Какво ще се случи през зимните месеци, когато трябва да

...
Какво ще се случи през зимните месеци, когато трябва да
Коментари Харесай

Индустриалните енергийни консуматори настояват за кризисни мерки и спешна среща с управляващите

Какво ще се случи през зимните месеци, когато би трябвало да се доставя гориво за топлофикациите, питат от сектора
Управителният съвет на Българската федерация на индустриалните енергийни потребители написа писмо до Кирил Петков, Асен Василев, Корнелия Нинова, Александър Николов и шефовете на КЕВР и „ Булгаргаз “.

„ В  последните  седмици  като  управляващи  чертаете  непрестанно  червени  линии,  които  биха  Ви позволили  да  участвате  в  преговори  за  бъдещо  ръководство.  За  едни  формации  червените  линии  са неучастието на три или четири имена в публичния живот, за други - неучастието на досегашните министър председател и вицепремиер. Уважаваме Вашите си политически червени линии, само че има една линия, която е на път да взриви всевъзможни бъдещи проекти за нов кабинет в границите на това Народно заседание, а и работата на вероятно служебно държавно управление. Противно на политическата лексика, която обича аленото - линията този път е синя. И тя е тежката обстановка с обезпечаване на природен газ за България “.

Така стартира обръщението на организацията, която обединява  28  огромни производствени  предприятия  в  страната,  които  отговарят  за  44%  от  промишленото  ползване на електрическа енергия и 57% от промишленото ползване на природен газ в България.

„ Изключително обезпокоително е, че единствено 2,5 месеца преди началото на отоплителния сезон синьо гориво за България не е обезпечено, а и цената му е безусловно неразбираема. Ефективни ограничения за това не бяха взети нито в границите на постоянното държавно управление, а по-късно и на кабинета в оставка. Ние, представителите на индустриалните предприятия в страната се наслушахме на изказвания, че българската стопанска система не била огромен потребител на газ, че нямало ужасно и не можем да останем без газ. Очевидно  тези  мантри  са  произнасяни  от  хора  на  високо  равнище,  които  обаче  нямат  идея  какъв брой предприятия в страната зависят напълно от природния газ, на какъв брой фамилии те дават занаят и какъв брой физически лица се отопляват с природен газ и за тях също опция на процедура няма за зимата “, пишат от сектора.

Фирмите акцентират, че е хубава да се познава българската стопанска система преди да се приказва и най-много преди да се работи.

„ Далеч сме от концепцията да звучим трагично, само че без доставки на природен газ доста работещи хора ще са на улицата, стопанската система ще бъде извънредно застрашена, а държавният бюджет няма да може да поеме огромна част от обществените заплащания. Днес още веднъж в дневния ред на обществото са политически договаряния, до момента в който последните данни за обезпечаването на синьото гориво провокират извънредно безпокойствие у българската промишленост “, декларират те.

Изпълнителният шеф на „ Булгаргаз “ ЕАД при чуването си в Народното събрание съобщи, че не са обезпечени количествата, нужни за стопанската система за август и септември.

„ Не е ясно по какъв начин се договаря доставката на тези количества. Няма и безусловно никаква информация дали се работи за договарянето на дълготрайни доставки на природен газ, в това число от 1 януари 2023 година Дори и при приемането на задачите количества газ от Азербайджан, международният пазар е в недостиг – наблюдаваме  повреди,  стачки  и  планови  престои  на  съоръжения  на  ключови  снабдители.  Наблюдаваме свръхзаетост  на  терминалите  за  регазификация  на  втечнен  газ  в  Европа.  Много  от „ различните “  доставчици  почти  нямат  свободни  количества  газ  за  продан  извън  дългосрочните  им задължения. Тези  обстоятелства  далеч  не  ни  карат  да  гледаме  оптимистично  на  възможността  за обезпечаване на газа за България “, пишат от Българската федерация на индустриалните енергийни потребители.

Според тях на този декор не е ясно дали има газ, който да бъде нагнетяван в „ Чирен “. Съгласно обществени данни, ПГХ „ Чирен “ е запълнено на 38%, а междинната запълненост в Европа е 62%. В Германия междинната запълненост е 65%, като редица складове там са запълнени над 90%.

„ Да не забравяме, че сме на средата на летния сезон, когато потреблението е относително ниско. Какво ще се случи през зимните месеци, когато би трябвало да се доставя гориво за топлофикациите?! Много въпроси, на които трябваше да бъде отговорено през вчерашния ден! Бихме желали да напомним, че за тези опасности Ви предупредихме още при започване на март т.г., когато поискахме основаването на спешен щаб с присъединяване на потребителите, който да изготви проект за деяние при положение на прекъсване по една или друга причина на доставките на газ от Русия. Тази мярка е  предложена  от  нас  в  писмо  (наш  изх.  456/04.03.2022  г.),  адресирано  до министър- ръководителя,  заместник  министър-председателя  и  министър  на  финансите,  заместник  министър- ръководителя и министър на стопанската система и промишлеността, министъра на енергетиката и ръководителя на КЕВР “, напомнят те.

Освен сигурността на доставките, другият обезпокоителен детайл за промишлеността съгласно тях са ценовите нива. Цената за юли е с съвсем 44 лева./MWh по-висока от тази за април.

„ На среща с работодателите, министър председателят даде обещание,  че  цените  на  газа  след  май  няма  да  надвишават  тези  за  април,  а  в  противен  случай  ще  бъдат планувани обезщетения. За страдание, понастоящем това заричане към момента не е изпълнено. С актуалното писмо настояваме още един път за спешни ограничения и за незабавна среща за изясняване на обстановката! Предупреждаваме, че прекъсването на газа с изключение на пагубни резултати за стопанската система, основава и обилни опасности за софтуерни повреди и опазването на околната среда и човешкия живот! “, приключват компаниите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР