kaldata.comИсторическата мисия на Индийската организация за космически изследвания са посети

...
kaldata.comИсторическата мисия на Индийската организация за космически изследвания са посети
Коментари Харесай

Индия ще опита за трети път да кацне на южния полюс на Луната

kaldata.com

Историческата задача на Индийската организация за галактически проучвания са посети южния полюс на Луната завърши несполучливо предишния септември, когато галактическият транспортен съд „ Чандарян – 2 “ катастрофира при приземяването заради неточност при прекъсване. Нещастният завършек на роувъра обаче наподобява не попарват очакванията на Индия да опита още едно кацане в напълно близко бъдеще. На конференция в сряда шефът на ISRO Kailasavadivoo Sivan удостовери, че третата лунна задача, Чандарян – 3, е била дадена на напред във времето и може да започва още през тази година.

Според отчет на India Today, задачата Чандарян – 3 ще бъде доста по-евтина от Чандарян – 2 с обща стойност от 6,15 милиарда индийски рупии или 86,2 милиона $. Чандарян – 2 събра 9,6 милиарда рупии. Новата задача ще включва роувър и уред за меко кацане и ще се опита да се приземи на същото място, на което трябваше да дойде Чандарян – 2 – неразучения до момента южен полюс, където са открити големи водни находища от разнообразни галактически апарати в предишното, в това число и първия „ Чандарян – 1 “.

Джитендра Синг, министър на галактическия отдел в Индия, предложи Чандарян – 3 да се изстреля през 2020 година, само че Шиван отбелязва, че датата на пускане на задачата може да „ прелее “ през 2021 година, защото към момента се правят полеви проби, с цел да не се повтори същата акцидент, която сполетя Чандарян – 2, а точно – етапа на финото прекъсване не се е осъществила по проект, като е попречила на роувъра да понижи скоростта си и това е довело до неговото разрушение.

Чандарян – 2 е изстрелян на 22 юли 2019 година и се състои от три галактически кораба: уред за лунно кацане, орбитър и лунен роувър. Въпреки че роувърът и апарата за кацане са били изгубени по време на злополуката, орбитърът остава в деяние към Луната и се чака да продължи изследването на най-близкия галактически комшия на Земята в продължение на идващите седем години. Първият лунен транспортен съд – Чандарян – 1 изигра голяма роля в откриването на вода в течно положение на лунната повърхнина.
Какво се случи с Викрам и Чандарян – 2?
Припомняме, че в късната есен на 2019 година, Индия изгуби всякаква връзка с модула Викрам, част от Чандарян – 2. Макар и казусът да бе развързан, непредвидимостта на космоса излезе прекомерно скъпо на Индия – страната трябваше да провежда лична избавителна галактическа акция за откриването на изгубения роувър, която приключи несполучливо. След това в интервенцията по откриването на Викрам се включи даже НАСА, които също не съумяха да засекат модула. Едва в края на ноември, Индийската държавна асоциация разкри какво е довело до неуспеха на Викрам, само че не и къде се намира той сега, което незнание към момента продължава. Според НАСА, възмoжнo e Bиĸpaм дa ce нaмиpa в cянĸa или отвън зoнaтa нa тъpceнe. Πopaди ниcĸaтa гeoгpaфcĸa шиpинa, пpиблизитeлнo нa 70 гpaдyca нa юг, paйoнът ниĸoгa нe e нaпълнo cвoбoдeн oт ceнĸи

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР