критик. Завършила е
Коментари Харесай

Денем чета, нощем слушам

Калина Гарелова е езиковед, професионален редактор и критик. Завършила е НГДЕК и Атинския университет. Преподавала e доктрина на превода, актуален гръцки и гръцка литература в Софийския университет, била е основен редактор на Lettre Internationale и е красивият разум зад значително културни артикули, чиято поява чакаме постоянно със спотаен мирис, без значение дали става дума за превод на Епиктет, ревю на вампирски сериал или парфюм. Най-новото й начинание (съвместно с Яна Сарандева) е студиото за произвеждане на аудиосъдържание " 1002 продукции ".

Калина Гарелова е първият посетител в поредицата " Книжен плъх " в новата графа " Книги ".

Защо четете?
- Защото четенето отваря нови светове. Живея по-добре, когато пребивавам множествено.

Какво четете?
- Каквото ми попадне пред очите - етикети, надписи, упътванията в метрото какво да вършим при наводняване.

Как избирате книги за себе си?
- По кръстосани рекомендации. Ако най-хубавият, съгласно мен, експерт по викинги Нийл Прайс споделя, че " Куртизанки и рибни крокети " на Джеймс Дейвидсън е отлична книга за храната в антична Гърция, проверявам и някоя публикация или лекция или изявление и, в случай че ме хване - не щеш ли към този момент знам коя е била най-скъпата риба в Атина през V в. прочие н. е.

Какви книги държите до леглото си?
- Фред Варгас, " Преобърнатият човек " - поредицата за контрольор Адамсберг е несъмнено единствената кримка, която в действителност одобрявам.

Мария Степанова - " В памет на паметта " - чета я доста постепенно, с прекъсвания и се връщам.

" Пътят на викинга " на Нийл Прайс, който има особена специализация - занимава се с археология на шаманизма, на всеобщи гробове и бойни полета.

Коя е последната книга, която ви впечатли?
- " Срещи със забележителни ръкописи " на Кристофър де Хамил (Meetings with Remarkable Manuscripts, Christopher De Hamel). Идеята му звучи неуместно - да показа 12 от най-важните, красиви и забавни средновековни ръкописа все едно са поредност изявленията с фамозни хора. Резултатът е, че трансформира тотално визията за книги и четене.

Какъв е вашият обред обвързван с четенето - по кое време, къде, какъв брой?
- Навиците ми се менят. Напоследък чета, до момента в който хапвам, до момента в който очаквам и когато мързелувам през уикенда. След лягане чувам.

Електронна книга, аудио или на хартия?
- На масата - хартия, на открито - електронна, в леглото - аудио.

Какво търсите в книгите - страст, познание, забавление, интелектуално предизвикателство?
- Това, плюс еротика.

Предпочитаният от вас род?
- Urban fantasy rules!

Коя е най-хубавата книга, която сте получавали като подарък?
- Подари ми я мъжът ми. Казва се " Майката природа " от Сара Хърди. Заради това заглавие заставам несъмнено три години забутана и недокосната. Тази книга почиства пълен пласт сантиментализиране, намазан върху майчинството. Този пласт, който кара дамите - родили или неродили - да се считат за неприятни, в случай че не са подготвени да издигнат танк или да застанат пред дулото му, с цел да защитят бебе, което по този начин или другояче няма да оцелее без тях.

Любимият ви книжовен воин?
- Ами те се менят непрекъснато. Напоследък най-лесната ми и приятна за отъждествяване е Дайна Демил от Innkeeper Chronicles на Илона Андрюс. Тя е съдържателка на вълшебна страноприемница, където се организират извънземни конференции, мирни договаряния, такива работи.

Имате ли обичана книга, за която никой различен не е чувал?
- Не. Имам огромна мрежа от хора, с които обменям книги. Ако някоя ми е обичана, съм предиздвикала най-малко двама-трима също да я прочетат.

На кои създатели се възхищавате най-вече, включително поети, сценаристи, публицисти?
- Сидхарт Мукхърджи, който е доктор, кадърен да опише като страхотна история скучни проучвания за най-неприятната болест.

Джоун Дидиън - публицист с толкоз без значение мислене, че е трансформирала възгледите ми за хипитата, изнасилването, гибелта.

Арън Соркин - сценарист, опитващ се като Софокъл да обхване и разбере времето ни посредством историите на съвсем митологични персони.

Как съхранявате книгите си?
- Така, както хобит съхранява храната си. Имам сандъци с комикси, дрешник с литература за обонянието. Но повече ме интересува по какъв начин книгите оцеляват след 100 или 500 години.

Коя е последната книга, която ви разсмя?
- Не е последната, само че се давих от смях на " Дивотиите, които рамене татко ми " от Джъстин Халпърн. Баща му е - като воин от сръбски филм, само че пренесен като достоен брачен партньор и академик в Съединени американски щати през 1950-те.

Коя ви разплака?
- О, сега минавам през този противоположен пубертет, именуван менопауза. Емоционалните ми реакции се диктуват от хормони, не от букви. Плача най-много от яд.

Последната книга, която ви ядоса?
- Ядосвам се постоянно когато попадна на недомислена, недоизпипана книга.

Кой бихте желали да напише историята на вашия живот?
- Джоун Дидиън - погледът й на публицист е явен и яростен и мен не ме е боязън от него.

Как ще се споделя вашата автобиография?
- Не съм доста добра в заглавията - постоянно редакторът ми ги измисляше.

Една книга, която не успяхте да дочетете до края?
- " Поправките " на Джонатан Франзен. Може би гениална книга, само че стигнах до един миг с лайното, когато паркинсонът на Алфред става съвсем психотичен. Мина границата ми на свирепост и я захвърлих.

Кое класическо литературно произведение в никакъв случай не сте чели (и ви е неловко от това)?
- Практически цялата френска класическа литература. Чела съм единствено едни разкази на Флобер. Не съм чела Чехов. Наскоро помолих другарка актриса да ми опише " Чайка ". Мислех си че може да стане добър подкаст: " Разкажи ми ". Аз ще описвам антична литература, а тя - пиеси.

Коя книга няма да спрете да препрочитате?
- Никола Бувие - " Употребата на света ". Пътепис от началото на 1950-те, с фиатче чинкуеченто през Европа и Азия. Няма същности за хващане, няма мъдрости, просто постоянно ме изважда от релсите на това натегнато, импулсивно, нарцисистично всекидневие. Преводът на български е транспарантен като поток.

Как се трансформира усетът ви във времето?
- Чета все по-малко художествена литература.

Кое е най-интересното нещо, което научихте от книга в последно време?
- Кои са 50-те най-популярни кучешки имена в антична Атина. Ксенофонт е написал книга за лова - по какъв начин се лови заек в сняг, по какъв начин се лови лъв, по какъв начин се слагат клопки, по какъв начин се насъскват кучетата, и за какво ловът прави мъжете и дамите честни и мъдри.

В една цяла глава особено се стопира на развъждането на дребни кученца и предлага 47 къси и звучни имена. Неговата обичана хрътка се е казвала Хорме (Ὁρμή) - Порив. От същия корен е и думата хормон.

Книгите, упоменати от Калина Гарелова:

" Преобърнатият човек ", Фред Варгас
" В памет на Паметта ", Мария Степанова
" Императорът на всички заболявания. Биография на рака ", Сидхарт Мукхърджи
" Дивотиите, които рамене татко ми ", Джъстин Халпърн
" Поправките ", Джонатан Франзен
" Употребата на света ", Никола Бувие
Courtesans and Fishcakes: The Consuming Passions of Classical Athens, Джеймс Дейвидсън
The Viking Way: Magic and Mind in Late Iron Age Scandinavia, Neil Price
Meetings with Remarkable Manuscripts, Christopher De Hamel
Mother Nature: Natural Selection and the Female of the Species, Sarah Blaffer Hrdy
Clean Sweep (Innkeeper Chronicles), Ilona Andrews
Slouching Towards Bethlehem; The Year of Magical Thinking, Joan Didion

Всичко, което би трябвало да знаете за: Книжен плъх (2)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР