Какви са правилата за добро сърдечно здраве през зимата. И

...
Какви са правилата за добро сърдечно здраве през зимата. И
Коментари Харесай

Кардиолог с важни съвети как да се грижим за сърцето

Какви са разпоредбите за положително сърдечно здраве през зимата. И по какъв начин да се погрижат за сърцето си преболедувалите COVID-19. Кардиологът проф. Яна Симова, началник на отделението по кардиология в УМБАЛ " Сърце и Мозък " в Плевен, споделя, че ниските температури затрудняват сърцето и го кара да работи по-силно.

" Това основава предпоставки за основаване на тромби и съсиреци. Възможно е да причинят затруднения - инфаркт или инсулт. Най-чувствителни са хората със сърдечно-съдови болести, тези, които работят навън и възрастните хора. Останалите съвсем не се въздействат от температурните промени ", изясни тя.

По думите й ниското атмосферното налягане, снеговалежът и мощния и бърз вятър усилва риска от инфаркти. " Ходенето в дълбоки преспи, чистенето на сня и бутането на коли, карат сърцето да се натоварва. Болка, тежест и неразположение в гърдите, която минава към челюстта и пръстите на лявата ръка. По-изразени зной, отмалялост и изпотяване могат също да са признаци ", разкри медикът. И добавя, че стресът и пушенето също усилват риска от сърдечни болести.

А постоянната спортна активност спомага за отбягване на този риск. " Алкохолът не оказва помощ за по-добро сърдечно здраве. Няма здравословна доза. Повишената топлота, която ни дава, понижава вярното разбиране на равнището на натоварване, което можем да си позволим ", уточни тя. И сигнализира, че сауната е безвредна процедура за хора със постоянни сърдечно-съдови болести, само че не се предлага в нея да влизат хора с неконтролирано артериално налягане - над 140 или след прекаран скоро инфаркт.

Пропорционално на увеличение на вълната на коронавирус, се усилва и броят на миокардни инфаркти измежду младежите.  " Има взрив на младежи, които от ковидната ренимация, отиват в сърдечно-съдовата, с цел да им се отпушват кръвоносни съдове. Рехабилитационна терапия с йога и тай чи са потвърдено сполучлив способ ", показа доктор Симова.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР