Какви са енергийните рискове заради войната в Украйна? В студиото

...
Какви са енергийните рискове заради войната в Украйна? В студиото
Коментари Харесай

Какви са енергийните рискове заради войната в Украйна - коментар на експерти

Какви са енергийните опасности поради войната в Украйна? В студиото на " Още от деня " коментараха финансовият и енергиен специалист Георги Кадиев и някогашният шеф на БЕХ и АЕЦ " Козлодуй " Валентин Николов.

" Европа се държи много лицемерно - с една ръка постанова наказания на Путин, с другата ръка купува газ и нефт, с което на процедура финансира войната в Украйна ", сподели Кадиев.

Европа няма необикновен избор сега, с изключение на да стои на студено и да спре стопанската система си и в действителност нито Европа може без съветски газ, нито Русия може без европейски пари, добави той.

Кадиев счита, че сега става изрично ясно, че е въпрос на национална сигурност страната ни да бъде оптимално самостоятелна енергийно от всички вероятни направления.

" За мен това значи развиване на повече ВЕИ в България, на второ място повече въглища, тъй като са си наши в комплекса " Марица Изток " и по опция развиване на нуклеарна енергетика като един от дребното високотехнологични браншове у нас. При сегашните условия бих предпочел да се развива " Козлодуй " с американско гориво ", означи той.

По думите на Валентин Николов в обстановката, в която се намираме, най-разумно е да се построи 7-ми реактор на АЕЦ " Козлодуй ". Той изясни, че в случай че бъде издигнат подобен, той ще употребява гориво на „ Уестингхаус ", което ще обезпечи диверсификация. АЕЦ " Белене " може да употребява единствено съветско гориво, а зависимостта от единствено един снабдител е огромен проблем, както виждаме в този момент.

Що се отнася до газа - " България може да не е направила гръцката връзка IGВ, само че за сметка на това направи по този начин, че връзките ни да са регресивни връзките - т.е. от Турция, от Гърция, от Румъния ние можем да получаваме газ ", разяснява Николов.

На въпрос какво следва, в случай че бъде натрапен мораториум на доставките на съветски газ и той спре, Кадиев съобщи, че в случай че Съединени американски щати не са наложили мораториум на доставките на нефт, ще го създадат довечера.

" Аз смятам, че и Европа ще го направи такава крачка - може би на 50% ще понижи изкупуването на енергоносители от Русия, може би и на 100%, тъй като, с цел да не се финансира войната, би трябвало да се спрат покупките на нефт. Ако това се случи, България има запаси за към три месеца на нефт, и за към най-много към месец на газ ", добави Кадиев, като означи, че същинският проблем за страната ни ще се появи през есента.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР