Каква е пълната цена на един отработен час или месец?

...
Каква е пълната цена на един отработен час или месец?
Коментари Харесай

Каква е пълната цена на един отработен час или месец?

Каква е цялостната цена на един отработен час или месец? Отговорът дават от Института за пазарна стопанска система.

Фишовете, които служащите получават в края на месеца най-често показват чистата заплата, а в счетоводните си книги работодателите включват и своята част от осигуровките, които образуват общите разноските за труд. Извън тях обаче върху крайната заплата на наетите и действителните цялостни разноски за труд играят роля и други фактори – болнични, изключителни смени, ваучери за храна. Именно тези фактори прибавя към сметката новият калкулатор на действителната заплата и действителните разноски за труд, направен от ИПИ и наличен на уеб страницата.

Изчисленията на " Цена на служащия " вземат поради всички предстоящи фактори на брутната заплата и разноските на работодателя – пенсионните, здравните и другите обществени осигуровки, както и налозите върху прихода. Към тях се прибавят още няколко фактора, които касаят най-много отработеното време – нощният труд, трудът в съботните и неделните дни или на публични празници, за които се ползват множители към главната почасова ставка на възнаграждение.

Калкулаторът регистрира и случаи, в които работодателят финансира обяда (или като цяло храненето) на чиновниците си, както и употребените болнични и допълните дни заплатен отпуск отвън плануваните от трудовото законодателство. Взети са поради и случаите, когато чиновниците получават ваучери за храна – честа процедура за допълнение на прихода, която остава отвън обсега на облагането. На този стадий изчисленията са годни единствено за трета категория труд, в която влизат множеството работещи в България.

От изключително значение тук е разликата сред крайната цена на отработен час и оповестената почасова заплата – единствено с прибавянето на няколко нощни и празнични смени, няколко дни заплатен отпуск над минималния и ваучери за храна разликата сред оповестената почасова заплата и крайната цена на отработения човекочас става съвсем двойна (виж приложения пример).

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР