Калина Андролова, infacto.bgПрез 2023 г. държавното дружество Булгаргаз“ е загубило

...
Калина Андролова, infacto.bgПрез 2023 г. държавното дружество Булгаргаз“ е загубило
Коментари Харесай

Схема за източване на милиони през „Булгаргаз“

Калина Андролова, infacto.bg

През 2023 година държавното сдружение „ Булгаргаз “ е изгубило близо 40% от пазара си, а продажбите към индустриалните клиенти спадат тъкмо на половина. Общо продажбите на „ Булгаргаз “ са в размер на 24 млн. и 500 хиляди мегаватчаса газ (2,3 милиарда куб. метра). По контракти с клиенти обаче са продадени 20 млн. мегаватчаса (1,9 милиарда куб. метра). Останалите 4 млн. и 500 хиляди мегаватчаса Деница Златева продава на борсата в България и в Гърция. Това, че работи на борсата не е проблем, проблем е обаче, че 94% от борсовите интервенции на директорката на „ Булгаргаз “ са на колосална загуба.

Справка в документите демонстрира, че „ Булгаргаз “ губи всеки месец от дейности на борсата приблизително към 10 млн. лв.. Но има и сериозни месеци като да вземем за пример месец май 2023 година, когато Деница Златева осъществя загуби от интервенции в размер на 37 млн. лв.. Отрицателната нечиста сделка може да се пресметна от всеки ленив възпитаник, който знае да събира и изважда. Директорката на „ Булгаргаз “ провокира остатъци, т.е. издува тръбата и в Гърция, и в България, след което продава газа под цената, на която го е придобила. Така 25% от продажбите на „ Булгаргаз “ се оказват пласирани остатъци на борсата на безценица. Дружеството продава газа с 20% по-евтино на борсата, в сравнение с по договорите си с Топлофикация. Шокиращо е, че „ Булгаргаз “ продава газа на българската промишленост по 89 лв. за мегаватчас (например през май), а на борсата в Гърция продава същия този газ по 50 лв. за мегаватчас. Тоест купуваме от гръцката „ Митилинеос “ газ, част от който след това продаваме на гръцката борса на загуба. Някой може ли да изясни логиката на тази икономическа активност на изпълнителната директорка Деница Златева, обучавана на „ гениални “ финанси във външнополитическия отдел на Българска социалистическа партия?! Целта на всяко сдружение следва да е облага. А не умишлена загуба.

Можем елементарно да сметнем, че „ Булгаргаз “ продава на българския бизнес газ, който е с 40% по-скъп от цената, на която го пласира на борсата. Първо е подмолно към българската промишленост. Второ, по този метод държавният снабдител е натрупал осъзнати загуби в размер на 120 милиона лв. през миналата година. Тук следва да припомня, че в предходни години газовата компания „ Булгаргаз “ също е продавала количества на борсата, само че в никакъв случай на загуба. Има ли мистерия за какво енергийният министър Румен Радев покрива тези безчинства?! Или всички можем да се досетим.

„ Булгаргаз “ е единствената газова компания в света, която търпи загуби! При това е някогашен монополист на пазара. Деница Златева трансформира компанията в донор на всякакви компании, които сигурно се отблагодаряват за любезността й да вкарва сдружението в режисирани загуби.

Държавата налива пари под формата на заеми, а от горната страна на това „ Булгаргаз “ желае и обезщетения. За кое? За това, че „ Булгаргаз “ продава количества на загуба, в това число на компании близки до „ Газпром “?! Няма скица за източване на запаси в страната, която да не е обвързвана с компании, чийто произход е в комунистическата номенклатура. Например Деница Златева е изгубила от договорка с сходна нашенска компания едни 6 млн. лв. единствено през въпросния месец май. Случайност? Не. Просто сдружението е удушено за добиване на пари от страната през бутафорен мениджмънт.

Тъй като тематиката за контракта с турската БОТАШ (отделна тематика от борсовите спекулации) е във фокуса на публичното внимание, потребно е обществото да знае от кои фирми-доставчици сдружението „ Булгаргаз “ е закупило газ през миналата година.

По дълготрайния контракт с азерите българският снабдител е получил 10 млн. и 500 хиляди мегаватчаса. На последващо място по размер са гръцките „ Митилинеос “ и ДЕПА общо с 11 млн. мегаватчаса. Американската компания „ Шениер “ е доставила общо 1 млн. 584 хиляди мегаватчаса. От английската „ Шел “ сме получили 810 хиляди мегаватчаса. От френската „ Тотал “ – 522 хиляди мегаватчаса. МЕТ са ни продали 514 хиляди мегаватчаса. Българската „ Колмар “ е взела участие с 513 хиляди мегаватчаса. От „ Булгартрансгаз “ и „ ДЕСФА “ са влезнали за балансиране 132 хиляди мегаватчаса. Става кристално ясно, че отвън азерския газ най-вече количества сме получили от гръцките снабдители, компактно свързани с „ Газпром “. Но сме държали да почерпим по малко и всички останали, а точно американци, британци и французи, без значение на каква цена.

Абсурдът, който се развива в „ Булгаргаз “, може да се илюстрира и с още обстоятелства. В момента в газохранилището „ Чирен “ има 3 млн. и 200 хиляди мегаватчаса природен газ на цена 215 лв. за мегаватчас. Отделно в Турция има 1 млн. и 358 хиляди мегаватчаса от американската компания „ Шениер “ на цена 201 лв., които Деница Златева не смее да вкара у нас. Защото парното на жителите ще стане безбожно скъпо, а бизнесът би трябвало да спре да работи. За тези количества общо, в „ Чирен “ и Турция, сдружението „ Булгаргаз “ е платило 960 млн. лв.. Обаче сега пазарната стойност на тези количества е 273 млн. лв., защото към днешна дата цената на Нидерландската газова борса TTF, по която ценообразува цяла Европа, е 30 евро за мегаватчас. Тоест българският народ ще би трябвало да заплати изключително разликата от 687 млн. лв. вследствие на политическите и финансовите опити на едно скандално ръководство – и на страна, и на сдружение.  

Газът от „ Шениер “ е поръчан през ноември, с цел да бъде доставен през април предходната година – 1 млн. 585 хиляди мегаватчаса. Но защото цената е няколко пъти по-висока от цената на газа на борсата през април, Деница Златева взема решение да купи заместващи количества на по-ниска цена. Така „ Булгаргаз “ купува още 500 хиляди мегаватчаса газ от „ Тотал “ на цена 100 лв., редом с шениерските наличия за над 200 лв. за мегаватчас. Американците, отчитайки смущаващата разлика в цената, оферират на Деница Златева да заплати наказателна клауза и доставката да не се реализира. Тоест „ Булгаргаз “ да понесе по-малка вреда. Но нашата мениджърка, която се е специализирала в стопанска система на загубите, отхвърля изрично, с цел да не разочарова американското посолство. Златева взема решение да заплати 165 милиона $ за газ, по-голямата част от който още не го е доставила от Турция.

Деница Златева не ръководи сдружението „ Булгаргаз “ честно и с финансова просветеност. Тъкмо противоположното. Върти занемареност, като предпоставя умишлени загуби. Тези загуби стават под носа на Министерството на енергетиката, на БЕХ, на членовете на редица бордове, на които страната заплаща високи заплати, с цел да реализират надзор върху решенията на държавните сдружения. И бих споделила, освен под носа. Загубите се случват със съдействието на властта, която налива в сдружението пари под формата на заеми, с цел да може директорката да ги извежда към частните джобове. Деница Златева е систематизиран облик на метода, по който се източват държавни сдружения. Държавните сдружения губят методично, а парите се извличат от частни компании, като интервенциите се легитимират съгласно същността на съответното сдружение. Но постоянно са извънредно нужни. В този ред на обстоятелства, през прословутия месец май 2023 година, който употребявам за образец, „ Булгаргаз “ прави 1372 покупко-продажби на борсата и всички до една са на загуба. Златева в действителност не е изпълнителен шеф, тя е алтернатива за източване!

„ Булгаргаз “ е в механически банкрут. Но афишира понижение на цената на газа. Защото Деница Златева не вади количествата безценен газ, а купува нови количества на по-евтини цени. „ Булгаргаз “ дължи милиард и половина лв. към хазната и БЕХ. А Деница чака страната да я компенсира за скъпия газ в „ Чирен “. Тоест обрисува се да се налеят към 2 милиарда лв. в сдружението. Но в това време продължаваме да плащаме по 486 хиляди $ дневно по контракта с БОТАШ за услуга, която не употребяваме. Или да кажем, че сме употребили случайно, единствено за танкерите на „ Шениер “, само че още не сме си прибрали газа. Деница Златева е виновна и за контракта с БОТАШ, който отвън всяко подозрение е възмутителен. Договор се подписва на основата на взаимност. А не на остра несъразмерност. Напълно преференциален за едната страна и изцяло неблагоприятен за другата.

По мотив на отбранителния апостроф, който може да бъде изработен за да се отбрани източването на „ Булгаргаз “ с нещо от сорта „ но Деница продава остатъците на борсата, тъй като й се постанова да балансира “, следва да отбележа, че тези остатъци са предумишлено провокирани. В този бизнес има свръхточно обмисляне. Не може да поръчваш 10 единици, да продаваш по контракти 6 единици, и да се „ постанова “ останалите 4 единици да пускаш под себестойност на борсата. Векторът на работа е следният: първо сключваш договорите с клиентите, след това поръчваш размера на газа. Само че Деница желае да осъществя загуби, те й носят персонално благополучие. Бизнесът на „ Булгаргаз “ са дълготрайните контракти, а не борсата. Борсата е алтернатива за балансиране и облага (ако си интелигентен!), само че не е платформа за систематични ежемесечни загуби на сдружението.

Ако „ Булгаргаз “ беше частна компания, дали щеше да купува повече газ, в сравнение с е нужно, с цел да продава остатъците на борсата на по-ниски цени, в сравнение с е цената на придобиване на газа?! Дали някой частен притежател би оставил Деница да реди загуби след загуби? Или би я оставил с тези финансови познания да почиства прозорците?! Именно поради тези безобразни практики по източване на държавните сдружения, неолибералната теория се бетонира във фанатизъм за оптималната приватизация и изтласкване на функционалностите на страната само до надзирател на уличната сигурност! Бруталното източване на държавните сдружения е най-силният мотив, че страната е неприятен управител. „ Булгаргаз “ под ръководството на Деница Златева е характерен образец за груба корист с държавен запас под общителния чадър на властта. 

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР