Какво означава нарастването на брутния външен дълг? В края на

...
Какво означава нарастването на брутния външен дълг? В края на
Коментари Харесай

Какво означава нарастването на брутния външен дълг?


Какво значи повишаването на брутния външен дълг? В края на януари той доближи 45,1 милиарда евро

Брутният външен дълг на България в края на януари доближи 45, 1 милиарда евро, заяви Българска народна банка

В сумата от 45, 1 милиарда евро брутен външен дълг са включени както задълженията на държавното управление, по този начин и тези на частния бранш – банки, компании и други

Така в края на януари те доближават 49,9% от прогнозния БВП на страната. Сумата е с съвсем 3,9 милиарда евро повече спрямо януари миналата година или растеж
от 9,6%, регистрира централната банка.
Тук е значимо да напомним, че в средата на януари държавното управление изтегли дълг от 1,5 милиарда евро, който в този момент се вижда и от данните на Българска народна банка. През март обаче министерство на финансите заяви, че е погасен дълг от 1,2 милиарда евро с падеж 21 март по остаряло обвързване от 2016г.
„ В резултат на осъществените дългови интервенции
през март, държавният дълг на Република България се редуцира с близо 2,3 милиарда лева – от 39,1 милиарда лева в края на февруари 2023 година на 36,8 милиарда лева в края на март 2023 година “, оповестиха от финансовото министерство тогава.
Това обаче към момента не е отразено
от статистиката на Българска народна банка.  Според статистическия календар на Българска народна банка данните за март ще бъдат оповестени в края на месец май.

Според икономисти, с които businessnovitnite.bg се свърза
по-важна е точно дълготрайната наклонност.
„ В последните 20 години външният дълг понижава като % от Брутният вътрешен продукт и е под 50% от Брутният вътрешен продукт, а държавният дълг е дребен, по-голямата част от него е на банки и компании., “ разяснява икономистът Георги Ангелов.

А от Института за пазарна икономика коментираха, че заемите на банките нарастват тъй като има бизнес, а дългът на действителния бранш в действителност отразява и директните задгранични вложения.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР