Както всяка година, така и тази, на 15 септември започна

...
Както всяка година, така и тази, на 15 септември започна
Коментари Харесай

Пресният филтриран въздух в голяма степен предпазва от разпространение на Covid-19

Както всяка година, по този начин и тази, на 15 септември стартира образователната година в българските учебни заведения. Последните седмици всички родители, деца и учители бяха в трескава подготовка за първия образователен ден. В медиите непрестанно се водеха диспути дали децата би трябвало да носят маски в учебно заведение, какви ще бъдат ограниченията в учебните заведения и по какъв начин децата ще посещават присъствено или отдалечено часовете. Това е новата действителност, в която живеем и всички се надяваме, че тя скоро ще свърши. Въпреки това, обществото ще продължи да бъде извънредно сензитивно към вируси и болести.

 фотография: Tangra

Учени от Imperial College London потвърдиха при започване на годината, че ограниченията за възстановяване качеството на въздуха в пространствата не отстъпват по успеваемост на обществената отдалеченост и защитните маски. Тяхното изследване сподели, че капчиците (аерозоли) издишани в затворено помещение могат да останат дейни до 16 часа. В началото на пандемията от Sars-CoV-2 всички смятаха, че вирусът е тежък и човек се заразява от паднали капчици (фомити), или в случай че е без защитна маска наоколо до болен. Днес, за всички е ясно, че Covid-19 и изключително разновидността Делта се предава посредством аерозоли във въздуха. По тази причина, всички специалисти и здравни органи в Европа и Съединени американски щати предлагат потребление на вентилационни системи за обмяна на въздуха в пространствата за понижаване на разпространяването на вируса. Тези системи водят до по-добър микроклимат в постройките, по-ниски енергийни разноски, а и най-важното - до по-здрави жители. Парите вложени в предварителна защита са в пъти по-малко от тези, които би трябвало да се влагат по-късно в медикаменти и лекуване.

Европейската федерация за вентилация, климатизация и отопление разгласява справочник за предварителна защита против разпространяването на Covid-19 в учебните заведения и детските градини. Основните рекомендации са свързани с рекуперативната вентилация, количеството свеж въздух и филтрацията на въздуха в тези пространства. За страдание в България съвсем няма учебно заведение или детска градина с построена ефикасна вентилационна система.

 фотография: Tangra

Във Англия (Кралското общество на медиците) и в Германия (институтът Робърт Кох) предлагат потреблението на устройства за вентилация с HEPA филтри в такива случаи, когато няма построени общообменни вентилационни системи. " За да останат учебните заведения и детските градини отворени, има незабавна нужда от използване на по-ефективни тактики за понижаване аерозолното разпространяване на вируса и да се обърне изключително внимание на вентилацията " споделят учени от Националният институт за сърдечно съдови и белодробни проучвания към Импириъл Колидж Лондон.

 фотография: Tangra

В края на 2020 година, английски публицист от BBC ( ) направи изследване и къс филм, с цел да покаже по какъв начин федералните общини в Германия се оправят с техническите проблеми и намират решения за филтриране на въздуха в учебни стаи.

Германското държавно управление влага 500 милиона евро за възстановяване вентилационните системи в публични здания, с цел да подкрепи прекъсване на разпространяването на ковид. Безвъзмездните средства са предопределени за възстановяване на вентилационните системи в обществени офиси, музеи и театри, университети и учебни заведения. Федералното държавно управление на Германия изисква учебни заведения, в които липсват вентилационни системи, да получат най-малко мобилни пречистватели на въздуха, само че те би трябвало да подсигуряват филтриране с HEPA филтър и да бъдат сертифицирани от самостоятелна организация.

 Статия на Британското издание
Статия на Британското издание "The Guardian " цитира Германският канцлер, госпожа Ангела Меркел, че вентилацията е може би най-евтиното и най-ефективно решение за справяне с вируса.
фотография: Tangra

В средата на месец август 2021г., държавното управление на Нидерландия разгласи незабавен проект за вложение на 100 милиона евро до края на годината и още 260 милиона в границите на идващите 2 години, с цел да може да се обезпечи присъствено образование на всички деца в учебни заведения и детски градини. Министърът на образованието Арие Слоб разгласи, че подобряването на микроклимата в образователните заведения ще докара до ограничение разпространяването освен на ковид Covid-19, само че и също по този начин на други болести, астми и алергии.

 фотография: Tangra

Проучване на " Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите " демонстрира, че в случай че в една класна стая с 24 ученика влезе болен от Covid-19 преподавател, то за 1 образователен час той би заразил сред четири и осем ученика. Ако в същата учебна стая бъде употребена вентилационна апаратура за свеж въздух, заболелите възпитаници биха били единствено един или двама.

Отварянето на прозорци в класните стаи е решение на казуса с пресния въздух и вентилацията, само че води до извънредно огромни разноски за отопление, както и сериозен дискомфорт. Също по този начин студеният въздух през зимата не е потребен за децата. На база опит от построени системи за рекуперативна вентилация в Чехия, Полша и Португалия, ние имаме данни, че към 30-35% по-ниски биха били разноските за отопление. Същевременно, сензорите за качество на въздуха демонстрират несравнимо по-добър микроклимат в пространствата с построена енергоспестяваща вентилация.

За да отговорим на условията на нашите сътрудници в Европа, ние сме създали 2 вида решения за вентилация и филтриране на въздуха в учебни заведения и детски градини:
Енергоспестяваща вентилация с дестилация на въздуха, която може да се инсталира на мястото на действителен нагревател в помещението или в някой ъгъл до външна стена. Съоръжението дава децентрализирано решение, което филтрира пресния въздух, затопля го и го подава на децата, като по едно и също време засмуква и изхвърля нечистия въздух. Второто решение е независимо оборудване за студена дезинфекция на въздуха, без да е нужна вентилация. Устройството засмуква нечистия въздух, пречиства го през двустепенна филтрираща система с НЕРА филтър и по-късно го облъчва с UV-C лъчи, с цел да гаранитра убиването на патогените на Covid-19.
TANGRA EVB School

Устройство за проветряване и свеж, филтриран въздух в учебни заведения и детски градини, общински и държавни здания, лечебни заведения и лекарски кабинети.

 фотография: EVB School

TANGRA AirSterilizer 07

Въздухопречиствател, който прави студена дезинфекция на въздуха в пространствата. Използва филтър ePM 1 50%, HEPA филтър H13 и UV-C лъчи (254nm).

 фотография: AirStrerilizer TANGRA в ЧОУ Св. София

Системите, произвеждане на " ТАНГРА - АВ " ООД дават отговор на всики рекомендации на ОВК асоциацията Eurovent, както и на европейската федерация за вентилация, климатизация и отопление REHVA. Съоръженията са сертифицирани от Eurovent Certita Certification и VOSTOX.

За повече информация и безвъзмездна консултация:

тел: 0700 70 555/ 0887 73 73 75

[email protected]/ [email protected]



Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР