Какви са плюсовете и минусите, има ли подводни камъни и

...
Какви са плюсовете и минусите, има ли подводни камъни и
Коментари Харесай

Панев пред Фрог: Легализирането на преработката на индустриалния коноп е истинската кохезия, а не еврофондове, които се влагат в глупости

Какви са плюсовете и минусите, има ли подводни камъни и отваря ли се малка врата за узаконяване и на индийския коноп, четете в цялото изявление, което депутатът даде пред Фрог:

Г-н Панев, Вие сте вносител на законопроекта за легализацията индустриалния коноп у нас. Докъде е стигнал този законопроект? Има ли някакво развиване?

Миналата седмица беше признат на първо гласоподаване в земеделската комисия с много огромно болшинство. Това е развиването. Сега чакаме да влезе в пленарна зала на първо четене. Не зная дали тази, или идната седмица. След това земеделското министерство би трябвало да желае позволение за мярката от Европейската комисия. Тази процедура може би ще отнеме малко по-дълго време – месец-два.

Според Вас какви са плюсовете и минусите?

Има един голям плюс. Всъщност сега добивът на промишлен коноп е позволен единствено след лиценз, не е позволена преработката му. Тоест, нашите бизнесмени отглеждат коноп, изнасят огромна част от него в Румъния, където го преработват и го връщат назад в България. Според мен от това се губи голяма добавена стойност и работни места, в това време се губят и опциите за развиване на тази промишленост, която би съдействала за доста по-голяма конкуренция и повече пари в изостаналите български райони, да вземем за пример в селата – в северозападна България, само че освен. Тоест, губим освен добавена стойност, само че и благоприятни условия за развиване. И в комисия споделих, че в действителност това е същинската кохезия, не еврофондове, които се влагат в нелепости. Това е метод да дадем на хората от дребните обитаеми места благоприятни условия за бизнес и работа, тъй като главните неща, които липсват по тези места, са високоплатени работни места.

Има ли някакви минуси и подводни камъни? За какво би трябвало да се внимава?

Честно казано аз минуси не виждам, дори сме извънредно закъснели. Мисля, че България е с най-консервативните правила във връзка с индустриалния коноп. Минусът може би е в това, че законът не е задоволително коренен. Според импортирания законопроект ние ще разгадаем до 0,2% наличие на упойващи субстанции в индустриалния коноп, до момента в който съгласно нова европейска инструкция, която би трябвало да влезе в действие пред идващите месеци, то максимумът би трябвало да бъде 0,3%. Тоест, има площад сред първо и второ четене даже малко да разтеглим качеството на индустриалния коноп, чиято преправка бихме легализирали с този акт.

Отваря ли се малка врата за узаконяване и на индийския коноп?

Съдържанието на веществата е разграничението сред индийския и индустриалния коноп – дали е 0,2, дали е 0,3%. То и сега в действителност развъждането на промишлен коноп е позволено след съответния лиценз, тъй че не виждам каква малка врата се отваря, откакто ще е позволена и преработката, а освен развъждането. Всъщност един тип ние затваряме цикъла за индустриалния коноп.

Трябва ли и здравна комисия да вземе отношение по тематиката?

Не виждам връзка със здравна комисия, само че това към този момент е прерогатив на ръководителя на Народното събрание към кои комисии ще се разпредели законът.

Интервю на Веселка Иванова
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР