Какво би направил човек, ако намери портфейл на улицата, пълен

...
Какво би направил човек, ако намери портфейл на улицата, пълен
Коментари Харесай

Изгубили сте портфейла си, статистиката дава надежда

Какво би направил човек, в случай че откри портфейл на улицата, цялостен с пари? Това е един от най-древните и забавни въпроси, които слагат човешката нравственос на съществено тестване. Учените постоянно са се опитвали да открият доколко положителното ще надделее в сходна алтернатива и съществували добре познатата човешка честност.

Науката от дълго време предлага принадлежности, с които всяка доктрина да се тества, само че в този случай социолозите решили да създадат проучване, употребявайки повече от 17 000 портфейла в 355 града в 40 страни. За задачата сложено лице се облича като екскурзиант и носи в себе си „ загубен портфейл “. В него, с изключение на парите, участват редица кредитни карти, визитни картички и лист с артикули за закупуване. Човекът влиза в банка по собствен избор и дава портфейла на чиновник и моли да се погрижат за връщането му при притежателя.

Социолозите дълго време се чудили дали сумата в портфейла е задоволително изкушаваща, изключително откакто откритият портфейл се предава в места като банки, пощенски офиси и кина. Основната догадка в проучването е, че колкото повече пари има в един портфейл, толкоз по-малко са възможностите човек да го върне назад, въпреки всичко никой не бяга от по-сериозните суми. След провеждането на опита, откривателите от университета в Мичиган били сюрпризирани от следния факт – колкото повече пари има, толкоз по-високи са възможностите за връщане. В началото резултатите ги изненадвали, тъй като огромна част от парите се прибирали при притежателя.

По тази причина решили, че очевидно сумата не е задоволително изкушаваща, затова я нараснали цели три пъти. И макар упованието да се разделят със сумата, откривателите разбирали, че цялото наличие е непокътнато. Понякога поставяли сума от към 13 $, а в други, изключително в страни като Англия, Съединени американски щати и Полша, сумите варирали и от време на време цената достигала към 100 $. Когато пристигнало време да се намеси и положителната остаряла статистика, проучванията посочили, че към 72% от портфейлите с повече пари са се завърнали, 61% от тези, които съдържали едвам 13 $ са били също върнати.

46% от празните също са били предадени в полиция или друга институция. Цялото проучване е оповестено в журнала „ Наука “ и потвърждава, че морала и честността не могат да бъдат продадени или зачеркнати на фона на непретенциозно обогатяване. В множеството случаи предадените предмети работили директно върху морала на човек. Този акт мотовирал по-сериозно задълбочаване в проучването.

Някои респонденти преживявали възможното страдалчество на същинския притежател и с помощта на това, връщат изгубената движимост. Другото пояснение е, че всеки изобретател предпочитал да резервира позитивния си облик за себе си и затова колкото повече пари имало в един портфейл, толкоз по-виновен щял да се усеща този, който реши да прибере парите за себе си. Изненадата е цялостна, когато се окаже, че редица стопански модели, прилагани в тази доктрина не работят. Изследване от този тип може да предложи няколко положителни умозаключение:
1. Очевидно е, че всяко човешко създание се стреми да направи вярното в съответната обстановка.
2. Проявата на такива белези, освен това на толкоз световно равнище демонстрира, че човешките добродетели не трябва да се подценяват.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР