Какви мерки трябва да предприемем по време и преди епидемия,

...
Какви мерки трябва да предприемем по време и преди епидемия,
Коментари Харесай

Как със здравословно хранене и превенция да избягаме от грипа?

Какви ограничения би трябвало да предприемем по време и преди зараза, разясниха в утринния блок на Българска национална телевизия Гергана Николова, общопрактикуващ доктор и диетологът проф. Донка Байкова.

Трябва да разграничим хранителния фактор в две съществени категории - за предварителна защита и терапия. В първия случай би трябвало да поддържаме една добра имунна отбрана на организма. При грипните положение хранителният фактор не са водещи, само че имат първостепенно значение в предварителна защита. Можем да прибегнем към натурални източници на биоактивни субстанции. Добре е да консумираме пълноценни белтъчни източници, а да поддържаме положително уравновесено хранене - яйца, риба, леки птичи меса и техните кулинарни произведения - пилешка чорба. Добре е да има доста зеленчуци и плодове, тъй като са богати на витамини и минерали. Няма нищо по-добро от тиква, ябълка и цитрусите. Пълнозърнести храни - булгур, пълнозърнест ориз, царевични артикули, киноа, просо и доста и разнообразни семена. Задължително се предлагат ядки, съобщи проф. Байкова.

При разболяване минаваме към леко хранене. Много плодове и зеленчуци. Поне 2-4 кивита дневно, огромни количества лимонен или портокалов сок и пилешка чорба. Препоръчват се най-малко 1,5-2 литра приложимост на билкови чайове - бъз, лайка, мента, джинджифил и листа от плодове на къпина и малина, уточни проф. Байкова.

По думите на Гергана Николова наложително е да потърсим персоналния си доктор при подозрения за грип. Без някой да ви в прегледал, не може да назначи терапия по телефона. Не е съществено. Би могло да се стартира противовирусна терапия, в случай че признаците са доста ясно изявени. Започнете някои от множеството лекарства, които са на пазара. Знаем, че идва грипът и в София сме предемидепична конюнктура. Може да ползвате и нещо, което ще увеличи имунната отбрана. Маската би трябвало да се сменя на час,час и половина, тъй като губи резултат. Важно е да се увеличи персоналната хигиена. Трябва да се мият постоянно ръцете със сапун и да се проветрява постоянно, сподели още Николова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР