Какви са сценариите за Министерството на образованието и науката за

...
Какви са сценариите за Министерството на образованието и науката за
Коментари Харесай

Гайдарова: Ако в училището няма болни от Covid-19, няма да се затваря

 Какви са сюжетите за Министерството на образованието и науката за протичането на тази образователна година. Новият метод включва делегиране на самостоятелни права на учебните заведения. Може да се стигне и до самостоятелни решения на педагогическите препоръки. Едно учебно заведение може да има собствен личен сюжет на фона на националния.

Темата разяснява в “Нашият ден “ Мария Гайдарова, зам.-министър в МОН. Тя е шеф на учебно заведение " Райна Княгиня " в Пловдив

“Тази година МОН предложи радикално друг метод, решенията да се взимат на разнообразни равнища – национално, учебно, регионално.

Разработихме ясни логаритми с ясни отговорности. Търсим салдото сред оптимално присъствено образование при най-малък риск за учениците и  учителите.

Водещи са медицинските причини, които са свързани със здравето и сигурността.

Сценариите

При отсъстващи 10% от учениците заради признаци на Covid-19 или при болни учители, тъй че да имаме неспособност да се реализира присъствения образователен развой, шефът на учебното заведение може да направи аргументирано предложение до министъра на образованието и науката за прекосяване към ротационно или изцяло образование от разстояние в електронна среда.

Това става с решение или на педагогичен съвет, или на РЗИ. Разписали сме тези правила и стъпки, в това число и приложение на отчета, който шефът би трябвало да създаде и изпрати навреме.

При правене на това препоръчани за ротация се съблюдава правилото на образование от разстояние, в електронна среда, да бъдат не повече от 50% от учениците.

Първи следва да премине випускът с най-вече болни и контактни възпитаници. В общия случай бих могла да кажа, че важи правилото, че към самообразование от разстояние в електронна среда минават първо учениците в гимназиален стадий на образованието като се изключи 12-и клас.

При продължаващо утежняване на епидемиологичната обстановка и учениците то 12-и клас, както в прогимназиалния стадий като се изключи тези от 7-ми клас.

Учениците от 7-и клас и начален стадий – 1-ви и 4-и клас минават в образование от разстояние в електронна среда в краен случай.

Деца със СОП

Отново търсим баланс и сътворяваме организация за оптимално присъствено образование на тези възпитаници.

А за тези с по-висок риск от заразяване по избор на родителите се провежда образование от разстояние.

На процедура, ако в учебните заведения няма заболели, те могат да работят в взаимозависимост от това какъв сюжет има на Национално или на регионално равнище.

Превенция

Стигаме и до предварителната защита – да съблюдаваме ограниченията, с цел да бъдем здрави.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР