Какво трябва да знаят клиентите за изравнителните сметки, инж. Михайлов?Изравнителната

...
Какво трябва да знаят клиентите за изравнителните сметки, инж. Михайлов?Изравнителната
Коментари Харесай

Какво трябва да знаем за изравнителните сметки

Какво би трябвало да знаят клиентите за изравнителните сметки, инж. Михайлов?

Изравнителната сметка се издава в случаите, когато няма действителен доклад всеки месец, а се начислява количество топлинна сила планирано или на равни  вноски. През отоплителния сезон клиентите заплащат планирани сметки за потребена топлинна сила. Те се дефинират на база на потреблението през предходния регистриран интервал. След като отоплението бъде спряно отчетниците вършат годишния доклад за миналия сезон 2020/2021 година Снетите данни се обработват от компаниите за дялово систематизиране. След като бъдат подготвени изравнителните сметки, се разпращат към потребителите. Всички клиенти би трябвало да са ги получили още в средата на месеца. До 31 август клиентите могат да апелират сумата, посочена във фактурата. В края на месец юни сдруженията за дялово систематизиране изпращат данните към топлофикация и тя ги прибавя към сметките на потребителите за месец юни.

Може ли да се оспорват изравнителните сметки?

След като клиентите ни получат сметките си и имат възражения, те могат да ги предявят в период до 31 август и да изискат преразглеждане.  След тази дата няма да се одобряват нови рекламации за преправяне на изравнителната сметка. Искам да направя едно конкретизиране, обща годишна фактура се издава и в случаите, в които има неотчетени самостоятелни уреди и разпределители при месечен доклад. Все отново, в случай че клиентите ни имат спомагателни въпроси след излизането на изравнителните сметки, може да ни потърсят по най-удобния за тях метод. Нашите специалисти са постоянно разполагаем.

В кои случаи клиентите имат да получават пари и в кои да доплащат?

Клиентите, на които би трябвало да им бъде възобновена сума, в случай, че са заплатили всички планирани сметки през сезона и техният размер е по-голям от действителното ползване. Ако не са плащали прогнозното ползване, то във фактурата им е разказано задължението, което би трябвало да доплатят дружно с насъбраните отговорности. В случаите, когато клиент е заплатил прогнозните си начисления, само че действително е изразходвал повече, също доплаща разликата. Сумите за възобновяване могат да се получат на касите на топлофикация или по банков път при по-крупни суми за възобновяване или да бъдат оставени за приспадане на последващи фактури за новия отоплителен сезон до изчерпването им.

Всеки клиент ли получава изравнителна сметка?

Всички клиенти, които към момента не са минали на отдалечен доклад, получават изравнителна сметка. Искам да припомня на клиентите ни, че до 2027 година уредите за дялово систематизиране би трябвало да бъдат сменени с отдалечени. Това е смяна в Закона за енергетиката, призната от Народното събрание при започване на годината. Така оттук насетне, Водомерите за топла вода и топломерите, когато им изтече срокът на валидност или се повредят, ще бъдат сменяни с такива с отдалечено отчитане. Подмяната ще стане поетапно, само че крайният период за е до 1 януари 2027 година

Използването на устройствата за отдалечен доклад ще даде опция за издаване на ежемесечни фактури, няма да има изравнителни сметки, елементарно ще се схваща, в случай че има лица, които злоупотребяват или крадат сила от своите съседи. Това ще увеличи доверието на потребителите към топлофикациите.

Клиенти, които към този момент подмениха уредите си, споделят, че са удовлетворени, че в този момент получават действителни сметки всеки месец от „ Топлофикация ”, както и че фактурите са надалеч по-справедливи. Без да се постанова да заплащат и за употребяваната от съседите топлоенергия. Вече неточните жители от постройката не могат да се пробват да манипулират употребяваната топлинна сила. Новите топломери не могат да се " излъжат ". Веднага се схваща по кое време е свален нагревател и така нататък

Кога се чака да бъде всеобщата промяна на устройствата?

Най-масова промяна се чака през 2024 година, когато изтича срокът на съвсем половината от уредите. А до 2027 година всички би трябвало да са от новия вид.

Какво би трябвало да създадат клиентите, с цел да бъдат регистрирани действително всеки месец?

Всяка смяна на метода на отчитане на употребяваната топлинна сила минава през решение на етажната благосъстоятелност. Свиква се общо заседание, на което с болшинство от 2/3 от живущите, се взема решение за прекосяване към отдалечено отчитане. След това акредитиран представител подписва контракт за месечен доклад с „ Топлофикация Враца “. Представители на сдружението правят монтаж на отдалечени уреди за дялово систематизиране.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР