Какво месо ядем? 2/3 от свинското е внос, обявиха фермери!

...
Какво месо ядем? 2/3 от свинското е внос, обявиха фермери!
Коментари Харесай

Какво месо ядем? 2/3 от свинското е внос, обявиха фермери!

Какво месо ядем? 2/3 от свинското е импорт, оповестиха фермери! Данни на Федерацията на месопреработвателите демонстрират, че близо 60% от свинското и 80% от говеждото месо на пазара у нас не е родно произвеждане.
Едва една трета от свинското месо в България е родно произвеждане
това най-малко демонстрира статистиката. По-голяма част от месото, което отива за салами, е вносно, а доста дребна част от него, която може да доближи непосредствено до потребителя и гарантирно е прясно, се намира само в магазините на производителите.

Малкото останали български свинеферми след африканската чума не съумяват да откликнат на всички поръчки на търговците.

„ Около една трета от месото, което е на пазара, е артикул на български производители “, споделя пред Георги Палишки – управител продажби в свинекомплекс

Причините:
Слабо подкрепяне на месодайното отглеждане на животни и липса на тласъци
Така на процедура прясното българско месо, което е в дребни количества, отива по магазините, а за преправка и салами се внасят тонове замразено месо.

„ Русенецът се научи да търси българското месо. Смятам, че това важи освен за Русе като район, а за цялата страна. За тази година сме заложили 50-55 хиляди животни, което е повече от 2023 година “, изясни Палишки.

И до момента в който свинефермите се възвръщат, то в другите браншове от отглеждането на животни
Стопанства банкрутират, а стадата фрапантно понижават.
„ За последните пет имаме над 30 % понижение на стадата. А за последните 30 години има хиляди проценти понижение, от 12 милиона и половина овце и кози сега има 850 хиляди “, разкри Диян Тодоров – съпредседател на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация.

Новият метод – от фермата до трапезата, у нас по този начин и не проработил. Затова животновъдите упорстват да се вкара закон за търговия с храни от земеделското произвеждане.

„ Нека да има ясно регламентирана оптималната надценка по веригата, с цел да не става по този начин, че производителите да продават на загуба, а потребителите да купуват на доста висока цена “, прикани Тодоров.

Независимо от цената,
Клиентите търсят българското произвеждане
и споделят, че не лишават семействата си от месо.

„ Предпочитам локалните артикули на нашия пазар, а не импорт, тъй като са пресни и по-качествени, по този начин мисля “, споделя Теодор.

Ваня пък изясни, че купува постоянно телешко варено, риба един път в седмицата, само че свинското избира най-много.

За идните пролетни празници животновъдите занапред са наясно, че още веднъж ще ядем вносно агнешко. „ Сметката е елементарна, когато имате 800 хиляди овце да предположим, че ще имаме 700 хиляди агнета. За Великден нямаме по едно агне за всяко едно семейство в страната, а за Гергьовден сигурно нямаме “, разкри Диян Тодоров.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР