Какви са тези 5 милиона задължения, за какво точно американският

...
Какви са тези 5 милиона задължения, за какво точно американският
Коментари Харесай

Владислав Панев: Максимална прозрачност за имотните сделки на Василев и Лорер

" Какви са тези 5 милиона отговорности, защо тъкмо американският жител съди компанията на Асен Василев, за какво е банкрутирала тя, какви са и другите кредитори ", псставя въпросите, за които са нужни отговори.

Според медийните разкрития сдружение " СТВ Консултинг ", принадлежало в миналото на Асен Василев, е с блокирани сметки поради иск на американски жител за 5 млн. лева

Три месеца преди този момент то продава парцелите си за над 3 млн. лева и по този начин американецът остава ощетен, в случай че искът му бъде задоволен.

Лорер купува от " СТВ Констултинг " парцел за малко над 300 хиляди лв., а година по-късно го продава за 1.8 млн. лв.. на Станислава Арнаудова.

В същия ден " СТВ Консултинг " продава останалата част от постройката на компанията " Си Трейдинг 2016 ", еднолична благосъстоятелност на Станислава Арнаудова.

Медийни изявления заподозряха и връзка сред тези покупко-продажби и възможното невключване на доставчиците на електронни услуги за пътно поддържане в обсега на Закона за публичните поръчки (ЗОП). Както е известно, те се избират от управата на  АПИ и не вземат участие в процедури за публични поръчки. Но е препоръчана законодателна смяна, която изважда доставчиците на е-услуги за пътно таксуване от изключенията.

Станислава Арнаудова е притежател и изпълнителен шеф на един от доставчиците - " Интелигентни трафик системи ", и както се твърди, е поискала с изпратено до Министерството на финансите мнение, да се резервира настоящия текст, с който сключването на договорите сред АПИ и снабдители на електронни услуги за пътно таксуване се дефинира като изключение от приложното поле на Закона за публичните поръчки.

Министерството на финансите в същото време, като съобщи, че медийните изказвания, съгласно които през юни 2023 година министерството е приело промени в Закон за обществените поръчки под въздействие на външно мнение, са неточни.

Министерството на финансите смята, че тези контракти нямат характерности на социална поръчка. Затова няма значение дали министерството официално ще одобри, или отхвърли претекстовете на " Интелигентни трафик системи " АД - договорите по този начин или другояче са отвън приложното поле на Закон за обществените поръчки. Конкретно за винетките в мнението си " Интелигентни трафик системи " АД желае категорично да има записано изключение за този тип контракти в Закон за обществените поръчки, без значение че то не е належащо. Подобно искане с необятно медийно отразяване направиха и от Българския лекарски съюз (БЛС) за пътеките на НЗОК.

Изключенията, планувани в директивите, са изчерпателно избрани и не се позволява въвеждането на други. Тъй като това са изключения, които съществуват в закона, а не са нови, възраженията са признати по принцип, като е оставено да се съветват с Европейска комисия. Финалният вид на измененията в Закон за обществените поръчки е координиран с Европейска комисия като обвързване по НПВУ преди да бъде импортиран в Министерския съвет и Народното събрание, се споделя в позицията на министерството. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР