Какво е Wi-Fi 6? Казано накратко, това е следващото поколение

...
Какво е Wi-Fi 6? Казано накратко, това е следващото поколение
Коментари Харесай

Какво е Wi-Fi 6? Дата на пускане, новини и слухове


Какво е Wi-Fi 6? Казано в резюме, това е идващото потомство безжична технология, която беше известна под името 802.11ax до момента в който Wi-Fi Alliance не реши да го прекръсти на нещо по-кратко. Wi-Fi 6 наследява 802.11ac (сега прочут като Wi-Fi 5), под който работят множеството рутери и устройства.

Основната цел на това преименуване е да направи стандарта по-лесен за запомняне и схващане. Вместо да ни бомбардират с безсмислена поредност от числа и букви, които множеството хора ще не помнят, получаваме нещо, което е сравнимо с 3G, 4G и 5G при телефоните.

Но какво по-различно предлага Wi-Fi 6 на потребителите с изключение на новото име? Естествено, предлага по-бързи безжични скорости – което по никакъв начин не е неприятно. Но по съответно е предопределен да предлага доста по-добра Wi-Fi продуктивност в пренаселени от устройства места, както и да предложи някои усъвършенствания в ефикасността.

Ако желаете да научите повече за този безжичен стандарт и какво значи той за дома и офиса ви, продължете да четете нататък за всичко, което знаем до момента.
Да стартираме с най-важното
Какво е това? Wi-Fi 6 е идващото потомство безжична технология, която ще замести 802.11ac (Wi-Fi 5)

Кога ще излезе? Към края на 2019

Колко ще коства? Предварителните цени за Wi-Fi 6 рутери стартират от $200 (~350 лв)
 Кога ще излезе Wi-Fi 6?
Според Wi-Fi Alliance, нестопанската организация, отговаряща за Wi-Fi по света, Wi-Fi 6 ще излезе „ по-късно през 2019 “. По всяка възможност, това ще се случи към края на годината (ако до тогава не изскочи нещо неочаквано). Сертифицираща стратегия стартира през януари, с цел да се подсигури това, че устройствата с етикет Wi-Fi 6 ще могат да поддържат посочените скорости, а тази скица се чака да стартира в третата четвърт на 2019.

В този миг може да се запитате „ Чакай малко: към този момент няма ли Wi-Fi 6 рутери на пазара (въпреки че множеството към момента са с етикет 802.11ax)? ”

И бихте би ли прави – в действителност има Wi-Fi 6 рутери към този момент на пазара. Някои от рутерите, които поддържат новия стандарт включват Netgear Nighthawk AX8 и AX4, TP-Link Archer AX6000 и Asus RT-AX88U (всъщност Asus има и mesh рутер с Wi-Fi 6, който следва да излезе).
Само че, тук има някои уловки. Не забравяйте, че тези ранни устройства са основани на най-ранната версия на стандарта Wi-Fi 6, който още не е финализиран (и няма да е до края на годината). Това значи, че на тези рутери може да им липсват някои свойства, които сертифицираните Wi-Fi 6 са задължени да имат.
Естествено, това зависи от това дали характерностите, които производителите би трябвало да следват ще се промени сред тогава и формалния анонс на новия стандарт. От това, което сме чули, всевъзможни евентуални разлика ще са дребни. Но преди Wi-Fi 6 публично да излезе, не можем да знаем съответни детайлности.

Още повече, даже и да притежавате рутер, който поддържа (ранният) Wi-Fi 6, ще ви трябват и съвместими с Wi-Fi 6 клиент-устройства от другия завършек на връзката, с цел да видите резултат от новия стандарт. Устройства с толкоз ранна поддръжка на новия стандарт са доста редки, най-малко към този момент, като едно от тях е смарт телефонът Samsung Galaxy S10.

Въпреки това, на CES бяха оповестени значително преносими компютри от всички огромни марки, които поддържат Wi-Fi 6, тъй че няма да би трябвало да чакаме доста преди да ги забележим по рафтовете на магазините (едни от първите ще са новите Alienware на Dell.)

След формалния анонс на Wi-Fi 6 към края на 2019, през 2020 ще можете да очаквате фрапантно увеличение на броя на поддържащите го рутери и клиент-устройства, които ще са сертифицирани съгласно завършвания Wi-Fi 6 стандарт.

Рутерът Asus RT-AX88U е един от най-ранните кандидати за Wi-Fi 6 сега.


Wi-Fi 6 рутери и цени
За да добиете визия за цените на Wi-Fi 6 рутерите, дано небрежно погледнем цените на някои от гореспоменатите рутери, които към този момент се създават съгласно началната версия на Wi-Fi 6 характерността, само че занапред ще излизат по магазините.

Archer AX6000 на TP-Link е Wi-Fi 6 рутер, който сега коства към $350 (~610 лв), до момента в който RT-AX88U на Asus ще коства $325 (~560 лв).

От друга страна, Nighthawk AX8 на Netgear може да се откри за $300 (~520 лв), а Nighthawk AX4 е най-евтиният вид към този момент на цена от $200 (~350 лв).

Естествено, с течение на времето ще забележим да се оферират и по-бюджетни Wi-Fi 6 рутери.

А за Wi-Fi 6 клиент-устройства, Galaxy S10 на Samsung стартира от солените 1250 лева
 Wi-Fi 6 характерност и продуктивност
Wi-Fi 6 работи през 2.4GHz и 5GHz (и повече честоти в бъдеще) – за разлика от Wi-Fi 5, който е единствено през 5GHz – и, както може би очаквате, ще е по-бърз от предшественика си. За какъв брой по-висока скорост не можем да приказваме сигурно до момента в който не сме видели формалния анонс (а и тя ще се трансформира съгласно работните условия).

На доктрина, Wi-Fi 6 усилва пиковите скорости с 37% спрямо Wi-Fi 5 (когато се употребява едно устройство). Въпреки че евентуално няма да постигнете оптималната скорост – защото е малко като „ какъв брой е бърз конеца вързан за задната ризница на движеща се кола “ – отново ще получите забележителна част от нея и ще забележите доста покачване в продуктивността.
Обаче, за разлика от предходните Wi-Fi 6 стандарти, новата версия не е фокусирана единствено върху по-високи скорости. Основната цел на Wi-Fi 6 е да обезпечи доста по-добра продуктивност в пренаселени места, където има доста безжични устройства. Такива пространства са блок с жилища, обществено оборудване като стадион или даже дома ви, в случай че членовете на фамилията ви имат по няколко мобилни устройства и компютри.
Освен това стандарта ще цели и да понижи натоварването на връзката, което се получава от растящия брой IoT (Интернет от неща) устройства и smart home джаджи.

Wi-Fi 6 употребява разнообразни технологии с цел да реализира всичко това, като основна част от тях е OFDMA (Orthogonal Frequency Division Multiple Access). Това разрешава на повече хора да употребяват еднакъв безжичен канал за доста по-ефикасна работа, като не забравяме и по-добра пропускливост и по-малка инертност (като по този метод връзката ще стане по-пъргава).



Wi-Fi 6 също по този начин употребява и MU-MIMO, който към този момент е вграден в Wi-Fi 5 хардуера и разрешава по-голямо количество информация да се придвижва едновременно – като също по този начин се усъвършенства и работата при голям брой клиент-устройства вързани едновременно. При Wi-Fi 6 технологията е усъвършенствана, с цел да се удвои номера на пространствените потоци, които могат да се предават едновременно, от четири на евентуално осем. Също по този начин тя прибавя и поддръжка за качване – трансмисии от клиент-устройство – както и за събаряне.

За подобряването на скоростите на разстояние има и други трикове, един от тях, който е потреблението на 1024-QAM (вместо 256-QAM при Wi-Fi 6) за по-добра пропускливост.
Като оставим акронимите и софтуерния диалект настрани, резултатът върху продуктивността от Wi-Fi 6, когато става въпрос за задръстени безжични пространства (където има доста устройства на линия), е четирикратно (или по-голямо) нарастване на пропускливостта. Това си е доста усъвършенстване в местата с огромен трафик и е подкрепено от дадено четирикратно усъвършенстване в мрежовата ефикасността.
С повече и повече устройства, които влизат на линия – изключително с растящата известност на smart home джаджите, интернет уредите и IoT устройствата, като цяло – тези усъвършенствания ще са основни за бъдещото развиване. Ако останем с Wi-Fi 5, ще останем заседнали в едно безжично тресавище.

Друго усъвършенстване при ефикасността на Wi-Fi 6 е по-добър живот на батерията при клиент-устройствата. Това се реализира посредством технология наречена Target Wake Time (TWT), която ще разреши на рутера и клиента да приказват между тях, с цел да дефинират по кое време потребителския хардуер ще би трябвало да се разсъни, с цел да съобщи (или получи) информация. В резултат от това потребителския хардуер няма да би трябвало непрестанно да слуша за безжични сигнали, което на собствен ред значи по-малка приложимост на батерията.

Това ще е изключително по-лесно за IoT джаджи, които споделят с интернет понякога, както и за смарт часовници, телефони, таблети и преносими компютри. Подобренията в мрежовата резултатност на Wi-Fi 6 (с четирикратен множител), за които говорихме нагоре също биха помогнали на батерията, тъй като това малко ще понижи разхода на сила.
Когато съберем всичко до момента – по-бързи Wi-Fi скорости, доста по-добра продуктивност в пренаселени безжични среди и усъвършенствания в успеваемостта на батерията – има много неща, които ще можем да чакаме с неспокойствие за идващото потомство на Wi-Fi стандарта – Wi-Fi 6.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР