Какво е бъдещето на въглищните ТЕЦ-ове в Маришкия басейн? Има

...
Какво е бъдещето на въглищните ТЕЦ-ове в Маришкия басейн? Има
Коментари Харесай

Какво е бъдещето на ТЕЦ-овете в Маришкия басейн - коментар на експертите

Какво е бъдещето на въглищните ТЕЦ-ове в Маришкия басейн? Има ли тактика и допустима опция? В студиото на " Още от деня " разговаряха по тематиката енергийните специалисти проф. Атанас Тасев и Христо Казанджиев. Вижте целия диалог във видеото.

Този проблем стои на дневен ред на държавното управление от години. Ние малко закъсняхме. Полша съумя да ни изпревари, тя съумя да получи дерогация. Ние разчитаме до 2025 година да получим включване в механизмите с търгуване на потенциали, които обаче имат и своето двойно дъно, тъй като те поддържат адекватността на системата сега, когато ние желаяме да имаме адекватност на системата, т.е. създадената сила да подхожда на потребената, сподели проф. Атанас Тасев.

Обикновено през зимата се нарушават балансите, това значи, че нашите централи ще влязат в ограничаващ режим, означи той.
Проф. Атанас Тасев, енергиен специалист: А що се касае до цената на въглеродния диоксид, тя и в този момент е висока. Ние заплатихме през предходната година към 360 000 000 за Топлоелектрическа централа " Марица-Изток 2 ”. Отделно още не е ясно какъв брой са заплатени за така наречен американски централи, само че по груби калкулации за тази година съвсем 1 милиарда лв. ще би трябвало да заплатим за излъчванията въглероден диоксид.
Аз се блазня да се разгласи някакъв интернационален конкурс за това какво да вършим с Мариците, сподели проф. Тасев.

Христо Казанджиев разяснява изказването на премиера Борисов. по тематиката. Факт е, че това е първият случай държавен представител в лицето на господин Борисов да разгласи, че бъдещето на комплекса Марица изток е под доста сериозен въпрос, в частност мини " Марица-Изток ", сподели Казанджиев.
Христо Казанджиев, Български енергиен и енергиен конгрес: Към сегашния миг, при съществуващата нормативна база и поетите задължения към околната средата, нещата са предопределени. Това, което мен персонално ме обезпокои е, че след тези думи на Борисов той добави следното: " Ако нещата станат сериозни, ние ще проведем нужния разговор с миньорите ".
По думите на Казанджиев тази полемика е трябвало да стартира доста от дълго време, да се създаде проект със съответните ограничения за реформиране на сектора, тъй като " комплексът " Марица-Изток " има два аспекта ".
Христо Казанджиев, Български енергиен и енергиен конгрес: Единият аспект е мините, какво ще стане с тях. Без подозрение, в случай че няма консуматор на тези въглища, те би трябвало да бъдат закрити. Вторият аспект е ТЕЦ-овете. Някои от тях са замърсители и не подлежат на реновиране, само че някои от тях би могло да трансформират горивната си база и да преминат на природен газ.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР