Какво би станало, ако всеки прозорец във вашата къща или

...
Какво би станало, ако всеки прозорец във вашата къща или
Коментари Харесай

Тази компания иска да превърне прозорците в слънчеви панели

Какво би станало, в случай че всеки прозорец във вашата къща или апартамент може да генерира електричество? Това абсолютно би било извънредно добра иновация, която може да направи вашия дом значително електронезависим.

Оказва се, че компания към този момент създава сходна концепция. Стартъпът Ubiquitous Energy, основан в Редууд Сити, Калифорния, изяснява, че технологията му може да реализира това посредством трансформиране на метода, по който слънчевата сила се събира и употребява, написа CNN.

Компанията е създала транспарантни слънчеви кафези, с цел да сътвори своите прозорци ClearView Power - един тип " слънчево стъкло ", което може да трансформира слънчевата светлина в сила, без за това да са нужни сегашните непрозрачни панели, с които нормално се свързват клетките.

Компанията, която излезе от Масачузетския софтуерен институт през 2012 година, се надява да употребява тази технология, с цел да трансформира на практика всяка ежедневна стъклена повърхнина в слънчева клетка.

" Технологията може да се ползва върху прозорци на небостъргачи да вземем за пример. Може да се ползва върху стъкло в коли, може да се приложи върху вашия iPhone ", кзва Майлс Бар, създател и основен софтуерен шеф на стартъпа пред CNN Business.

Компанията се стреми да употребява капитала на възобновимите енергийни източници на Съединени американски щати, откакто прогнозите на Института за енергийна стопанска система и финансов разбор за 2021 година сочат, че слънчевата и вятърната могат да надминат въглищата.

Докато няколко компании работят върху сходни артикули, технологията към момента е в относително ранен етап. Това е един от няколко нововъзникващи продукта, които интегрират в себе си слънчева сила, като други включват напоителни помпи и " слънчева фурна ", които могат да се употребяват за произвеждане на цимент и стомана.

" ClearView Power е отлично решение, защото притежателите на жилища могат да конфигурират прозорци тъкмо както биха го създали, само че в действителност създават сила ", изяснява Бар.

Ядрото на продукта е органично багрило, което може да се употребява за покриване на стъклени повърхности. Багрилото разрешава пропускането на забележима слънчева светлина - тъкмо както естествените прозорци вършат, само че улавя невидимите инфрачервени лъчи.

" Тези поглъщащи багрила се намират на всички места към нас. Намират се в бои, в пигменти за облекла и даже в електронни устройства. Това, което сме създали в този момент, - проектирахме тези багрила, с цел да могат селективно да гълтам инфрачервена светлина, като също я преобразуват в електричество ", сподели Бар.

Това значи, че въпреки всичко част от силата се губи.

" Основният им минус е тяхната относително ниска успеваемост ", споделя Ан Грете Хестнес, професор по архитектура в Норвежкия университет за просвета и технологии, която е профилирана в потреблението на слънчевата сила. " Все отново всичко е въпрос на цена. Ако транспарантните кафези са по-евтини и в случай че клетките би трябвало да покриват относително огромна повърхност... това може да е по-доброто решение ", добави тя.

По думите на Бар транспарантните панели на повсеместната сила могат да създават до две трети от силата, която обичайните панели вършат. И той сподели, че костват към 20% повече за инсталиране, в сравнение с елементарен прозорец, а разноските се компенсират от електрическата енергия, която генерират.

Компанията желае слънчевите си прозорци да допълват обичайните панели на покрива, а не да ги заменят. Според Бар, комбинацията от двата метода може да докара до нула чистата консумация на сила в огромните здания, което значи, че те създават толкоз електричество, колкото употребяват.

Ubiquitous Energy към този момент стартира да инсталира слънчевите си прозорци на здания, в това число в централата си в Редууд Сити, където създава стъклените панели.

" Вече инсталираме и продаваме прозорци ClearView Power в лимитирани размери и сме в стадий на обмисляне на оборудване, в което ще можем да произвеждаме прозорци с всевъзможен размер ", разяснява още шефът на компанията.

Здравната рецесия към ковид обаче принуди огромна част от индустриалното обмисляне на компанията да се измести към отдалечено. Въпреки това Бар твърди, че компанията е постигнала " забележителен прогрес ".

" Все още е малко рано да кажем какви ще са цялостните резултати от световната пандемия, в това число за нашия бизнес ", добави шефът и добави, че " към момента е оптимист, че стартъпът можем да стартира индустриални действия в идващите две години. "

" Ние в действителност виждаме бъдещето на тази технология, която се ползва на всички места, на всички места към нас, навсякъде ", приключи Бар.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР