Какво предстои за Пакистан сега, след като беше назначен нов временно изпълняващ длъжността премиер?

...
Дни след като президентът на Пакистан Ариф Алви разпусна долната
Коментари Харесай

Дни след като президентът на Пакистан Ариф Алви разпусна долната камара на парламента, проправяйки пътя за общи избори при неутрална временна администрация, нов служебен министър е назначен за министър-председател.

Изборите трябва да се проведат в рамките на 90 дни, до ноември, но несигурността надвисва около датата, тъй като нацията се бори с конституционни, политически и икономически кризи.

Ето някои ключови въпроси относно ситуацията и как се очаква да протекат следващите няколко месеца.

Кой е новият служебен премиер?

Премиерът в оставка Шехбаз Шариф и лидерът на опозицията Раджа Риаз Ахма посочиха сенатор Ануар ул-Хак Какар от партията Ауами в Белуджистан (BAP), коалиционен съюзник, който оттегли подкрепата си за Имран Хан в края на март.

Слабо известният сенатор от Белуджистан, най-слабо населената провинция на Пакистан, ще оглави временно правителство до следващото гласуване и ще бъде натоварен със задачата да избере кабинет, който да управлява ключови министерства.

Шариф ще остане министър-председател, докато служебният премиер не бъде одобрен от президента Алви. Той и лидерът на опозицията в парламента избраха консенсусен лидер, който да оглави временната администрация.

Ще се забавят ли изборите?

Служебното правителство трябва да проведе избори в рамките на 90 дни. Въпреки това, след като правителството в оставка одобри ново преброяване в последните дни, Избирателната комисия трябва да изготви нови избирателни граници.

Упражнението за начертаване на нови граници за стотици федерални и провинциални избирателни райони в страна с 241 милиона души може да отнеме поне шест месеца или повече, според бивш служител на комисията.

Избирателната комисия трябва да обяви колко време ще отнеме завършването на упражнението, което може също да включва съдебни спорове от страна на кандидати относно новите състави на избирателните райони, и въз основа на това да посочи дата на изборите.

Каква е ролята на военните?

Военните продължават да играят огромна роля зад кулисите в страната. Той управлява директно Пакистан повече от три десетилетия от 76-годишното съществуване на страната и притежава изключителна власт над политиката.

Политическите анализатори се опасяват, че ако режимът на временното управление надхвърли конституционния му мандат, продължителен период без избрано правителство ще позволи на могъщата армия да консолидира своя контрол.

Кои са основните претенденти?

Има трима основни претенденти за ръководене на следващото правителство: Пакистанската Техриек-е-Инсаф (PTI) на Имран Хан, Пакистанската мюсюлманска лига-Наваз (PML-N) на Шехбаз Шариф и Пакистанската народна партия (PPP).< /p>

С Хан в затвора и недопускането му до урните, неговият PTI ще се надява да спечели симпатиите и гнева на поддръжниците си и да повтори изборната си победа през 2018 г. Но на фона на продължаващото противопоставяне с военните, перспективите на PTI зависят от разведряване с генералите, което изглежда малко вероятно в сегашния си вид.

Трикратният премиер Наваз Шариф, брат на отиващия си министър-председател и чиято PML-N беше старши партньор в отиващото си коалиционно правителство, търси връщане от изгнание. Но с все още в сила присъда за корупция срещу него, Шехбаз остава фаворит за връщане на власт.

34-годишният Билавал Бхуто Зардари, младият председател на ПНП и син на бившия премиер Беназир Бхуто, е друг ключов кандидат. Той предизвика вълни на местно ниво и в ключови чуждестранни столици в първата си правителствена работа като външен министър в отиващото си правителство и е широко смятан за бъдещ премиер.

Предизвикателства в навечерието на изборите

Икономическата стабилизация е най-голямото предизвикателство с икономика от 350 милиарда долара на тесен път на възстановяване, след като спасителната програма от Международния валутен фонд предотврати неизпълнение на държавния дълг. Икономическите реформи вече подхраниха историческата инфлация и лихвените проценти.

Политическата несигурност е друг основен фронт след затварянето и забраната на Хан. Нямаше насилие след ареста му, за разлика от май, когато поддръжниците му избухнаха, но продължаващото му задържане ще повдигне въпроси относно достоверността на изборите.

Конституционни и правни въпроси непременно ще възникнат, ако изборите бъдат отложени след 90 дни, като е известно, че действащ Върховен съд се намесва, за да тълкува конституционни въпроси.

Ще играе ли роля Имран Хан в общите избори?

Бившият премиер Имран Хан, главният опозиционен лидер в страната, вероятно няма да играе роля в този процес, тъй като членовете на неговата партия подадоха оставка от парламента миналата година, за да протестират срещу отстраняването му при вот на недоверие.

Опозицията сега се състои от дисиденти на неговата партия, включително лидера на опозицията Раджа Риаз Ахмад. В момента Хан е в затвора за три години, след като беше осъден по обвинения в корупция и му е забранено да участва в избори в продължение на пет години. Той отрече да е извършил нарушение.


Източник: Ройтерс
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР