“Какво искам за София? Да мечтаем повече и да вярваме,

...
“Какво искам за София? Да мечтаем повече и да вярваме,
Коментари Харесай

Васил Терзиев: За промяната ни трябва смел, независим човек със силен екип

 “Какво желая за София? Да мечтаем повече и да имаме вяра, че можем да имаме хубав град, организиран, сигурен, да влагаме в деен и здравословен метод на живот. Да сътворяваме благоприятни условия. Да нямаме проблеми с детски градини и ясли, да няма региони втора употреба, да има и повече запас, и повече надзор, да има ред, да спрем с ремонта на ремонта. Наистина да имаме едно дейно, транспарантно, цифрово ръководство. ”. Това съобщи претендентът за кмет Васил Терзиев в “Софийският спор ” по “Дарик радио ”. Терзиев е повдигнат от обединението “Продължаваме Промяна- Демократична България (Спаси София) ”. Той дебатира с претендента на ГЕРБ-СДС Антон Хекимян.

Терзиев сподели, че се кандидатира, тъй като обича София. “Роден съм тук, пребивавам тук, децата ми живеят тук, всички професионално съм постигнал тук, обичам всичко към мен. Градът може доста повече. Може да е по-красив, по-зелен, по-уреден.  Сега се помиряваме с проблемите, с посредствеността. А не би трябвало. За да реализираме смяна би трябвало самоуверен, самостоятелен човек, който има мощен екип, който не го е боязън. Човек, който може да трансформира волята за смяна в политики ”, съобщи Терзиев.
-->
Кой е отговорен за проблемите с улица “Шишман ”?

Водещият Константин Вълков стартира дебата с въпрос за улица “Шишман ”. “Кой е виновен за тези проблеми, кой наложи тези стандарти и по какъв начин се трансформират тези стандарти с този модел на ръководство? Има ли политическа воля от тези, които 17 години не се научиха по какъв начин се прави? Има стандарти, да. Но обмисляне, възлагане, осъществяване и надзор, санкции, фаворизиране на компании, които не се оправят - нищо не е наред ”, изясни Терзиев.

Той подлага на критика и неспособността на досегашните ръководещи да се оправят с нарушителите по пътя. “Купени са стотици камери, които не засичат минаване на алено, с неспособност в тях да се вкара междинна скорост. Какъв е смисълът от тези камери ”, попита риторично той. Терзиев добави, че видеонаблюдението, сериозна работа на общинската полиция и дейна активност на самите жители е решение, което ще понижи съществено вандалските прояви из София. “Хората не усещат, че гласът им се чува. Не усещат, че нещо се случва. Ние ще създадем по-ефективна община, по-прозрачна, с цел да няма този недостиг. Така и повече хора ще намерят смисъл да бъдат дейни за София ”, изясни той.

Не може частен транспортен оператор да бъде привилегирован за сметка на общината

По тематиката “Транспорт ” Васил Терзиев изясни, че велоалеите, които сегашния собственик на общината Йорданка Фандъкова е направила не са свързани и не оказват помощ по никакъв метод на софиянци и са рискови. “За един мандат ние ще създадем нови 100 км велоалеи. Но добре свързани. За да бъдат те различен превоз, би трябвало да има мисъл по какъв начин да бъдат построени кръговете. А не алеи, които свършват в нищото, като по “Ломско шосе, да вземем за пример ” ”, съобщи той.

Терзиев добави, че поддържа потреблението на тротинетки, само че при правила по какъв начин се случва това. “Трябва да се работи с данни. Кой превоз къде свършва и по какъв начин да се свърже с останалите. Иначе не може да има диалог по какъв начин да мотивираме хората сами да слязат от колите ”, сподели той.

Терзиев разяснява и тематиката с довеждащия превоз и отдаването на част от линиите на частна компания. “Довеждащият превоз е извънредно значим, тъй като другояче няма изгода от метрото. Г-жа Фандъкова приказва за него от доста време, само че не се случва. Ние ще го създадем. Що се отнася до частните компании, има две хипотези. Едната е, че градският превоз е обществена услуга и тя би трябвало да бъде дотирана. Другата е, че това е бизнес. Но не може общината да дотира линии, а да има частна компания, която печели от това. Не може частният оператор да бъде привилегирован. Трябва да има идентични условия ”, съобщи Терзиев.

Ще решим за един мандат казусът с детските градини

По тематиката “Образование ” Васил Терзиев още веднъж удостовери тезата си, че за един мандат ще реши казуса с детските градини. “На госпожа Фандъкова не ѝ стигнаха три мандата да го направи. И то при все това, беше приоритет в последните ѝ две стратегии. Да, ще строим детски градини. Но ще работим и за улеснение на процеса с родителските кооперативи, детски центрове. Сега те са в сивата зона. Трябва да се мисли в тези зони, където има централизация на доста работещи какво да бъде направено, с цел да може те да бъдат улеснени. Аз имам вяра в този модел, ние в нашата компания бяхме създали детска градина ”, изясни той. Терзиев сподели и че ще работи по тематиката с компенсацията за родители, чиито деца не са признати в държавна детска градина. “Трябва да има идентични условия. А не тези, които са дали децата си в частни градини, тъй като не са в държавни, да страдат ”, добави той.

Защо господин Хекимян, повдигнат от ГЕРБ, не поема отговорност за случилото се в последните години?

По тематиката с некачествените поправки Васил Терзиев попита Антон Хекимян за какво въпреки да е повдигнат от ГЕРБ не поема отговорност за случилото се в последните години. “Аз със отвращение чувам по какъв начин не се поема никаква отговорност за ръководството на ГЕРБ. Те са ви издигнали, вие стъпвате на тяхната програмата. Това са обещания на госпожа Фандъкова от 2015 и 2019 година Сега се притоплят. И то от този екип, който събрахте за една седмица - това е нейният екип ”, сподели Терзиев. След което добави: “Как ГЕРБ не се научи толкоз години? Сбъркано и неразбираемо задание, опорочена процедура, напън върху изпълнителя, ниски санкции, няма черни описи за тези, които редовно не се оправят, няма надзор. Не е въпрос на майстори. Пред един частен обект всичко е подредено до милиметър, а на публичните обекти е злополучие. ”

Терзиев изясни и метода за възстановяване на качеството на сметосъбирането. “Кофите са мръсни и счупени. Всяко такова нарушаване, има го записано, би трябвало да води до санкция от 500 лева Но това не се случва, тъй като Инспекторатът не работи. Това ще го решим още в самото начало на мандата ни - Инспекторатът ще проработи ”, даде обещание Терзиев. Той сподели и че няма вид общината да стартира сама да се занимава със сметосъбиране. “Общинската компания няма потенциал да прави никаква активност. Дори и в този момент тя взима техника от същата компания, която чисти. Никой няма концепция от къде може да дойдат финансовите средства за такава инвестиция. Решението е друго - преразглеждане на договорите през 2025 година Защо плащаме два пъти повече в сравнение с в Пловдив? Ще поканим и непознати оператори. В момента всичко е концентрирано в три компании ”, изясни Терзиев и добави, че в предишното те са били седем-осем и е имало конкуренция, а където има конкуренция цените са по-ниски, а качеството по-добро.

Ще намерим решение за Витоша

Той удостовери упоритостта на обединението зад него да върне Витоша на софиянци. “Не се е случило към този момент 15 години - от времето на приватизационния контракт. Но ние ще намерим решение. Общината няма надзор поради приватизационния контракт, който вменява на притежателя единствено едно обвързване от 400 000 лева инвестиция в първата година. Решението е да се предоговорят всички тези неща. Как - с договаряния и намиране на обща позиция ”, изясни Терзиев.  Той добави, че София има потребност от 10 милиарда лева за отчуждаване на терени в паркове. “Щяха да са доста по-малко, в случай че общината си беше правила работата през последните 15 години, когато имаше опция да ги откупи на по-ниски от пазарните цени ”, изясни той.

Управлението ще е транспарантно

Терзиев сподели, че най-важното в ръководството на обществен запас, е то да е транспарантно.  “Когато си кмет на София, си кмет на всички софиянци. А освен на някаква част от тях. Това става единствено с бистрота ”, сподели той.

Терзиев изясни, че екипът му е наясно с че прозрачността и честността би трябвало да е водещо, тъй като работи от доста време с него. “Участвах в избора на всеки областен кмет, на общинската листа. Работя от февруари насам - извънредно доста време с готови хора. А това господин Хекимян ева в този момент го стартира да го  прави ”, заключи Терзиев. Той сподели още, че няма вид работата за София да бъде спряна. “ Тя ще бъде ускорена, ще стартира да се случва по-бързо. И аз съм го потвърдил с работата си за София до момента - със основаването на хиляди работни места, с насочването на непознати вложения в София и поддръжката за стотици компании, които основават десетки хиляди работни места, с налозите, които съм платил, тук в София ”, сподели Терзиев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР