Какво е изкуствената кръв? Главната цел на заместителите на кръвта е

...
Какво е изкуствената кръв?
Главната цел на заместителите на кръвта е
Коментари Харесай

Изкуствена кръв?

Какво е изкуствената кръв?

Главната цел на заместителите на кръвта е да доставят О2 до тъканите. С други думи, задачата е да се откри опция на алените кръвни телца. Националната здравна работа на Англия разгласи, че възнамерява да стартира кръвопреливания с изкуствена кръв до 2017 – това е казус в света.

Има ли разнообразни типове?

Повече, в сравнение с сте си представяли. Някои откриватели работят по заместители на основата на хемоглобиновата молекула, която свързва кислорода в алените кръвни телца. Един от продуктите – Hemopure – е основан на говежди хемоглобин и е утвърден за приложимост върху хора в Южна Африка през 2001 година. В момента е подложен на клинични проби в Съединени американски щати, а евентуалната му приложимост ще бъде обвързвана с лекуване на анемия.

Други учени се пробват да създадат напълно синтетични заместители на основата на перфлуоровъглероди. Но версията, която НЗС на Англия ще тества, е учредена на същински кръвни кафези, модифицирани в лаборатория.

Ще проработи ли?

Би трябвало. Първата промишлена разработка на червени кръвни телца е дело на Робърт Ланза, основен теоретичен шеф в Ocata Therapeutics. През 2011 Люк Дуей от университета Пиер и Мария Кюри в Париж прави първата трансфузия на червени кръвни кафези, модифицирани в лаборатория. Манипулацията е осъществена върху доброволци. Клетките се държали като естествени и към 50 % от тях към момента циркулирали в кръвта 26 дни след преливането.

Все още обаче има едно огромно затруднение – размерът. През 2011 Дуей споделя, че ще е огромно предизвикателство мащабът на произвеждане да се усили дотолкоз, че изкуствените кафези да стигат за обикновено кръвопреливане. При неговия опит са били инжектирани над 10 милиарда изкуствени кафези, само че това се равнява единствено на към 2 мл кръв.

Екипът на Ланза е съумял да генерира 100 милиарда кафези, само че методът им включвал потреблението на стволови кафези, които са предмет на сериозна дискусия. Но даже по този начин те съумели да създадат единствено една двадесета от нужното количество за обикновено кръвопреливане.

Броят на кръводарителите във Англия е паднал с 40 % единствено за предходната година. Поради този стремителен спад НЗС счита, че различните източници може да се трансфорат в животоспасяващ фактор. Изкуствената кръв може да е от изгода и за хора с редки кръвни групи, за които другояче мъчно се намират донори.

Статията е оповестена в NewScientist.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР