Калиграфски свитък на Мао Цзедун, оценяван на милиони долари, бе

...
Калиграфски свитък на Мао Цзедун, оценяван на милиони долари, бе
Коментари Харесай

Колекционер разкъса свитък на Мао Цзедун на стойност 300 млн. долара

Калиграфски свитък на Мао Цзедун, оценен на милиони долари, бе открит срязан на половина, откакто беше откраднат предишния месец при дръзновен грабеж в Хонконг, заяви Асошиейтед прес.

Свитъкът бил открит развален от полицията при ареста в края на септември на 49-годишен мъж, обвинен в обира. Калиграфията била срязана от клиент, който я купил за 500 хонконгски $ (65 щатски долара) и бил уверен, че е подправена, писа в. "Саут чайна морнинг пост ".

"Според резултатите от нашето следствие, някой е решил, че свитъкът е прекомерно дълъг ", сподели на конференция Тони Хо, старши офицер в бюрото за битка с проведената престъпност и триадите в локалната полиция. "Трудно било да се покаже и по тази причина била срязана на половина ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Полицията разгласи, че свитъкът е част от отмъкнати движимости и пари при грабеж за милиони долари от трима крадци в жилището на колекционера Фу Чунсяо в средата на септември. Фу, който е прочут колекционер, бил в континентален Китай и не се бил прибирал в жилището си в Хонконг от януари поради пандемията от новия ковид.

Крадците отмъкнали 24 000 китайски пощенски марки, 10 монети и седем калиграфии от жилището, където Фу съхранявал сбирките си. Според Фу калиграфията на Мао коства към 300 милиона $, а цената на всичко откраднато е към 645 милиона $. Не е правена самостоятелна оценка на сбирките му.

Полицията арестува трима мъже по отношение на обира и по съмнение в оказване на подпомагане при закононарушение. Поне двама души, свързани с обира, към момента са на независимост, сподели Хо. 24 000 марки и шест други калиграфии от отмъкнатите сбирки към момента не са открити.

Stolen HK$2.3 billion Mao calligraphy torn in half by unwitting buyer: sources
— SCMP News (@SCMPNews)
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР