kaldata.comДревни животински фосили разкриват тайни за живота на паразитите, които

...
kaldata.comДревни животински фосили разкриват тайни за живота на паразитите, които
Коментари Харесай

Изпражнения на пума на 17 000 години съдържат най-старата открита ДНК

kaldata.com

Древни скотски фосили разкриват секрети за живота на паразитите, които са съществували през ледниковия интервал. Тяло на дива котка фесец, което посредством метода на радиовъглеродното датиране, учените дефинираха на възраст сред 16 570 и 17 000 години, откриха яйца от паразита Toxascaris leonina, тип кръговиден червей, който продължава да паразитира върху животните и през днешния ден.

„ Това е най-старата ДНК на молекулярни паразити в света, откривана в миналото. Паразитът е съществувал от времето на плейстоцена в Америка. Тези открития имат значение за биогеографската история на паразитите и за естествената история на района “, се споделя в нвото изследване на американското научно списание за паразитни проучвания Parasitology.

Вкамененият фосил е открит в утаечен пласт на скално образувание с височина от 3582 метра (11 751 фута) над морското ниво в Аржентина. Тестовете датират вкаменелостите от края на последната ледникова ера. Учените употребявали ДНК проби, с цел да дефинират че вкаменените изпражнения са от тялото на пумата.

ДНК във вътрешността им е добре непокътната заради ниските температури в скалното образувание, където са открити високи концентрации на соли, съгласно изследването.

„ Изследванията демонстрират, че в случай че крополитът се резервира в подобаваща среда, може да запази яйца и ДНК от паразити на хиляди години. Вероятно на Земята има още такива неоткрити находки, които ще създадат по-лесно проучването на това по какъв начин другите типове паразити са се развивали във времето. “, споделя Пиърс Мичъл, шеф на лабораторията по антични паразити в Университета в Кеймбридж пред списание The Guardian.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР