Какво е Бесарабия? Как да стигнем до нея? Какъв език

...
Какво е Бесарабия? Как да стигнем до нея? Какъв език
Коментари Харесай

Нова книга разказва за бесарабските българи

Какво е Бесарабия? Как да стигнем до нея? Какъв език приказват там? Отговорите на тези и на още доста други въпроси ще намерите в новата книга пътепис на Елисавета Белобрадова.
Българската общественост в Бесарабия наброява над 200 000 души, само че към момента не е задоволително позната у нас. За своето близо двувековно наличие на територията на днешна Молдова и Украйна, потомците на нашите преселници от XIX век съумяват да запазят своя език, обичаи и просвета - макар превратностите на времето и комплицираната геополитическа конюнктура. 
До този миг тематиката е била обект на проучванията на историци, фолклористи и лингвисти, само че малко на брой са разказвали за нея от първо лице.
„ Среща с Бесарабия “ е първата независима книга на известния блогър и основател на платформата " Майко блага " – Елисавета Белобрадова , и се издава от съдружие „ Българска история “.
Книгата ни води на вълнуващо премеждие на стотици километри оттатък Дунав, където създателят ни среща с невероятни човешки ориси. Редом с това читателят получава опция да се допре до бита и всекидневието на бесарабските българи, да „ опита “ от обичайна им кухня, показана с предписания на дегустираните гозби, и да се запознае с тяхната музика. 
Разказът ни потапя в неповторимата родна атмосфера на изненадващи за усещанията ни места като Кишинев, Болград и Одеса, прецизират още от издателството. 
Подобно на всяко пътешестване, и това не минава без комични и напрегнати моменти, само че най-важното е, че „ Среща с Бесарабия “ демонстрира живота на хората, които носят в себе си българското, въпреки за някои от тях България да е единствено далечна фантазия.
Представянето на книгата ще се състои на 14 ноември, четвъртък от 19:00 ч. в столичния клуб City Stage. 
„ Среща с Бесарабия “ се издава с общителното подпомагане на фондация „ Българска памет “ и към този момент може да бъде открита в комерсиалната мрежа.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР