Какво стои зад нарастващото напрежение между Китай и Филипините в Южнокитайско море?

...
Напрежението между Китай и Филипините отново нараства, като Манила обвини
Коментари Харесай

Напрежението между Китай и Филипините отново нараства, като Манила обвини китайската брегова охрана, че е използвала водни оръдия, за да блокира филипински военен кораб за доставки от доставка на храна, гориво и вода на войски, гарнизонирани на изведен от експлоатация военен кораб, кацнал на риф в Южнокитайско море.

Сблъсъкът през уикенда – близо до оспорваната Втора Томасова плитчина – беше последното избухване в дългогодишен териториален конфликт в богатите на ресурси води, включващ Китай, Филипините, Виетнам, Малайзия, Тайван и Бруней.

Определяйки действията на китайската брегова охрана като „прекомерни“ и „опасни“, Филипините извикаха пратеника на Пекин в Манила, за да внесе официален протест.

От своя страна Пекин, който претендира за суверенитет над потопения риф, известен като Ayungin във Филипините и Ren'ai в Китай, призова филипинските военни да премахнат заседналия кораб от района.

Но Манила беше непокорна.

„Филипините никога няма да изоставят нашия пост в Ayungin Shoal“, каза говорител на Филипинския съвет за национална сигурност.


Пекин отговори със силно предупреждение.

„Китай ще продължи да предприема необходимите мерки, за да защити своя суверенитет“, каза министерството на отбраната.

Докато противопоставянето между Пекин и Манила продължава, ето какво трябва да знаете.

Въпреки това чия територия е?

Китай претендира за суверенитет над почти цялото Южнокитайско море, включително Втората Томасова плитчина, въз основа на исторически записи, датиращи от династията Ся, преди близо 4000 години. Пекин илюстрира претенциите си за критичната морска зона – ключов морски транспортен маршрут – с неясна, U-образна „линия с девет тирета“, която се врязва в изключителните икономически зони или ИИЗ на Бруней, Индонезия, Малайзия, Филипините , Тайван и Виетнам. Нарастващото присъствие на Китай в Южнокитайско море започна преди десетилетия. Пекин заграби Параселските острови от Виетнам през 1974 г. и пое контрола над рифа Мишиф на островите Спратли от Филипините през 1995 г. Но трибунал в Хага, въз основа на дело, заведено от Филипините, постанови през 2016 г., че Китай няма „историческа собственост“ върху водите на Южнокитайско море и че неговата линия с девет тирета и исторически претенции са заменени от 1982 г. Конвенция на ООН по морско право. Пекин обаче игнорира решението.

INTERACTIVE_South China Sea claims_August2023

Експерти казват, че Китай иска контролът над Южнокитайско море да доминира в голяма търговия, през която протича по-голямата част от неговия вносен петрол. Контролът върху морския коридор би позволил на Китай потенциално да наруши или да заплаши да наруши превозите на товари, пътуващи до и от всички страни в Източна и Югоизточна Азия. Китай може също така да откаже на чужди военни сили, особено на Съединените щати, достъп до морския регион. Освен това Южнокитайско море може да съдържа огромни запаси от нефт и природен газ под морското си дъно. Суверенитетът над региона може също да даде на Китай ниво на енергийна сигурност и независимост, далеч над това, което притежава в момента. След решението на Хага Китай превърна седем от рифовете, които контролира в спорните води, във военни бази, защитени от ракети.

Защо филипинците са приземили военен кораб на риф?

Филипините са сред най-гласните съперници на Китай в спора. През 1999 г. Филипините умишлено приземиха военен кораб от епохата на Втората световна война на втория Томас Шол в опит да спрат напредъка на Китай в оспорваните води. Втората плитчина Томас, разположена само на 37,8 км (23,4 мили) източно от контролирания от Китай риф Мишиф, е на около 200 км (124 мили) от филипинския остров Палаван и на повече от 1000 км (621 мили) от най-близката голяма суша на Китай Остров Хайнан. Филипинските военни разположиха шепа войници на ръждясалия военен кораб, известен като BRP Sierra Madre. Войските, разположени в BPS Sierra Madre, зависят от редовни мисии за снабдяване, за да оцелеят при дистанционната си задача, но Манила казва, че бреговата охрана на Китай рутинно се опитва да пречи на тези операции. В него също се казва, че китайски кораби редовно блокират или наблюдават филипинските кораби, патрулиращи във водите. Броят на докладваните сблъсъци с Китай изглежда нараства тази година, като Филипините обвиниха китайски кораб в извършване на „опасни маневри“ срещу един от неговите кораби близо до Втория Томас Шол през юли. Манила също така твърди, че китайската брегова охрана е насочила военен лазер към друг кораб, причинявайки „временно ослепяване“ на екипажа му през февруари. Китай от своя страна твърди, че е предприел действия само срещу корабите, нахлули в териториалните му води.


Какви други действия са предприели Филипините?

На фона на напрежението президентът на Филипините Фердинанд Маркос-младши каза, че основната мисия на неговата армия – която е прекарала десетилетия в битка с комунисти и групи, свързани с Ал Кайда – се е променила към защита на границите на страната. В скъсване с политиката на своя предшественик Родриго Дутерте, Маркос се опита да засили връзките в областта на отбраната със САЩ. През февруари правителството на Маркос младши даде на САЩ достъп до още четири военни бази съгласно Споразумението за засилено сътрудничество в областта на отбраната от 2014 г. (EDCA), което позволява съвместно обучение между САЩ и Филипините, предварително разполагане на оборудване и изграждане на съоръжения като писти , склад за гориво и военни жилища.


Тези сайтове включват места с изглед към Южнокитайско море, както и към самоуправляващия се остров Тайван. От своя страна САЩ обявиха 100 милиона долара военна помощ за Филипините, както и 82 милиона долара за надграждане на сайтовете на EDCA. През април двете военни проведоха най-големите си съвместни учения, които за първи път включваха бойни стрелби в морето. През май, след среща на върха между Маркос и президента на САЩ Джо Байдън, Пентагонът пое изричен ангажимент да защити Филипините, ако бъдат атакувани в Южнокитайско море. Анализатори казаха, че съобщението е имало за цел да изпрати предупреждение към Китай. Пекин разкритикува решението на Манила да засили връзките със САЩ като решение, „което може да повлече Филипините в бездната на геополитическите борби“.


Китай и САЩ също се сблъскаха в Южнокитайско море и в Тайванския пролив. През юни Пентагонът обвини кораб на китайския флот в извършване на „опасни“ маневри близо до американски разрушител, преминаващ през Тайванския пролив, а през май твърди, че китайски изтребител е извършил „ненужно агресивно“ движение срещу един от неговите самолети по време на полет над Южнокитайско море. Китай обвини "провокация" от страна на САЩ за проблемите със сигурността.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР