Каква е ролята на свиневъдите в борбата с африканската чума

...
Каква е ролята на свиневъдите в борбата с африканската чума
Коментари Харесай

Свиневъдният сектор може да бъде опазен от АЧС с усилията на всички 

Каква е ролята на свиневъдите в битката с африканската чума по свинете и за какво Асоциацията на свиневъдите в България (АСБ) за втора поредна година е сътрудник на европейската акция „ Да спрем африканската чума по свинете “, беседваме с Димитър Михайлов, изпълнителен шеф на асоциацията.

- Г-н Михайлов, за какво решихте и тази година да партнирате на интернационалната акция за битка с африканската чума по свинете?

Европейският орган за сигурност на храните (ЕОБХ) организира за трета година огромна акция измежду европейските фермери в 18 страни за повишение на осведомеността по отношение на африканската чума по свинете (АЧС). Асоциацията на свиневъдите в България се включва за втора поредна година в акцията, защото считаме за наша задача и отговорност да обясняваме и осведомяваме както свиневъдния бранш, по този начин и необятната общност за заплахите, които заплашват освен съществуването на промишлеността, само че водят и до съществени социално-икономически последствия.

Свиневъдството е значим бранш за стопанската система ни и постоянно е било част от продоволствената и национална сигурност на България. По данни на статистиката 86% от потреблението на месо в България се пада на свинското месо, като най-предпочитано от българския консуматор. Качественото и прясно месо, създадено на локалния пазар, подсигурява здравето и просперитета на хората, основава работни места и доходи за държавния бюджет. Нашата Асоциация  на свиневъдите в България е основана за опазване на генофонда и възстановяване на развъдната работа по рационализиране на генетичната конструкция на чистопородните и хибридни прасета.

- Какво съставлява болестта АЧС и какъв брой рисково е то?

Африканската чума по свинете е мощно заразно вирусно заболяване, което визира домашните и дивите прасета. Вирусът не съставлява опасност за хората, само че за свинете нормално е съдбовен. Понастоящем няма нито ваксини, нито медикаменти за АЧС и изкореняването на болестта може да отнеме няколко десетки години. В последните няколко години страни от Азия оповестиха създаването и основаването на ваксина, само че до ден-днешен такава сертифицирана, с потвърдено деяние, не е записана на територията на Европейски Съюз.

Веднъж проникнала в дадена страна, заболяването води до обилни икономически и стопански загуби и оказва отрицателно влияние върху търговията, поминъка на свиневъдите и ловното стопанство. Сериозно въздейства на свиневъдната индустрия, защото води до ограничавания за търговията, които са свързани със обилни финансови загуби и умъртвяване на огромен брой прасета.

- Каква е обстановката с АЧС в България понастоящем?

От появяването на болестта в България през 2019 година над 170 000 прасета бяха наложително умъртвени, което съставлява към 25% от цялото поголовие в страната. Някои от свинефермите банкрутираха или притежателите им взеха решение да прекратят активност, а редица служащи бяха освободени, а това е пагубно във високоспециализиран сектор  като свиневъдството.

В момента секторът изпитва усложнения вследствие на отрицателни трендове като пренасищане на вътрешния пазар на Европейски Съюз заради високи равнища на произвеждане и спирания на износа. Резултатът е, че цените на кланичните трупове на прасета са на най-ниското си равнище от десетилетие.

В страните от Европейски Съюз понижението на производството през актуалната година варира сред 8-12%, а прогнозата на Европейската комисия е производството на свинско месо в България през 2022 година да намалее с 8 %. Самото заболяване е обвързвано с огромна динамичност и непредвидимост в посоката и скоростта на разпространяване, което допуска осъществяване на непрекъснат непоколебим контрол над популацията на свинете - диви и домашни.

От началото на тази година до началото на август са установени 2 огнища във ферми вид „ заден двор “ и 236 случая на АЧС при диви прасета. Тенденцията е разпространението на заболяването да понижава на територията на страната, само че това никога не би трябвало да ни успокоява. За страдание в прилежаща Румъния болестта продължава да се популяризира прогресивно, което е причина за нови случаи на транспорт на вируса в България.

Единственият метод за ограничение разпространяването на болестта е тотално заличаване на инфектираните и контактните животни в засегнатите територии и използването на строги ограничения за надзор. В началото на появяването на болестта в индустриални ферми у нас имаше незадоволителна осведоменост, само че след към този момент съвсем тригодишен опит смятам, че фермерите са наясно с главните вектори на разпространяване и са взели и съблюдават нужните ограничения. Ако има нещо позитивно от това заболяване, това е по-добрата дисциплинираност, което се отразява позитивно и в доста други аспекти на производството.

АЧС, в композиция с някои други фактори, оказва тежко въздействие върху свиневъдството и без твърда поддръжка от страна на страната цялостен един дял от стопанската система може да бъде маргинализиран. Необходимо е бързо и навреме използване на ограничения в синхрон на взаимоотношение сред институциите при всяка нова демонстрация на заболяването. От световна позиция трансграничните заболявания по животните са най-ефективнo следени, когато се координират дейностите на всички заинтригувани страни.

- Кои са най-важните стъпки, които би трябвало да бъдат подхванати от контролните органи, държавните институции в битката с АЧС?

През 2019 година беше призната тригодишна стратегия за контрол и надзор на АЧС в България. От одита на Европейската комисия в края на 2020 година излиза наяве, че стопаните на свиневъдни обекти с комерсиална цел като цяло са приели по-строгите условия във връзка с биологичната сигурност, в действие на 1 януари 2020 година Тези условия обаче съставляват изключително предизвикателство за дребните стопанства с комерсиална цел (така наречените „ фамилни ферми “), в които се отглеждат повече от 10 прасета майки (новият горен предел за тази категория обекти).

Понастоящем не се реализира задоволителен контрол върху присъединяване на частни лаборатории в проучването за африканска чума по свинете (главно що се отнася до проучването на свинете преди придвижване), което лимитира доверието в системата за контрол. Подобряването на качеството на епидемиологичните следствия и получената поддръжка от други държавни организации биха повишили способността на ветеринарните органи да се оправят с доказани огнища на АЧС при домашните прасета.

Видно е, че има прогрес от страна на контролните органи, само че за жалост констатацията от страна на Европейска комисия, че е реализиран забележителен прогрес в битката с противозаконното развъждане на прасета в персонални стопанства, не е напълно вярна и това е видно в обществените мрежи, където непрекъснато има разгласи за продажба на животни от разнообразни категории, което е безусловно нелегално, а от предложенията излиза наяве, че отглеждат доста повече от законно позволените 3 свине. По информация в България те са към 50 000 прасета. Недоразбирането на този проблем от избрани обществени групи, неналичието на биосигурност и обикновени хигиенични правила в подобен тип стопанства подлага на риск прехраната на цялото население. За образец можем да дадем Румъния, където подценяването на казуса води до безусловно несправяне и безотговорно разпространяване на болестта, а държавните органи признават, че са безсилни.

- Каква е ролята на Асоциацията в предварителната защита и битката със болестта?

Poлятa  на АСБ и пpинocът нa фepмepитe са обилни в бopбaтa cpeщy AЧC, защото тoвa e в полза на запазването на бизнеса и работата на хората. Промишлените ферми вложиха десетки милиони левове зa биocигypнocт, oбyчeниe нa пepcoнaлa и информиране на обитаемоте места към свинефермите.

Тъй като огнището на АЧС може да има огромни опустошителни последици, предварителната защита, откриването и докладването са основни за ограничението на тази смъртоносна болест. Настоящата акция на Европейския орган за сигурност на храните играе значима роля за повишение на осведомеността на земеделските стопани, ветеринарните лекари и ловците, като дава общи знания за АЧС, които могат да бъдат споделени от националните, районните и локалните организации на практикуващите ветеринарни лекари.

Тъй като биocигypнocттa e eдинcтвeният към този момент мeтoд зa пpeвeнция cpeщy AЧC пpи пpoизвoдcтвoто на прасета, е значимо дa зaявя, чe вcичĸи члeнoвe нa Асоциацията на свиневъдите в България пpилaгaт вcичĸи пpeдпиcaни oт дъpжaвaтa мepĸи, cвъpзaни cъc зaбoлявaнeтo, като подлежат и на ежемесечен надзор. Асоциацията организира годишно срещи с държавните институции в лицето на Министерство на земеделието и Българска организация по сигурност на храните (БАБХ), в границите на които обсъждаме настоящата обстановка и предлагаме ограничения за надзор от страна на страната върху стопанствата вид „ заден двор “, популацията на диви свине и граничните зони.

Не на последно място, АСБ е приела за своя идея да се бори с това подло заболяване и посредством осъществяване на ограничения да освободим страната от ограничаващите зони, които се постановат от Европейската комисия по отношение на пораждане на болестта, което ще даде повече въздух и опция на бизнеса да развива произвеждане и търговия. Процесът е дълъг и сложен, само че през есента на тази година ще внесем следващото си предложение за прекосяването от зона II в I зона на всички територии на страната, които дават отговор на критериите.

Научете повече на уеб страницата на акцията: 

ДА СПРЕМ АФРИКАНСКАТА ЧУМА Пожарна охрана СВИНЕТЕ
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР