Каква е Европа три десетилетия след падането на Берлинската стена,

...
Каква е Европа три десетилетия след падането на Берлинската стена,
Коментари Харесай

Стефан Командарев: Неравенството е най-големият проблем в България

Каква е Европа три десетилетия след рухването на Берлинската стена, по какъв метод могат мощните общества да създадат бъдещето по-добро и има ли силата киното да трансформира света. Това са част от въпросите, повдигнати в изявление на Стефан Командарев пред списание " Варайъти ". Журналистът Кристофър Вурлиа приказва с българския режисьор малко след премиерата на новия му филм " В кръг " на Международния кино фестивал в Сараево. Там заглавието е част от главната конкурсна стратегия.

" В кръг " е вторият филм от плануваната от Командарев трилогия, почнала с " Посоки ", който през 2017 година беше включен в програмата " Особен взор " на фестивала в Кан. Трилогията е отдадена на общественото неравноправие и морала в България и Европа. Сюжетът новата лента се върти към три двойки патрулиращи служители на реда в нощна София. Сред актьорите, които вземат участие в него, са Ирини Жамбонас, Павел Попандов, Асен Блатечки, Иван Бърнев и Васил Василев – Зуека.

На въпроса какво се е трансформирало за последните 30 години в България след рухването на комунизма, Командарев дава отговор, че България не е неповторима - цяла Европа се е трансформирала. Разликата е, че в България някои феномени са по-силно показани. " Ние сме първенци в доста дисциплини. Най-бедната страна ", смее се той. Режисьорът изброява проблеми като високата смъртност, опазването на здравето, образованието. " 43% от младежите в учебните заведения са функционално необразовани ", акцентира той.

 Асен Блатечки и Иван Бърнев
© Стефан Командарев

Асен Блатечки и Иван Бърнев

За него обаче най-големият проблем е неравенството. " Защото то раздели обществото, унищожи възприятието за общественост и повлия на всичко останало. Социалният капитал някак изчезва. Без да сме участници в някаква война, една четвърт от популацията на България напусна. Всичко това е значимо за мен, тъй като аз пребивавам там. Семейството ми и децата ми са там. Привързан съм към тази страна ", споделя той.

По думите на Командарев в последните си два кино лентата той третира българското общество, а и европейското такова, като пациент. Това е обвързвано ненапълно с събитието, че преди да стартира да се занимава с кино, той приключва медицина. Но само публиката е в положение да отсъди доколко филмите имат възстановителен резултат. " Може би нещо ще се случи. Мисля, че киното може да промени нещата ", споделя режисьорът.

Това, което му вдъхва вяра, са очите на двете му деца, само че също по този начин чувството за общественост. " Това е огромен проблем, тъй като тази общественост изчезва. Все по-лесно е да мразиш другите, само че е доста по-трудно и доста по-добре да извършите нещо дружно ",заявява той.

Идеята за " В кръг " е пристигнала на режисьора и екипа му по време на фотосите на " Посоки ". Те забелязали, че през нощта се движат доста полицейски коли, свързали се с полицейски ръководства, които им помогнали. Екипът се срещнал с доста служители на реда и събрал задоволително материал, въз основата на който да стъпи кино лентата.

Командарев отбелязва, че това, което го вълнува при служителите на реда, е, че те се занимават с същинския живот. " Какво е да се служител на реда в България? Всички те ненавиждат. Работиш за малко пари. Дрехите ти и всичко останало са от неприятно качество. Често изглеждаш извънредно. Така че някак служителят на реда е метод да се показа какви са процесите в това общество ", споделя той.

 Кадър от кино лентата.
© IMDb

Кадър от кино лентата.

Режисьорът визира и тематиката за гнева в българското общество. Според Командарев той е в прекомерно огромни количества и бива насочван в неверните направления. " Всеки път някой различен е отговорен за това, което се случва. Това е психически механизъм. Много по-лесно е виновността да е на някой различен ", разяснява той.

Командарев показва вяра, че филмът ще накара публиката да се замисли. Причина за оптимизъм е вярата му в дребните промени, а не в огромните, които се случват " за една нощ ". " В кръг " ще бъде пуснат по българските кина на 8 ноември. Това е и денят, в който се развива действието на кино лентата, а една от задачите е да се предизвика полемика.

На въпроса дали едно от най-големите провокации в България е това, че страната страда от Алцхаймер, само че предишното просто не може да бъде заличено, Командарев се насочва към тематиката за локалните избори в България тази есен. " Когато отричаш нещо, то стопира да съществува. Когато унищожиш монумент, този интервал не съществува, тъй като не виждаш паметника. Това е детски метод на мислене ", споделя той.

" В момента има един претендент, чиято платформа гласи: " Искам да унищожа паметника (на руската войска в София - бел. ред. ) И това е. Не платформа за това по какъв начин да се усъвършенства живота на хората, по какъв начин да се вдигнат заплатите, по какъв начин да се усъвършенства обстановката по улиците. Не. Да се унищожи паметникът ", разяснява Командарев. " Това е вълшебен метод на мислене: че с нещо като това ще решиш проблемите. Но ние сме доста щастливи за тази полемика, тъй като тя ще помогне на кино лентата " ", приключва той.

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР