Каквито и мерки да се наложат у нас за контрол

...
Каквито и мерки да се наложат у нас за контрол
Коментари Харесай

Д-р Петрова: Тепърва ще има дела заради заповедите на министрите за COVID мерките

Каквито и ограничения да се наложат у нас за надзор над публичното здраве, в случай че няма ефикасен надзор върху тях и работещи институции, всичко остава на хартия. Тази теза отбрани юристът по здравно право доктор Мария Петрова пред NOVA NEWS.

По думите й е без значение дали ще ни наложат карантина или наложително носене на маски на публични места, в случай че няма кой да ни ревизира. „ Когато се постановат ограничения, с изключение на спазването на правилата на филантропичното право, би трябвало да има и надзор, какъвто за жалост не постоянно имахме, не постоянно беше задоволителен и респективно ефикасен “, сподели доктор Петрова.

По отношение на тя сподели, че разделянето на майки с деца и затваряне на магазини в Шанхай звучи неуместно, не са спазени правилата на равнопоставеност и пропорция. " Трябва постоянно да си даваме сметка дали тази Коронавирус мярка не вреди повече, в сравнение с оказва помощ. Да ограничаваме свободното напредване не мога да кажа, че е законосъобразно, нарушени са човешките права. Възможно е в китайското законодателство е разрешено, само че у нас не може да се случи ", разяснява доктор Петрова.

Тя разяснява препоръчаните промени в Закона за здравето, в това число и, съгласно които противоепидемичните ограничения не могат да включват наложителни имунизационни акции, наложителни проби, носене на защитни средства и всякаква форма на забранителни или разрешителни документи.

" Промените в Закона на здравето е юридически неточен, да не кажа необразован. Тези промени оферират да не сме в изключителна конюнктура и все пак, като продължение на ограниченията, в дискрецията на министъра на опазването на здравето да остане въвеждането на избрани противоепидемични ограничения, което за мен и от здравна позиция не носи особена логичност. Отделно от правна позиция не е положително решение с административни актове като заповедите на министъра, да решаваме толкоз общ проблем. Трябваше да се съобразим с условията на СЗО, съгласно които проектите за деяние се вършат по отношение на обособените патогени според силата на разпространяването им и провалите, които нанасят на човешкото здраве без да се навлиза в конкретика. Трябваше с подзаконов нормативен акт като разпоредба да се основат такива правила за в бъдеще, тъй като не можем да разчитаме на политическата уместност на министър на опазването на здравето. Всичко се прави в последния миг и се опитваме да запушим пробойни, тъй като корабът от дълго време потъва. Експертното мнение не се цени, за сметка на това да сме политически угодни ", аргументира се юристът.

По думите й политическите дрязги и спорове заместват концепцията да се опази публичното здраве. " С риск да прозвучи самоуверено имам решение. И то е оптимално бързо въвеждане на електронно опазване на здравето, с цел да имаме правилни данни, въз основата на които да вършим анализите. Всички познаваме хора, които са умряли с ковид, само че са имали друго главно заболяване. След това да се изготви добра нормативна база, която да изхожда от общото към частното, с цел да не следим пороците в заповедите на министрите на опазването на здравето, които сринаха доверието в обществото ", сподели доктор Петрова.

Тя добави, че поради грешките на Министерство на здравеопазването по време на цялата пандемия, страната ще понесе огромна отговорност. „ Всеки може да търси вреди за незаконосъобразните актове, които са издавани. Голяма част от заповедите на министрите на опазването на здравето са точно такива, част от тях могат да бъдат прогласени за оскъдни. Всеки един бизнес, който е бил стеснен и е търпял вреди, може да потърси отговорност от страната. Такива каузи към този момент започнаха от центровете за инвитро процедури, дентални центрове, медицински центрове. Такива каузи ще има и занапред страната ще заплаща ", сподели юристът.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР