Какво означава убийството на кандидат за президент за Еквадор?

...
Докато Еквадор се тресе от убийството на високопоставен кандидат за
Коментари Харесай

Докато Еквадор се тресе от убийството на високопоставен кандидат за президент, експертите казват, че събитието подчертава нарастващото насилие, водено от мощни престъпни групи в южноамериканската нация.

Фернандо Вилависенсио беше убит на политически митинг в столицата Кито в сряда, предизвиквайки шок в Еквадор, който трябва да проведе президентски избори на 20 август.

Кандидатът беше открит критик на корупцията и групите за трафик на наркотици, които разшириха влиянието си в Еквадор през последните години.

Докато подробностите за престъплението остават неясни, полицията на Еквадор е арестувала шестима заподозрени, всички от които са колумбийци, според официални лица. Седми заподозрян беше убит при стрелба в сряда.

В часовете след стрелбата президентът Гилермо Ласо обвини престъпните мрежи за насилието.

„Организираната престъпност измина дълъг път, но цялата тежест на закона ще падне върху тях“, написа Ласо в социалните медии.

Той обяви тридневно извънредно положение и се обърна към Федералното бюро за разследване (ФБР) в Съединените щати за помощ в разследването на неговото правителство.


Нивото на престъпността, нарастващата безработица

Еквадор някога е бил смятан за източник на относително спокойствие в регион с дълга история на насилие и граждански конфликти. Но през последните няколко години в страната се наблюдава скок на престъпността, като през 2022 г. се отчитат рекордни нива на убийства и конфискации на наркотици.

Като се има предвид местоположението на Еквадор на брега между регионите за производство на кокаин в Перу и Колумбия, страната се превърна в много търсена територия за търговия с наркотици. Еквадорските банди все повече обединяват сили с международни организации за трафик на наркотици, като помагат за увеличаване на насилието.

Пандемията от COVID-19 също имаше опустошително въздействие, особено в по-бедните общности, с препълнени морги в градове като Гуаякил. Вирусът допринесе за тежък икономически спад, от който Еквадор все още се възстановява, а експертите казват, че липсата на възможности за работа е създала нарастващ набор от потенциални вербувани за престъпни групи.

Правителствената статистика показва, че по-малко от четирима от 10 еквадорци, участващи в работната сила, са били адекватно заети, като мнозинството са получавали по-малко от минималната заплата от $450 на месец. От началото на годината повече от 822 000 души на възраст между 18 и 45 години са напуснали страната, търсейки възможности другаде.

Хуанита Гьобертус, директор на американския отдел на Human Rights Watch, обвърза убийството в сряда с продължаващата нестабилност в страната.

„Това е трагедия, която вероятно е нещо, което хората биха могли да очакват, предвид много сериозното влошаване на ситуацията със сигурността в Еквадор“, каза тя пред Ал Джазира. „Ако сравните процента на убийствата между 2021 г. и 2022 г., има увеличение от над 80 процента.“

Смъртта на Вилависенсио, например, идва малко повече от две седмици след друго високопоставено убийство: това на Агустин Интриаго, кмет на Манта, на 23 юли.

Нарастването на насилието може да се види и в други области. Гьобертус каза, че националната полиция е регистрирала 5000 случая на изнудване през 2022 г., цифра, която е на път да се удвои до края на 2023 г.

Затворите, където бандите упражняват значителен контрол, са били места на особено мрачно насилие. Повече от 30 души бяха убити при бунтове миналия месец в затвор в Гуаякил, което накара правителството на Ласо да разположи въоръжени сили, за да си върне контрола над съоръжението.

Хюман Райтс Уоч заяви в прессъобщение в четвъртък, че повече от 600 души са били убити в кланета в затвори през последните няколко години. Лошите условия като пренаселеността са допринесли за насилието, обясни организацията с нестопанска цел.


Призовава за „твърда ръка“

Докато убийството на Вилависенсио беше посрещнато с осъждане в целия политически спектър, то вече започна да се нанася върху познати политически разделения.

„В Еквадор виждате как всички осъждат убийството“, каза Уил Фрийман, сътрудник по Латинска Америка в Съвета за международни отношения, базиран в САЩ мозъчен тръст. „За съжаление, вие също виждате хора, които прибързват със заключения и до известна степен се опитват да изтръгнат някаква политическа изгода от това убийство.“

Фрийман каза, че критиците са подчертали историята на Вилависенсио с обвинения в корупция срещу бившия президент Рафаел Кореа, като че ли намекват – без доказателства – че убийството е било форма на политическа отплата.

Поддръжниците на Кореа също обвиниха президента Ласо в подобна на мафията корупция след стрелбата. Фрийман каза, че очаква съюзниците на Ласо да използват убийството, за да подобрят и своите приоритети.

Разпространението на слухове подчертава необходимостта от „бързо, прозрачно разследване“, за да се предостави на обществеността надеждна информация, каза Гьобертус от Human Rights Watch.

Някои фигури също са използвали убийството на Вилавинсенсио, за да подкрепят призивите за по-твърда реакция срещу престъпността в Еквадор.

Малко след стрелбата, например, кандидатът за президент Ян Топич публикува видео в социалните медии, повтаряйки призива си за „mano dura“ или „твърда ръка“ срещу престъпните групи.

По-рано той изрази подкрепа за Еквадор за прилагане на „извънредно положение“, подобно на това в Ел Салвадор, където някои граждански свободи са прекратени, за да бъдат изпратени в затвора десетки хиляди предполагаеми членове на банди.


Гьобертус каза, че това би било грешка. Нейната организация е категорична срещу репресиите на бандите в Ел Салвадор, които са свързани с фалшиви арести и изтезания.

Никаква сила, подчерта Гьобертус, не може да запълни празнината, създадена от държава, която няма капацитет да функционира ефективно и да защитава своите хора. Вместо това тя призова за по-целенасочен подход.

„Имате нужда от политика за сигурност, която може стратегически да преследва лидери на банди, прекъсвайки връзките им за достъп до финанси и корупционни мрежи“, каза тя. „И това изисква сериозен разследващ и съдебен капацитет, за разлика от прибягването до извънредни положения или милитаризация, които не са доказали своята ефективност.“

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР