Какво общо имат Пекин, Токио, Истанбул, Лондон и Ню Йорк?Освен

...
Какво общо имат Пекин, Токио, Истанбул, Лондон и Ню Йорк?Освен
Коментари Харесай

Кои са най-населените градове през последните 500 години?

Какво общо имат Пекин, Токио, Истанбул, Лондон и Ню Йорк?

Освен че през днешния ден са едни от най-големите стопански и търговски центрове в света, всеки един от тези градове е бил най-населения на планетата в разнообразни интервали от време през последните 500 години, предават английският в. „ Гардиън “ и уеб страницата Visual Capitalist.

„ В началото на 16-ти век множеството хора са живели на изток, било то в източната част на Европа и Северна Африка, или в източните елементи на планетата, и по-специално в Индия и Китай “, споделя Джон Бърн-Мърдок, който е основал интерактивна графика за „ Файненшъл таймс “, проследяваща развиването на най-гъсто обитаемоте градове в света от 1500-та година до 2018 година

Графиката стартира с Пекин преди всичко, като при започване на 16-ти век китайската столица има население от над 670 хиляди души., което може да наподобява непретенциозно от днешна позиция, само че е с цели 170 хиляди повече от заемащия второто място Виджаянагар в Индия. Трети е Кайро с население от към 400 хиляди души. По това време в топ 10 на най-населените места влизат още три града от Китай и още един от Индия. Единственият представител на Западна Европа е Париж, който е 8-ми с население от 185 хиляди души.

Истанбул, който по това време към момента е именуван Константинопол( на турски Константиние), е на 7-мо място с 200 хиляди души. Век по-късно точно османската столица се трансформира в най-населения град на планетата, позиция, която градът резервира през идващите 100 година, когато още веднъж е задминат от Пекин.

Класацията обаче се трансформира радикално с идването на Индустриалната гражданска война, която изстрелва на Лондон преди всичко при започване на 19-ти век. Към средата на века Лондон става първия град в историята с население от 2 милиона души, а в неговия край надминава границата от 5 млн.

В началото на 20-ти век топ 10 към този момент е доминиран от европейски и американски градове, като след Лондон се нараждат Ню Йорк, Париж, Берлин, Чикаго, Токио, Санкт Петербург, Манчестър и Филаделфия.

През 20-те години на века Ню Йорк задминава Лондон и се трансформира в най-големия град на планетата. В Средата на 20-ти век обаче американския мегаполис губи лидерската позиция от Токио, като японската столица заема първото място и до през днешния ден.

Последната година от графиката е 2018, като преди всичко тогава е Токио с градска агломерация от 38 млн. души. През последните години се следи възобновяване на източната доминация, като в топ 10 влизат 2 града в Япония(Токио и Осака), 2 в Китай(Шанхай и Пекин), 2 в Индия(Делхи и Мумбай) и един в Бангладеш(Дака). Освен тях място в топ 10 намират още представителите на Западно полукълбо Сао Паоло и Мексико сити, както и египетската столица Кайро.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР