Какво се случва, когато една компания преминава през голяма трансформация...

...
Какво се случва, когато една компания преминава през голяма трансформация...
Коментари Харесай

Анна Габровска, мениджър във Филип Морис: Първата ни грижа е за хората в компанията

Какво се случва, когато една компания минава през огромна промяна... Това се отразява както върху метода, по който организацията работи, по този начин и върху профила на хората, които търси. И това е по този начин, тъй като в центъра на бизнес философията стоят клиентите и тяхното задоволство. От години светът претърпява цифрова гражданска война и технологиите намират все по-стабилно място край нас. Но 2020-а е друга. COVID-19 провокира невиждана икономическа обстановка, а в нея другите компании работят друго. И тъкмо в тези комплицирани времена се вижда отчетливо. В началото на въведеното изключително състояние у нас и в доста други страни по света Филип Морис Интернешънъл разгласи, че вкарват набор от световни правила, демонстриращи безапелационния ангажимент на компанията към сигурността на чиновниците на работното място и спокойствието им в спешния интервал. Принципите обгръщат три основни области: обезпечена трудова претовареност, финансова непоклатимост и награди за особено самопризнание.

С тях компанията се ангажира, че няма да приключи трудовия контракт на нито един собствен чиновник поради актуалната рецесия и също по този начин ще продължи да изплаща постоянно трудовите хонорари. А на чиновниците, на които се постанова да участват физически на нормалните си работни места, като заводи, хранилища или на терен, ще обезпечи в допълнение награди за особено самопризнание.
Ето какво показа пред Dir.bg госпожа Анна Габровска, управител " Култура и човешки капитал " във Филип Морис България, за това по какъв начин се оправя компанията във време на изключителна обстановка.

- Г-жо Габровска, по какъв начин се приспособява бизнесът ви в обстановката на изключително състояние?

- Първата ни грижа е за хората в компанията. Това е извънредно значимо за нас. Защото, в случай че ги няма хората, бизнесът няма да се случва. Въпреки че всички настояват, че това е факсимиле, за нас не е. Много е значимо да се погрижим за хората, за метода, по който работят, за метода, по който са осведомени. Първото нещо, което направихме преди началото на рецесията в България, бе да стартираме да ги осведомяваме. Глобално Филип Морис даваше информация още от началото на годината за това какво се случваше в света. Тази информация стигаше до безусловно всички в компанията. По този метод бяхме много по-подготвени за рецесията, която се случи в България. В момента, в който бе оповестено изключителното състояние в България, към този момент имахме изясненост какво би трябвало да създадем. Бяхме възнамерявали и бяхме закупили дезинфекционни материали, защитни материали, а хората отидоха и започнаха да работят от у дома. Осигурихме всевъзможни механически средства, тъй че да можем да имаме връзка с хората си и да продължаваме да организираме срещи с тях всекидневно - огромни и по-малки, с цел да може да случваме нещата. Другото нещо, което се случи, е, че в действителност променихме метода си на работа като бизнес. Променихме процесите си, променихме метода си във връзка с клиентите при нас.

- Много компании трансформираха и самата политика по отношение на клиентите си и на световно, и наместо равнище тук, в България. При вас по какъв начин стоят нещата?

- Всички работят от у дома още през цялото време на рецесията и оповестяването на изключителното състояние в България. Имаме опция да го създадем, процесите ни го разрешават. Заедно с това, естествено, имаме и грижа за това по какъв начин хората работят от у дома. Освен непрекъсната връзка, която е безусловно всекидневно, тъй като имаме всички вероятни системи, които ни оказват помощ за това, дружно с това даваме и спомагателна връзка, която е от разнообразни външни източници. По отношение на здравната просвета, във връзка с физическото положение на човек у дома, във връзка с напрежението. Предоставихме опция на сътрудниците да се обаждат на психолог с самостоятелни сесии, в случай че такова нещо е належащо. Така че, в действителност, непрекъснатата връзка към хората беше нещото, което направихме. Другото нещо е, че Филип Морис световно разгласи тактиката си и правилата във връзка с работа с хората. Има три съществени правилото, като единият е обвързван със сигурността на работното място, което е наложителен принцип освен в България, а и в целия свят. Второто нещо е финансовата непоклатимост, която е обвързвана с познатите сега отпуски - платени или неплатени отпуски. При нас това нещо не е наложително, а е по-скоро по избор сега, в който има потребност. Третото е, че ние награждаваме и насърчаваме хората за характерни действия, които са самодейни в една такава спешна обстановка. Тези световни правила носят сигурност. Това е реалност.

- На фона на всички превантивни ограничения, които казахте, че сте взели, което може би ви е дало един плюс, може ли да кажем, че стига човек да е задоволително квалифициран, неналичието на жив контакт сред бизнеса и неговите чиновници може да бъде овладяна?

- Овладяна е точната дума, само че не и решена. Фактът, че в последните седмици беше потърсена противоположната връзка с сътрудниците, тъй като без значение от контакта, обвързван с бизнеса, бе доста значимо да забележим по какъв начин хората ще се усещат, когато работят от у дома. Моят опит, това е история от действителна неутрална обстановка, е, че хората имат потребност да поддържат връзка между тях освен това общуването да не е официално и да не е единствено обвързвано с бизнеса. Направихме една обща среща на цялата орган изация през Майкрософт тиймс. Поканихме сътрудници от Европа, с цел да можем да поговорим с тях и да чуем гледната точка на другите страни. Но преди да се случи тази среща, трябваше да създадем тест на системата, с цел да забележим дали всички работят. Беше доста забавно, тъй като, когато работи видеото, тогава не всички се включват. Когато обаче всички са поканени в срещата и стартира чат, даже и като тест, се оказва, че всички го получават. В момента, в който направихме този, тест имаше над 50 индивида, които се включиха точно с пожелания: Здравейте! Как сте? Бъдете здрави! Какво вършиме! Толкова ни липсвате! Така че овладяваме този контакт, в смисъл тази потребност от контакт, посредством всички средства. Едното са системите, в това число и вайбър използваме, използваме всевъзможен метод да продължим контакта с хората. Когато ги попитахме за противоположна връзка, в действителност това беше нещото, явно се видя, че на хората продължава да им липсва този всекидневен контакт. Още повече, че и работата се прави малко по-бързо, когато има контакт лице в лице.

- От позиция на вашия опит е експертиза каква е ролята на бизнеса в едни такива времена на рецесия и в какво се показва обществената отговорност?

- Бизнесът би трябвало да е бърз в такава обстановка. Нямаме време да тестваме към този момент. Трябва да сме по-бързи, с цел да можем да отговорим на потребностите на клиентите. Те не престават да имат потребности и още повече, че в този момент те са малко по-различни и поради метода, по който споделяме с тях. Продължаваме да търсим тяхната противоположна връзка, с цел да можем да отговаряме на техни потребности посредством смяна на разнообразни процеси. Ако желаете даже и отговорности в другите функции в организацията. Това от една страна е като взаимоотношения сред бизнеса и клиентите на този бизнес. От друга страна бизнесът има отговорността да бъде водач в една такава обстановка, да носи визията, да възнамерява бъдещето. И дружно с това с ресурсите, които има, тъй като всеки бизнес и има напълно разнообразни запаси и благоприятни условия да въздейства, с цел да може да подкрепя общностите. Това се случва с финансови запаси, в случай че желаете с доброволчество, с осведоменост - както вие вършиме, само че това е методът, тъй като бизнесът носи визията и с помощта с ресурсите, които има сега.

- Имате ли към този момент някакви упования по какъв начин ще се развие бизнесът през идната година, година и половина?

- Не бих си разрешила да давам даже и такова мнение. Визията е, че ще бъдем разнообразни. Ще се променим още, тъй като изменящата се действителност го изисква. В интерес на истината във Филип Морис ние прекосяваме през промяна, обвързвана с бъдеще без пушек, която към този момент върви повече от три години. Тази промяна изисква и промяна на метода на работа и експедитивност и гъвкавостта във всичките действия, които реализираме. В този смисъл ние сме много по-подготвени, само че това е действителността, която следва да ни се случва, и да е нормалността в бъдеще. Очакваме, че ще продължим да променяме процесите си, с цел да можем да бъдем покрай клиентите. И дружно с това цялостната готовност на хората в една такава обстановка, която сега ни се коства друга, само че евентуално ще бъде метод, по който ще работим в бъдеще.

Визитка

Анна Габровска е управител " Култура и човешки капитал " във Филип Морис България. Присъединява се през 2019 година към компанията след 18 години опит в региона на човешките запаси в огромни интернационалните компании като " Кока-Кола ХБК България " и " Делойт България ". Тя управлява отдела, който дава отговор за грижата за чиновниците и вътрешната промяна в компанията в осъществяване на визията на Филип Морис Интернешънъл за създаване към бъдеще без пушек.

*Материалът е оповестен с поддръжката на Филип Морис България
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР