Какви ренти изплащат тази година в разлигчине региони на страната?През

...
Какви ренти изплащат тази година в разлигчине региони на страната?През
Коментари Харесай

Рентите излетяха нагоре! Ето колко пари дават на декар регион по регион

Какви ренти изплащат тази година в разлигчине райони на страната?

През 2021 година поради високата годишна продукция от пшеница и справедливите цени, рентите тук-там доближиха 120 лева През 2022 година те са още по-нагоре, достигайки равнища от 160 лева./дка тук-там, оповестява Агри.БГ. Ето мненията на хората от земеделския бизнес:

Североизточна България  

" Рентите са болна тематика. А е болна, тъй като няма пазари, надлежно няма от кое място да се платят. На места виждаме доста високи ренти, не знам на каква база. Но по този начин или другояче, хората би трябвало да си получат парите и тях не ги интересува, че страната нехае за българското произвеждане, че не е валяло и така нататък Ние се опитваме по всевъзможен метод да направим така, че да осъществяваме продукцията на добра цена, с цел да се отплатим на тях ", разяснява Костадин Костадинов, ръководител на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). 

Северна България 

" Неоправдано високи ренти. Аз го декларирам като човек, който търси пазарна логичност във всяко едно отношение. Пазарът на торовете е по пет. Липсват средства, тъй като складовете са ни цялостни, а рентите ги подвигаме. Няма да упреквам директно сегменти от бранша. Сравнително по-малките ползватели имат извънредно нападателна политика при състояние, че идва нов програмен интервал, в който има доста незнайни. Вярно е, че цените пораснаха, само че ние приказваме, че цените са инфлационно нагоре. Те не са с толкоз добавена стойност, с колкото ни се желае и което е обикновено. Затова считам, че рентите са супер надценени и не са пазарни, които да подсигуряват едни дълготрайни връзки сред ползватели и арендодатели. Затова съгласно мен това нещо ще си го платим ние и то още следващата година ще се види по какъв начин стоят нещата ", обясни Димитър Мачуганов, зърнопроизводител от Ловешко.

Северозападна България 

" Сериозен напредък на рентите. Причините са доста. Не са единствено стопански. Според мен са структурни. По този метод на земеделие в България, който се пробва да се постанова, едва ли е най-хубавият. Той предопределя и равнището на арендните заплащания. Като споделих структурно установяване, имах поради задаването на избран брой стопанства с голям капацитет. Мисля, че от това изгубиха селските региони. Спечелиха хората, тъй като огромните стопанства могат да създават рентабилно, само че селските региони изгубиха. Те ще не престават да губят. Ние ще продължаваме да се обезлюдяваме там ", смята Александър Александров, зърнопроизводител от Видин. 

Югоизточна България 

" Хората с рентите въобще не ги интересува, че ние не сме продали продукцията. Казват, че преди си давал 50 лв., в този момент би трябвало да даваш 100. Цената на зърното и разноските са се повишили, само че желая да ви кажа, че облагата не се е повишила сигурно. Ако приказваме за облага, едва ли ще успеем да достигнем облага от предишни години. Така че повишението на рентата просто ще ни изяде значително облагата тази година. В Северна България към този момент чух за ренти и по 150-160 лева Там приказваме за кооперации, там нещата стоят по по-различен метод, само че въпреки всичко тези цени за мен са невъзможна лихва. Няма по какъв начин на 150 лева лихва да печелиш ", казва Илия Проданов, зърнопроизводител от Бургаско. 

Югоизточна България 

" Рентите ни са двойни на предходната година. В нашия район сме плащали до момента към 30 лева лихва. А тази година беше 50-60 лева В другите села друго, само че почти по този начин се падат нещата - двойно. И горивата са двойни ", заключи Георги Радев.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР