Какво се случи на 12 април?През 1961 година за първи

...
Какво се случи на 12 април?През 1961 година за първи
Коментари Харесай

На 12 април: Човек излетя в Космоса, ЧРД на рока

Какво се случи на 12 април?

През 1961 година за първи път човек преодолява границата сред Земята и Космоса. Този човек – Юрий Алексеевич Гагарин, е боен водач със непретенциозен генезис, който получава невероятния късмет да остане в историята като първия космонавт.

След като през 1957 година постъпва в армията на Съюз на съветските социалистически републики като боен авиатор, на 9 декември 1959 година Гагарин подава молба да го включат в групата за претендентите за космонавти. Месец по-късно старши лейтенант Гагарин е приет за кадърен за галактически полети. Първият космонавт, видял Земята от Космоса преди тъкмо 60 години става най-известният човек на планетата и кара хиляди хора да гледат към звездите и да мечтаят за още.

Това е триумф на всички учени, които са отдали живота и кариерата си на проучването на Вселената. Разбира се – основен момент  и в галактическата конкуренция и солидна точка за Съветския съюз, който до стъпването на човешки крайник на Луната от американските космонавти задава посоката.

Датата 12 април се приема и като рожден ден на рокендрола. През 1954-та музикантът Бил Хейли записал на плоча песента си Rock around the clock и по този начин се сложило началото на ерата на рокендрола.

Световният ден на рокендрола е празник на единомишлениците, за които тази музика се е трансформирала в метод на живот.  Малко музикални стилове са толкоз авторитетни и помитащи колкото американския рокендрол. Бързи китарни рифове, див темп, който се нуждае от няколко акомпанимента, гласове, киснати в уиски, цигарен пушек и танци, които се пробват да съборят постройката. И това с помощта на пионера Бил Хейли – който предиздвикал телата на хората да се движат лудешки.

Американският артист и китарист е роден през 1925 година, а към 30 години по-късно неговата музика превзема Америка и света. Песента е декор на кино лентата Blackboard Jungle с Глен Форд и се изстрелва мигновено на  върха в класацията Билборд, където остава 2 месеца.

Терминът рокендрол пък получава известност посредством Алан Фрийд – водещ на радиопредавания и дисководещ. Той включва в програмата си темп енд блус. За да избегне името „ темп енд блус “, което не е пристойно за бялата аудитория, го заместил с рокендрол.

/БТВ/
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР