Какво стори Албания, че успя да разгневи Иран - и

...
Какво стори Албания, че успя да разгневи Иран - и
Коментари Харесай

Тази "малка дяволска страна" в Европа вбеси Иран

Какво стори Албания, че съумя да разгневи Иран - и то толкоз, та висшият водач аятолах Хаменей я назова " дребна дяволска страна " в Европа? Ето по какъв начин Тирана се замеси в един световен спор, изяснява " Дойче веле ".

" Има една дребна дяволска страна в Европа, в която американците и предателите на Иран заговорничат против Ислямската република. " Тези думи са изречени не от различен, а от висшия водач на Иран - аятолах Али Хаменей. И то директно откакто иранския военачалник Касем Солеймани беше погубен от американски дрон при започване на януари.

Страната, за която приказва Хаменей и която около изострилия се в последно време спор сред Съединени американски щати и Иран попадна във фокуса на интернационалната политика, е Албания. Правителството на балканската страна - членка на НАТО, приветства убийството на Солеймани директно след осъществяването му. След което държавното управление в Тирана експулсира двама ирански дипломати - поради действия, които били несъвместими с дипломатическия им статут.

Съединени американски щати и Албания - в " устойчив съюз "

Но въпреки всичко какво общо има дребната адриатическа страна с огромните международни спорове? Цялата история стартира преди няколко години и е обвързвана с членовете на организацията Муджахидин-е-Халк ( " Муджахидините на народа " ). Тази паравоенна формация в заточение дълго време действаше от територията на прилежащ Ирак против държавното управление в Иран.

След свалянето на режима на Саддам Хюсеин животът на членовете на групировката се оказа съществено заплашен от иранските ракетни набези - управлението в Техеран счита организацията за терористична, а обвързваните с нея американци в продължение на години се опитваха да намерят леговище за подгонените " национални муджахидини ". В последна сметка членката на НАТО Албания, най-верният съдружник на НАТО на Балканите, разгласи, че е подготвена да одобри над 3 000 последователи на групировката на своя територия.

С филантропичен контракт, подписан сред албанското и американското държавно управление през 2013 година, те бяха заселени в Албания. Приемането им станало в подтекста на " нерушимия съюз със Съединени американски щати ", съобщи албанският министър-председател Еди Рама в отговор на опасността на Хаменей от предходната седмица.

" Народните муджахидини " не се усещат сигурни на никое място

Рама прави оценка приемането на " националните муджахидини " като риск за страната си - само че пък счита, че този " риск прави чест на Албания и дава отговор на досегашните албански обичаи ". Има се поради отбраната на евреите в Албания по време на Втората международна война - нито един от тях не е предаден на нацистите.

Днес " националните муджахидини " живеят в огромен, добре охраняван лагер близо до град Дуръс, на 30 км от Тирана. откакто Иран заплаши с възмездие за убийството на Солеймани, множеството от жителите на лагера са изпълнени със боязън. Мерките за сигурност в това време бяха доста засилени. Юридическият консултант на групировката в Албания - Бехзад Сафари, съобщи пред " Дойче Веле ", че " националните муджахидини " не могат да се усещат на никое място на несъмнено място.

" Навсякъде по света сме под опасността на терора, проведен от иранския режим. Иранското посолство в Тирана, както и посолството в други европейски столици са центрове на терористичните интервенции на този режим ", добавя Сафари. Според него иранските секрети служби наблюдават организацията. Това било доказано даже от немските служби за сигурност. Прогонването на иранските дипломати от Тирана бе приветствано от представителите на " националните муджахидини " в Албания. Те го оповестиха за " смела и почтена стъпка ", защитаваща и иранските дисиденти в заточение ".

През последните няколко години приемането на " националните муджахидини " бе непрекъснат източник на напрежение сред Албания и Иран. През октомври 2019 албанската полиция разкри направлявана от режима в Техеран терористична клетка. Целта ѝ била да провежда терористични удари против групировката Муджахидин-е-Халк в балканската страна. Според албанската полиция клетката била част от " Кудс " (Ерусалим на арабски) - първокласен отряд на иранската Революционна армия.

Последиците за албанската сигурност

" Заплахата за Албания от страна на иранския режим става все по-конкретна ", споделя албанският специалист по сигурността Редион Кириази и разяснява: " най-много посредством обособени хакерски атаки или терористични набези. В това отношение Иран има постоянни и потвърдени благоприятни условия ".

Заплахата от този тип акции визира освен Албания, само че и всички балкански страни, счита Сафари, който е съветник на " националните муджахидини ": " В дълготрайната тактика на Иран Балканите са входна врата за ислямския фундаментализъм и тероризъм в Европа ". Американският военачалник Майкъл Барберо съобщи на една конференция по сигурността при започване на януари в Тирана, че Албания би трябвало да бъде бдителна, защото всеки съдружник на Съединени американски щати може да се окаже под прицела на Иран. Той увери страната в поддръжката на Съединени американски щати и НАТО: " Алиансът ще реагира на всяко нахлуване против някой от неговите членове ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР