Какво ли ще се случи с руснаците, които откажат да

...
Какво ли ще се случи с руснаците, които откажат да
Коментари Харесай

В Русия: Ако ваксината срещу коронавирус стане задължителна

Какво ли ще се случи с руснаците, които откажат да се имунизират против ковид, в случай че имунизацията стане наложителна? Ще има ли наказания? Мнозина в Русия се питат тези дни тъкмо това.

Наскоро в Русия бе записана първата в света ваксина против новия ковид. В страната това отприщи нови диспути за наложителното имунизиране. И по-специално: мотив за това даде едно изказване на министъра на опазването на здравето Михаил Мурашко. Той разгласи, че първо ще бъдат имунизирани здравните служащи и учителите. Но дали всички те желаят? Според едно настоящо допитване, множеството руснаци утвърждават имунизацията. Но и броят на съперниците ѝ е забележителен. Какви са техните причини и какви са последствията при положение на отвод от имунизиране?

Какво безпокои руснаците?

42-годишният Алексей работи в един от техническите отдели на съветското външно министерство. Безпокои го това, че новата ваксина може да стане наложителна. " Притеснява ме това бързане. Нямам нищо срещу нормалните ваксини, които се слагат от дълго време. По рекомендация на персоналния ми доктор постоянно се имунизирам, когато ми следва пътешестване до някоя екзотична страна. Но що се отнася до сегашната ваксина, нейните клинични тествания не са завършили, което значи, че не знаем какви биха могли да бъдат страничните резултати. Освен това аз имам хронично заболяване и се тормозя дали тази ваксина няма да утежни нещата ", споделя той пред Дъждовни води.

Алексей не изключва да го спрат от работа, в случай че не показа документ, че се е ваксинирал. " Според мен това би представлявало нарушаване на гражданските ми права ", споделя той, само че схваща, че в сегашната обстановка този мотив просто не важи. Изолирането също би представлявало нарушаване на правата му, продължава служителят, който вижда за себе си два изхода. " Или по някакъв метод да се сдобия с подобен документ, или да пожертвам да ме уволнят. Здравето ми е обаче по-важно от работата, въпреки че намирането на нова работа с положително възнаграждение по-късно може да се окаже невъзможна задача ", добавя Алексей.

Възрастните хора, които попадат в една от най-рисковите групи, също не бързат да се радват на новата ваксина. Пенсионерката Елена Королева не има вяра в успеваемостта на имунизацията: " Аз и моите другари, т.е. хора на моята възраст и с моето мислене, не желаеме да се имунизираме. Може би няма да ни закачат ", се надява тя. Ако обаче създадат имунизирането наложително, Королева е решена да откаже. " Как могат да ме принудят? Най-много да ми забранят да излизам в чужбина. Е, аз така и така през целия си живот не съм пътувала, като се изключи последните десетина години. "

Според президента на организацията " Лига на бранителите на пациентите " Александър Саверский, терзанията на хората са основателни. " Очевидно препаратът не е задоволително добре проучен, а неговата сигурност дотук не е потвърдена ", показва той пред Дъждовни води. Павел Воробьов от Руската академия на медицинските науки счита, че единствено в редки случаи хората ще си търсят правата в съда, в случай че се стигне до наложителна имунизация. Според него, ще е малко евентуално настояванията им да бъдат почетени. По думите му, доста хора, и най-много лекарите, към този момент са привикнали със наложителните имунизации. Воробьов разяснява, че е получил напътствие да изпраща в насилствен отпуск всички педагози, които не са имунизирани - само че признава, че към момента става дума за други ваксини, а на за тази против ковид.

Ще има ли наказания?

Според Александър Саверский, в случай че имунизацията бъде наложителна, при отвод ще се ползват същите наказания, както и при неспазване на режима за самоизолиране: административни санкции при непредставяне на доказателство за осъществено имунизиране. " Аргументът ще бъде същият: който отхвърля да се имунизира, ще съставлява опасност за другите хора. Пряко обвързване няма да има, само че могат да ви орежат гражданските права, в това число да ви спрат от работа или да ви забранят да пътувате зад граница ", показва той.

Експертите са уверени, че това ще докара до растеж на продажбите на документи на черно. " Черен пазар съществува от дълго време, само че в този момент той просто ще се разшири ", споделя още ръководителят на съветската " Лига на бранителите на пациентите ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР